10 Korrik 2020

“Gazprom” dhe “Naftogaz” nuk do të bashkohen

Kiev, 26 tetor - Kryeministri ukrainas Mikolla Azarov hodhi poshtë bashkimin e gjigantit energjetik rus “Gazprom”  dhe kompanisë shtetërore ukrainase të naftës “Naftogaz”, por e përshëndeti idenë për investime të përbashkëta në zhvillimin e burimeve të gazit, transmeton Ria Novosti.

Ideja për bashkimin e dy kompanive ishte ngritur në prill të këtij viti nga kryeministri rus Vlladimir Putin. Dy kompanitë bashkë do të punonin në burimet në rajonin Astrakan në jug të Rusisë dhe në rajonin Jamall në Arktikun rus.

Azarov sqaroi se bashkimi i të pamundshmes për shkak se me hapin e tillë në momentin kur kompanitë kanë kapitalizim jokompatibil është më shumë marrje përsipër sesa bashkim. Asnjë shtet që posedon një pronë të këtillë të vlefshme, siç është sistemi për transportin e gazit, nuk do të pajtohej me një bashkim të tillë”, sqaron Azarovi.

Drejtori ekzekutiv i “Gasprom”-it projektet e përbashkët i vlerësoi si hap i parë drejt konsolidimit të plotë. Rusia, sipas tij, do të kontribuonte me burimet e veta, derisa investimi i Ukrainës do të ishte sistemi i saj për transport të gazit. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 10 Korrik 2020

- Drejtoria e Turizmit dhe Zhvillimit Ekonomik do të bëjë hapjen e Qendrës Artizanale në Prizren, ku do të mbahen pesë kurse të ndryshme si: Djegie ne Dru, Reliev në letër, Rrobaqepje, Punim të Shajakut si dhe Dizajnimi i Veshjeve Moderne. (ish objektin e Megasportit në qendër të Prizrenit, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi do të vizitojë Komunën e Gjakovës ku do të takohet me Kryetarin e Komunës së Gjakovës Ardian Gjini. (Komuna e Gjakovës, ora 11:00)

- Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Ndërmarrjen publike ‘’KRU Gjakova’’. (Gjakovë, ora 11:30)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Impiantin e Trajtimit të Ujërave të Ndotura projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 11:50)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë ndërmarrjen publike Ngrohtorja e Qytetit – ndërtimi i Ngrohtores së re të qytetit Impianti I koogjenerimit me biomasë, projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 12:20)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 16:00)