24 Shtator 2020

BGF ndanë dy grante për projekte në fushën e energjisë të ripërtërishme

Prishtinë, 23 janar - Balkan Green Foundation në kuadër të projektit ‘Multi Actor Partnership’, në bashkpunim me organizatën jo-qeveritare gjermane Germanwatch, ka bërë ndarjen e dy granteve të mesme me vlerë prej 15,000 euro për implementimin e dy projekteve model të energjisë së ripërtërishme, specifikisht në energji solare.

Organizata “Sythi” dhe kooperativa e fermerëve “Bio Agro Tech.K.B.” kanë rezultuar si fituesit e këtyre dy granteve të cilët do t’i realizojnë projektet e tyre përgjatë vitit 2020 në sferën e energjisë solare, gjenerimit të energjisë nga burime të qëndrueshme dhe të ripërtëritshme, sikurse dhe gjenerimi i paisjeve efiçiente që shfrytëzon energjinë solare për tharjen e produkteve bujqësore.

Këto dy projekte të njohura si ‘lighthouse projects’ apo projekte fanari – kanë për qëllim që të tregojnë se një tranzicion i energjisë në Kosovë është i mundur dhe ka fizibiltet të shfrytëzohet energjia e ripërtëritshme edhe në shkallë të vogël.

Këto projekte po ashtu kanë edhe për synim të shpalosin se ky tranzicion është i mundur, sjellë rezultate të prekshme dhe të vlefshme si në aspektin ekonomik, ashtu edhe në atë social e mjedisor.

Kjo, ngase edhe praktikisht po shpërfaqet se përfitimet prej shfrytëzimit të potencialit të energjisë së ripërtëritshme janë reale, të prekshme dhe të replikueshme.

Këto dy grante u ndanë në kuadër të projektit ‘Multi Actor Partnership’ – MAP (Partneriteti Ndër-akterial) për Trazicionin e Energjisë që përbën një projekt ndër-institucional me akterët kyç të sistemit energjetik, e që ka për qëllim të përshpejtoj tranzicionin e energjisë në Kosovë dhe të ndihmoj në fuqizimin e rrugës drejt dekarbonizimit dhe shtimit të burimeve të ripërtëritshme të energjisë në vend. 

Ky projekt implementohet nga Balkan Green Foundation dhe Germanwatch, mbështetet nga Engagement Global dhe financohet nga Ministria Federale Gjermane për Bashkpunim dhe Zhvillim Ekonomik. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 Shtator 2020 - Zyra e Koordinatorit për Zhvillim të Kombeve te Bashkuara në bashkëpunim me Kryesinë e Kuvendit ri themelojn Këshillin SDG në Kuvendin e Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, oborri para hyrjes kryesore, ora 9:00)

- Vazhdon seanca plenare e Kuvendit te Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit, ora 10:00)

- Shefi i Grupit Parlamentar të PDK-së, Bedri Hamza, mban konferencë për media. (Hyrja e Kuvendit nga sheshi, ora 10:00)

- Drejtoria për Turizëm dhe Zhvillim Ekonomik, në vazhdën e aktiviteteve të realizuara me rastin e Ditës Botërore të Turizmit do të bëjë prezantimin e raportit të punës së kësaj drejtorie, që nga viti 2018 e deri më sot. (Salla e mbledhjeve të Kuvendit Komunal në Shtëpinë e Bardhë, ora 10:00)  

- Drejtoresha për Kulturë në Komunën e Prishtinës, Blerta Basholli dhe artisti Sislej Xhafa do të mbajnë konferencë për shtyp. (Ndërtesa e vjetër të Komunës, ora 11:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të mbajë konferencë për media, në të cilën do të prezantoj raportin analitik të aplikimit të Konventës Evropiane për të Drejtat e njeriut dhe jurisprudencës së Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut nga Gjykatat e Republikës së Kosovës. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Mbahet mledhja e jashtëzakonshme e Kuvendit të Shoqatës së ndërmarrjeve që merren me qarkullimin e naftës, derivative të naftës, gazrave dhe lubrifikanteve “SHQNGL”, i ftuar është edhe Ministri i Tregtisë dhe Industrisë Vesel Krasniqi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 11:00)

- Bëhet inaugurimi i veprës "trëndafili i bardhë" nga Sislej Xhafa, që është vepra e parë e projektit "Art në Hapësirë Publike". (Rruga "Andrea Gropa", te "Klubi i Pëllumbave" ora 11:45)

- Konstituohet Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C203, ora 12:00)

- Partia Socialdemokrate do të mbaj një aktivitet afër bankës "Pro Credit Bank". (Përballë rektoratit të UP-së, lagjia "Tre Sheshirat", ora 13:00)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit te Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit, ora 13:00)

- Platforma Bashkë-krijuese GërrGërr prezanton programin, “Kuzhina Anasjelltas”. (Kino Bahçe, te Lumbardhi në Prizren, ora 18:00)

- Fillon edicioni i dytë i festivalit Lahuta, Okarina Polifionia. (Ambientet e Qendrës për zhvillimin e kultures tradicionale në Prishtinë, ora 18:30)