12 Nëntor 2019

BB, strategji për mbështetjen e energjetikës dhe bujqësisë

Prishtinë, 15 prill - Kryetari i Kuvendit të  Republikës së Kosovës, dr. Jakup Krasniqi, kishte sot një  takim me  drejtoreshën Rajonale të Bankës Botërore, znj.Jane Armitage dhe drejtorin për Kosovë të kësaj banke, Ranjit Nayak.

Me këtë rast, Armitage theksoi se në kuadër të bashkëpunimit të Bankës Botërore dhe Kosovës, e cila tashmë është anëtare e këtij institucioni financiar, Banka Botërore është duke përgatitur një strategji për mbështetjen financiare të energjetikës në Kosovë.

”Presim që kjo strategji të përkrahet edhe nga Kuvendi i Republikës së Kosovës”, theksoi Armitage. Po kështu, Banka Botërore e sheh si prioritet edhe mbështetjen e sektorit të bujqësisë. Planifikohet që agrokompleksit kosovar t’ i jepet një kredi e volitshme , përkatësisht me kamatë zero në afat kthimi prej 40 vjetësh. Z. Armitage tha se pritet që kjo kredi të miratohet nga ana e Bankës Botërore.

Kryekuvendari Krasniqi u falënderua për këtë vizitë dhe për informacionin e ofruar. Ai theksoi se Kosova ka nevojë për një sistem zhvillimor në lëmin e energjetikës, ndaj edhe ka nevojë që të mbështetet nga Banka Botërore.

Kosova, sipas Krasniqit, ka rezerva të mëdha të thëngjillit, ndërsa teknologjia është e vjetruar, ndaj këto rezerva nuk po mund të shfrytëzohen sa e si duhet. Në këtë kontekst strategjia për mbështetje të energjetikës është e mirëseardhur. Po kështu, Kosova ka nevojë edhe për mbështetje në fushën e bujqësisë, u shpreh kryekuvendari Krasniqi. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)