18 Nëntor 2019

Energjia e erës, varianti më premtues i të ardhmes

SHBA, 12 gusht - Bashkimi Evropian dhe grupet e energjisë së erës nëpër botë, festuan kohët e fundit Ditën Ndërkombëtare të Erës për të treguar se sa shumë kanë përparuar turbinat me erë gjatë dhjetë vjetëve të fundit.  Disa njerëz thonë se energjia e erës është varianti më premtues i të ardhmes, krahasuar me energjinë e naftës. 

Kur flitet për mullinjtë e erës, natyrisht njeriu përfytyron ata me strukturë guri dhe druri që i shikon shpesh në pejsazhin evropian.  Por në kohën e sotme, turbinat gjigande janë duke prodhuar energji elektrike. 

Si evoluoi teknologjia e vjetër që të arrijë të bëhet sinonimi i energjisë në kohët moderne?   Denise Bode e Shoqatës Amerikane të Energjisë së Erës thotë se ishte e para ushtria amerikane që i vuri në përdorim praktik elikat e turbinave.

\"Në vitet 70-të industria e mbrojtjes, ndërtuesit e avionëve, të elikave e të turbinave filluan të eksperimentonin turbinat e erës për të prodhuar energji elektrike. Kur kjo industri iu kthye sërish mjeteve të mbrojtjes, europianët u përqendruan në përdorimet civile të turbinave”.

Bode thotë se që prej atëhere, Bashkimi Evropian ka avancuar ndjeshëm, krahasuar me Shtetet e Bashkuara, kur është fjala për energjinë e erës.  Ajo thotë e kjo ka ardhur si rezultat i standardeve të BE-së për energjinë e rinovueshme dhe do të donte të shikonte një politikë të ngjashme kombëtare edhe në Shtetet e Bashkuara.

\"Jo vetëm se ajo ndihmon konsumatorët, por një standard kombëtar nxit zhvillimin e mjeteve ashtu si në Bashkimin Evropian.  Kjo do të ndihmonte edhe në hapjen e vendeve të punës në sektorin e industrial të lidhur me energjinë e erës”.

Bode thotë se në tri vjetët e fundit era ka qënë burimi i gjenerimit të 40  përqind të energjisë së re elektrike në Shtetet e Bashkuara.  Në shkallë botërore, energjia e erës është shtuar më shumë se 30 përqind gjatë 10 vjetëve të fundit.  Por në vitin 2010, thotë Çarls Ebinger i Institutit Brookings, rritja e energjisë së erës është ngadalësuar. Ebinger thotë se një problem më vete është edhe pozicioni gjeografik i burimeve të energjisë së erës.

\"Vështirësia qendron në faktin se era është e përqendruar në koridorin që shkon nga Teksasi në Kansas, Nebraska, Dakotat dhe më në veri, në Uajoming and Montana.  Problemi është se të gjitha këto burime janë larg qendrave ku kërkesa është më e madhe.  Ajo që ne duhet të bëjmë në Shtetet e Bashkuara, si për erëan ashtu edhe për burimet e shumta diellore në jugperëndim, është rindërtimi i sistemit kombëtar të transmetimit të energjisë”.

Ebinger beson se energjia e erës sëbashku me burime të tjera të rinovueshme ofron një zgjidhje afatgjatë për problemin e energjisë nëpër botë, veçanërisht në ato zona ku dihet që rrjetet elektrike nuk janë të fuqishme.

Ebinger thotë se energjia e erës do të prodhojë një ditë deri në 300 mijë megavat elektricitet në Shtetet e Bashkuara, por ai thekson se kjo do të dojë kohë, ndoshta disa dekada.

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)