27 Shkurt 2020

Cilësia e ajrit në Kosovë problem për shëndetin publik

Prishtinë, 21 qershor - Instituti për Politika Zhvillimore (INDEP), në bashkëpunim me Ambasadën Franceze në Kosovë, mbajti tryezën diskutuese me titull ‘Cilësia e ajrit në Kosovë: Drejt standardeve evropiane’. Pjesëmarrës në këtë takim diskutues ishin përfaqësues të Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor (MMPH), Ministrisë së Integrimit Evropian (MIE), Institutit Kombëtar i Shëndetit Publik të Kosovës, zyrës së BE-së në Kosovë, Ambasadës Franceze, si dhe shoqërisë civile.

Në fjalën e tij hyrëse, Dardan Abazi nga INDEP, theksoi rëndësinë e mbajtjes së diskutimeve të tilla edhe gjatë muajve të verës kur ndotja e ajrit nuk është edhe aq e dukshme si gjatë muajve të tjerë. Në anën tjetër, Joseph Giustiniani, Atashe për Bashkëpunim në Ambasadën Franceze, përmendi një sërë aktivitetesh që ambasada ka ndërmarrë për të rritur vetëdijesimin rreth ndotjes së ajrit. Ndër të tjera, z. Giustiniani tha që shpreson shumë që nga rekomandimet e dala nga ky hulumtim dhe ky takim në veçanti të ketë rezultate konkrete.

Fillimisht, Mathilde Tchounikine para të pranishmëve prezantoi gjetjet e punimit të INDEP me titull ‘Cilësia e ajrit në Kosovë: Drejt standardeve evropiane’. Ky hulumtim ofron një vlerësim të asaj se ku qëndron Kosova Standardet e Bashkimit Europian mbi cilësinë e ajrit, i cili plotësohet me një grup të rekomandime konkrete se cilat veprime duhet të ndërmerren për të përmbushur kriteret e BE-së dhe të lehtësojë procesin e pranimit në BE.

Diskutimi vijoj me fjalën e panelistëve dhe u karakterizua me debat të ndërsjellë me audiencën. Nga MMPH, Sabit Restelica, prezantoi të dhënat e niveleve të ndotjes së ajrit në Kosovë. “Në një pjesë të konsiderueshme të vitit kemi tejkalime shqetësuese të niveleve të lejuara të ndotjes. Kjo tregon se me të vërtetë kemi mjaftë punë për të bërë për të arritur standardet evropiane.” Për fjalë rasti ishte edhe prezente edhe Vjosa Beqaj nga MIE, e cila theksoi rëndësinë e implementimit të bazës aktuale ligjore dhe rritjes së dinamikës në përafrimin më të shpejtë të legjislacionit vendor me atë evropian.

Pjesë e panelit ishte edhe Gazmend Selimi nga zyra e BE-së në Kosovë. Z. Selimi foli se si duhet së bashku edhe niveli institucional edhe ai i shoqërisë civile të punojnë për vetëdijesimin e publikut mbi ndotjen e mjedisit në përgjithësi. Kjo në mënyrë që të kemi një politikbërje më proaktive në vend të masave reaktive. Përfaqësuesja e Institutit Kombëtar të Shëndetit Publik të Kosovës, Antigona Ukëhaxhaj, prezantoi në detaje të dhëna mbi dëmet shëndetësore që vijnë si pasojë e ndotjes së ajrit. Diskutimin e panelit e përmbylli Besfort Kosova nga Balkan Green Foundation. Ai prezantoi fletushkën me 13 masat e menjëhershme të hartuara nga BGF dhe INDEP që Qeveria e Kosovës duhet të ndërmarrë për të adresuar ndotjen e ajrit.

Tryeza u organizua në bashkëpunim me Ambasadën Franceze në Kosovë, si pjesë e programit të INDEP për zhvillim të qëndrueshëm dhe përkushtimit të organizatës për të ndërtuar një shoqëri të zhvilluar që gëzon një mjedis të pastër dhe shëndet të plotë.
 


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 27 shkurt 2020 - Kryeministri Albin Kurti pret në takim Komandantin e KFOR-it, Michele Risi. Ndërtesa e Qeverisë, ora 8:40 - vetëm pamje)

- Shefja e Zyrës së Bashkimit Evropian në Kosovë, Nataliya Apostolova do të marrë pjesë në eventin përmbyllës të projekti të BE-së për mbështetjen e shërbimeve korrektuese dhe sprovuese të Kosovës, i cili do të mbahet në Prishtinë. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Nën organizimin e Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat të Kosovës, punëtorët e sigurimit fizik të Rektoratit të Universitetit të Mitrovicës do të protestojnë për shkeljet e tyre ligjore nga ana e kompanisë e cila edhe pse është vërtetuar që ju ka borxh punëtorëve asaj nuk i intereson kjo. (Para Rektoratit të Universitetit të Mitrovicës, ora 10:00)

- Mbahet  seanca e Kuvendit të Komunës së Gjilanit. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit të Komunës së Gjilanit, (ish objekti i gjykatës. ora 10:00)

- Kryeministri Albin Kurti pret në takim zëvendës presidentin e Parlamentit Evropian, Rainer Wieland. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 10:00 - vetëm pamje)

- Koalicioni i OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve në partneritet me rrjetin Kraeeyn organizon konferencën për publikimin e “Politikës rekomanduese për zhvillimin në fëmijërinë e hershme”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e rregulltë e Kuvendit Komunal të Mitrovicës. (Salla e Kuvendit të Komunës së Mitrovicës, ora 10:00)

- Zyra e Bashkimit Evropian në bashkëpunim me komunën e Prishtinës do ta përuroj çerdhen në lagjen Kalabria në Prishtinë. (Lagjja Kalabria, ora 10:30)

-  OJQ-së Aktiv bën prezentimin e letrës ‘Vlerësimi i të drejtave dhe lirisë në komunitetet Serbe të Kosovës’, mbështetur nga Qendra Ndërkombëtare Olof Palme. (Hotel Sirius, ora ora 11:00)

- Komisioni për Integrim Evropian bën shqyrtimin e draft-planit të punës së komisionit për vitin 2020. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 204, ora 11:00)

- Kryetarja e Kuvendit të Kosovës, dr. Vjosa Osmani, pret në takim nënkryetarin e Parlamentit Evropian, Rainer Wieland, (Kabineti i kryetares Osmani, ora 11:30 - vetëm pamje)

- Nënkryetari i Komunës së Gjilanit, Arbër Ismajli, me bashkëpunëtorët pret në takim zëvendësministren e Arsimit, Sportit dhe Rinisë të Shqipërisë, Lorena Haxhiu. (Zyra e kryetarit, ora 13:30)

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 16:00)

- Fondacioni Shtatëmbëdhjetë organizon hapjen e Ekspozitës INFRARED: Additions në Fushë Kosovë. (Rr. e Pejës të rrethi në Fushë Kosovë, ora 18:00)