22 Nëntor 2019

Green Art Center ndihmon modelin e riciklimit në Kosovë

Prishtinë, 21 tetor - Green Art Center (GAC) në vazhdimësi implementon aktivitete në kuadër të projekteve me donatorë të huaj me focus përmirësimin e kushteve mjedisore dhe që stimulojnë zhvillimin e ekonomisë qarkore në vend.

Në vitet e fundit në partneritet me Giz-German ‘Projekti për Shërbime të Qëndrueshme Komunale” kanë nisur implementimin projektet që synojnë ndarjen e mbeturinave të riciklueshme në funksion të zhvillimit të ekonomise qarkore në nivel vendi, dhe ku në pilotimet e para janë bërë planifikimet e këtij procesi dhe analizuar lagjet pilot në qytetet si :Prishtinë,Vushtri, Drenas, Mitrovicë, Fushë Kosovë, Gjakovë, Prizren.

Përpos Komunës së Prishtinës që do të nisë pilotimin  për riciklim në një fazë të radhës, qytetet e tjera kanë nisur zbatimin e projekteve për ndarjen në burim për mbeturina të riciklueshme.

Kësisoj,ky process përballet me sfida të shumta ku përpos vetëdijes qytetare, krijimit të parakushteve për ofrimin e infrastruktures për ndarje ne burim, duhet të analizohet tregu I grumbulluesve të mbeturinave të riciklueshme, mundësia e tyre në përfshirje në sistem, dhe ku paraprakisht të krijohen mundësi për grumbullimin dhe trajtimin e mbeturinave të riciklueshme me qëllim që sistemi të jetë i qëndrueshëm.

Meqenëse janë fazat e pilotimit për këtë proces të rëndësishëm mjedisor në Kosovë, në komunat e lartëpërmendura, janë duke u zhvilluar modele të ndryshme për sa i përket funksionalizimit të sistemit të riciklimit duke u analizuar cdo detaj I këtij procesi I cili kërkon kohën e saj dhe investimet përkatëse në këtë sector.

Në këto rrethana, Komuna e Vushtrisë është një nga komunat e cila momentalisht është duke ndarë më së shumti sasi të mbeturinës së riciklueshme dhe kjo falë edhe projektit shtesë që e ka ndihmuar Coca Cola HBC në kuadër të kampanjës “Ruje mos e Gjuj” duke mundësuar shtimin e sasisë së shportave për ndarje të mbeturinave në burim për 500 amvisëri shtesë.

Deri më tani kjo komunë e ka shtrirë skemën e riciklimit në tre zona në zonën qendër në rreth 1000 amvisëri, nëpër bisnese dhe institucione duke bërë të mundur shtimin e sasisë së mbeturinës së riciklueshme e cila kontribuon në gjenerimin e të hyrave për funksionalizimin e qendrës sociale të paketimit që gjendet në këtë komunë.

Sipas raportimeve,sasia e mbeturinave të ndara është në rritje ku prej 2 ton në muaj, tashmë prej zonës së pilot projektit grumbullohet në ditë të vecanta mbi 8 ton mbeturinë e riciklueshme.

Deri më tani me ndihmën edhe të Komunës së Vushtrisë në këtë qendër po munden të punësohen 3 persona që merren me grumbullim,sortim dhe paketim të mbeturinave të riciklueshme që shiten për tregun e industrisë së prodhimit.

Zyrtarë të GAC në Vushtri,me përkrahjen e GIZ, janë duke facilituar gjithë këtë proces duke hartuar kësisoj edhe planin e operimit për grumbullimin e mbeturinave të riciklueshme, me qëllim që të krijohet një sistem I mirëorganizuar në këtë drejtim.

Urojmë që ky model I mirëfilltë I organizimit të skemës për riciklim të shtrihet në nivel vendi duke u përkrahur edhe prej nivelit qëndror, duke reduktuar në këtë mënyrë sasinë e mbëturinave që deponohen dhe të gjenerohen vende pune në sektorin e ekonomisë së gjelbër.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 nëntor 2019 - UBT në bashkëpunim me Institutin Shkencor Suedez-Kosovar do të mbajnë bashkërisht konferencën “30-vjetori i Rënies së Sistemit Komunist”. (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Drejtoresha e misionit të USAID-it në Kosovë Lisa Magno do të flasë në hapjen e konferencës Vetë - Qeverisja Lokale në Kosovë - 20 Vjet. (Hoteli Swiss Diamond, ora ora 9:00)

- OJQ-Voice of Roma Ashkali and Egyptians - VoRAE organizojnë hapjen e ceremonisë të tri projekteve të financuara nga Roma Education Fund dhe Komisioni Evropian organizim ky i mbështetur nga Roma Versitas dhe Roma Education Fund, Kosovo së bashku me VoRAE. (Qendra Kulturore dhe Informative të BE-së në Prishtinë, ora 9:00)

- Instituti Demokratik të Kosovës organizon tryezën e diskutimit “Tejkalimi i sfidave të Kuvendit - nevoja për një Rregullore të re të punës”, në një diskutim të hapur me përfaqësues të partive politike parlamentare si dhe përfaqësues të organizatave vendore dhe ndërkombëtare. (Salla e konferencave Orion, ora 10:00)

- Në prag të 25 nëntorit, Ditës Ndërkombëtare për Eliminimin e Dhunës ndaj Grave, dhe fillimit të fushatës 16 Ditët e Aktivizmit, Misioni i OSBE-së në Kosovë do t’i prezantojë rezultatet e Anketës mbi Mirëqenien dhe Sigurinë e Grave në Kosovë. (Hotel Swiss Diamond, ora 11:00)

- Iniciativa për Histori Gojore përmes projektit të Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim “Dialogu ndërmjet komuniteteve përmes ruajtjes gjithëpërfshirëse të trashëgimisë kulturore”, financuar nga Instrumenti i Bashkimit Evropian që kontribuon në Stabilitet dhe Paqe, do të lansojnë aplikacionin mobil 'Janjeva Ecë'. (Restoran 2000 në Janjevë, ora 11:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon konferencën për media me temë “Vetingu: Mënyra e vetme për të siguruar pavarësinë e plotë të sistemit të drejtësisë në Kosovë”. (Qendra e Konferencave Orion, ora 11:00)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, merr pjesë në konferencën “Nisja e sondazhit për mirëqenien dhe sigurinë e grave në  Kosovë”, e cila organizohet nga OSBE. (Hoteli “Swiss Diamond”, ora 11:00)

- Komuniteti Merakli t'kerreve organizon protestë kundër rritjes së cmimeve për sigurimin e veturave. (Rr. Luan Haradinaj, pran Bankes Qendrore të Kosovës, ora 13:00)

- Fondacioni Geoffrey Nice në bashkëpunim me “Qendrën për të Drejtat e Njeriut” të RIT Kosov organizon konferencën dy ditore me temë "Narrativat Kalimtare, Post-Kalimtare dhe Strategjike për Luftërat Jugosllave: nga Luftërat dhe Kërkimi i Drejtësisë tek Lojërat Gjeo-Politike të Fuqisë. {RIT Kosova - AUK në Rr. Dr. Shpetim Robaj, në Prishtinë, ora 13:00)

- Promovohet libri "Profili i Bjeshkëve të Nemuna’’ nga Profesor Sadri A Lokaj. (Salla e Asamblesë Komunale në Deçan, ora 14:00)

- Universiteti “Kadri Zeka” në Gjilan dhe Universiteti “Hasan Prishtina” në Prishtinë, në mbështetje të Aktivitetit të USAID-it Drejtësia Vlen dhe në bashkëpunim me Odën e Avokatëve të Kosovës, organizojn diskutim në lidhje me “Klinikat Jurdike me raste reale”. (Salla A34 në Universitetin e Gjilanit, ora 14:00)

- Kryeministri në detyrë, Ramush Haradinaj, pret në takim njohës komandantin e ri të KFOR-it, Gjeneral Major, Michele Risi. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 15:00)

- Shoqata e Malazezëve të Kosovës organizon shfaqjen e leximit skenik të dramës “Flora”. (Qendra e zhvillimit Malazezeve në Arbëri ish Dragodan, rruga Eduard Lir 4, ora 19:00)