12 Nëntor 2019

BE riparon ndërtesat publike për efiçiencën energjetike

Prishtinë, 16 shtator - Pas riparimit me fonde të BE-së, shkollat fillore "Emin Duraku" dhe "Selman Riza" në Gjakovë u inauguruan zyrtarisht sot. Kjartan Bjornson, i ngarkuari me punë në Zyren ndërlidhëse të Komisionit Evropian përuroi ndërtesat së bashku me përfaqësues të Ministrisë së Energjisë dhe Minierave dhe të komunës së Gjakovës. 


Punët riparuese janë fokusuar ekskluzivisht në masat e efiçiencës energjike, siç janë termo-izolimi i mureve të jashtme dhe kulmit, instalimi i dritareve dhe dyerve të reja plastike, ndërrimi i sistemit ekzistues të ngrohjes, si dhe instalimi i sistemit të ri të ndriçimit në njërën shkollë.

Pasi që Kosova ballafaqohet me sfida të mëdha energjetike, si me prodhimin e ulët të energjisë ashtu edhe me konsumin e lartë, investimi në masat e efiçiencës energjike (si në ndërtesa të reja ashtu edhe në ato ekzistuese) është shumë i rëndësishëm. Këto dy shkolla janë shembull i shkëlqyeshëm se si investimi në masat e kursimit të energjisë kursen para brenda një kohe të shkurtër.

Konsumi i energjisë në ndërtesat e rehabilituara pritet të zvogëlohet për të paktën 40 % si dhe temperatura brenda shkollave do të përmirësohet dukshëm. Për shembull, gjatë dimrit, temperaturat në ambientet e shkollës do të ngriten nga 14-15°C në 19-20°C. Gjithashtu, ndotja e shkaktuar nga ngrohja, si emetimet e CO2, do të zvogëlohet.

Përveç dy shkollave në Gjakovë, BE-ja është duke financuar një riparim të ngjashëm në dy shkolla të tjera në Prishtinë si dhe në Spitalin rajonal të Gjilanit.

Komisioni Evropian i kushton rëndësi të madhe eficiencës energjike dhe ambientit të pastër. Përveq riparimit të pesë ndërtesave publike të lartëpërmendura, Zyra ndërlidhëse e KE në Kosovë është duke financuar dy projekte të tjera për eficiencën energjike.

Njëra prej tyre është përkrahja për Ministrinë e Energjisë dhe Minierave në përpjekjet për themelimin e një procesi të auditimit të energjisë në përputhje me kërkesat ligjore dhe të një Plani kombëtar për eficiencën energjike, përmes së cilës janë trajnuar dhe certifikuar auditorët kombëtarë të energjisë.

Projekti i dytë fokusohet në një fushatë të vetëdijësimit publik, për të promovuar përdorimin efikas të energjisë dhe përdorimin e burimeve të ripërtërishme të energjisë. Gjithsejt këto arrijnë shumën e mbi 2 milionë Euro të investimeve të BE-së për një Kosovë më të pastër dhe më të gjelbërt.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)