19 Nëntor 2019

Fillojnë përgatitjet për procesin e dekomisionimit të TC Kosova A

Prishtinë, 2 korrik - Sot në Ministrisë së Energjisë dhe Minierave (MEM) është mbajtur takimi ndërinstitucional i përfaqësuesve të lartë të MEM, Ministrisë së Ekonomisë dhe Financave, Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Ministrisë së Punës dhe Mirëqenies Sociale, Ministrisë së Integrimeve Evropiane, Zyrës Ndërlidhëse të KE-së në Kosovë, Bankës Botërore,  USAID, KEK sh.a. dhe Sindikatës së KEK sh.a. lidhur me fillimin e përgatitjeve për procesin e Dekomisionimit të TC Kosova A.

Në këtë takim që është drejtuar nga Ministrja e Energjisë dhe Minierave, Justina Shiroka –Pula është vendosur krijimi i tri grupeve punuese që do të merren me trajtimin e procesit të Dekomisionimit të TC Kosova A, ndërsa është kërkuar që në këtë proces vëmendje e veçantë t’i kushtohet çështjeve sociale.

“Gjatë procesit përgatitor deri në fillimin e dekomisionimit të TC Kosova A, të bëhet kujdes i veçantë në trajtimin e çështjeve sociale, ashtu që efektet sociale që shoqërojnë procese të tilla të trajtohen sipas praktikave më të mira dhe më të suksesshme ndërkombëtare”, ka thënë Ministrja Pula.

Ajo tha se Qeveria do të mbështesë masa dhe programe adekuate që do të eliminojnë efektet negative sociale që mund të rezultojnë gjatë dekomisionimit të TC Kosova A, ndërsa mirëpritet kontributi i donatorëve.

Në këtë takim u vendos që:

1. Të institucionalizohet puna përgatitore për përgatitjen e procesit të dekomisionimit te TC Kosova A në përputhje me Strategjinë e Energjisë 2009-2018.

2. Për përgatitjen e procesit të dekomisionimit të TC Kosova A, brenda muajit korrik 2010 do të konstituohen tri grupe punuese si vijon:
(i)    Grupi punues për plotësimin e studimeve të nevojshme për dekomisionim, i kryesuar nga MEM,  dhe që do të ketë në përbërje MEF, KEK sh.a., MMPH, MPMS.
(ii)    Grupi punues për çështje sociale, i kryesuar nga MPMS, që do të ketë në përbërje edhe MEF, KEK sh.a., Sindikatën dhe MEM-in.
(iii)    Grupi punues për sigurimin e financimeve dhe kryerjen e dekomisionimit, i kryesuar nga MEF, që do të ketë në përbërje edhe KEK sh.a., MMPH, dhe MEM-in.

Në të tri grupet punuese janë të mirëpritur të marrin pjesë me statusin e anëtarit edhe Zyra e KE-së në Prishtinë, Banka Botërore dhe USAID.

Aktiviteti i tri grupeve punese do të koordinohet nga MEF si mbikëqyrëse  e ndërmarrjeve publike.  

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 nëntor 2019 - Banka Qendrore e Republikës së Kosovës organizon konferencën ndërkombëtare të nivelit të lartë me titull: “Rreziqet dhe mundësitë në një sektor financiar dinamik-rruga zhvillimore”, që do të mbahet në kuadër të shënimit të 20 vjetorit të themelimit të BQK-së. (Hotel Swiss Diamond, ora 8:30)

- Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, merr pjesë në shënimin e 20 vjetorit të themelimit të BQK-së. (Hoteli Swiss Diamond, ora 9:00)

- Punëtorët teknik të qendrës studentore, punëtorët teknik të disa shkollave që menaxhohen nga komuna e Prishtinës, punëtorë teknik të Universitetit të Prishtinës, punëtorë të sigurimit fizik të UP-së dhe QMF-ve, punëtorët teknik të disa shkollave në Gjilan do të ndalin punën e tyre në shenjë pakënaqësie për pagën e tyre të ulët. (Protesta mbahet ne vendete e tyre te punës, ora 10:00)

- Komuna e Rahovecit mban mbledhjen e njëmbëdhjetë e rregullt e Komiteti për Politik dhe Financa. (Objekti i Komunës së Rahovecit, ora 10:00)

- Zyra e BE-së në bashkëpunim me Këshillin Gjyqësor të Kosovës do të organizojë një vizitë në Gjykatën Themelore në Prishtinë në të cilën do të diskutojë për zhvillimet dhe arritjet në operacionalizimin dhe digjitalizimin e bazës kombëtare të të dhënave të evidencës penale, e zbatuar nga Sistemi qendror kombëtar i evidencës penale. (Gjykata Themelore e Prishtinës, ora 10:15)

- Mbahet ceremonia e ndërrimit të komandës në mes të Komandantit në largim të KFOR-it, gjeneralmajor Lorenzo D’addario dhe Komandantit në ardhje të KFOR-it, gjeneralmajor Michele Risi. (Kampi i Shtabit të Përgjithshëm të KFOR-it Film City, ora 10:30 - mediet duhet të arrijnë tek Porta kryesore e Kampit Film City jo më vonë se ora 9:30)

- Presidenti Thaçi dhe Kryeministri në detyrë, Ramush Haradinaj, merr pjesë në ceremoninë e ndërrimit të Komandës së KFOR-it. (Film City, ora 10:25)

- Guvernatori i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, Fehmi Mehmeti dhe Zëvendësdrejtori i Fondi Monetar Ndërkombëtar, Tao Zhang mbajnë konferencë për media. (Swis Diamand Hotel, ora 10:45)

- Zyra e UNICEF-it në Kosovë do të mbajë aktivitet me fëmijët në kuadër të shënimit te 30 vjetorit të Konventës për të Drejtat e Fëmijës. (Sheshin “Zahir Pajaziti”, ora 14:00)

- Kryeministri në detyrë, Ramush Haradinaj, pret në takim ministrin e Mbrojtjes të Italisë, Lorenzo Guerini. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 14:00)

- Forumi për Iniciativa Qytetare FIQ organizon publikimin e analizës së Legjislacionit të Kosovës lidhur me Filantropinë dhe OJQ-të, me autor Qerkin Berisha. (Zyret e FIQ, Resource Center në Pejton, ora 14:00)

- Ambasadorja e Francës, Marie-Christine organizon pritje ku do të dekorojë znj.Blerta Zeqiri, ''Kalorëse në Urdhrin e Artit dhe Letërsisë''. (Rezidenca e Francës, ora 18:30)

- HANDIKOS organizon ceremoninë e hapjes së  ekspozitës me fotografi  “EmbraceMe-Kosovo”, me portrete nga jeta e nëntë personave nga Kosova, të punuara nga fotografja holandeze Karin Brongers. (Shtëpia e Evropës, ora 19:00)