10 Korrik 2020

Afrika e Jugut dëshiron të ndërtojë një park solar

Johanesburg, 29 tetor - Ministrja afrikanojugore e Energjetikës, Dipio Piters, hapi konferencën qëllimi i së cilës është tërheqja e kapitalit privat për ndërtimin e një parku të madh solar në hyrje të shkretëtirës Kalahari.

“Këtu jeni që të fitoni para, ndërsa ne jemi këtu që t’ju themi se duam ta prodhoni energjinë tonë”, tha ministrja afrikanojugore në tubimin në të cilin janë të pranishëm më shumë se 400 përfaqësues nga fusha e energjisë diellore nga mbarë bota.

Afrika e Jugut dëshiron që parkun me vlerë prej rreth 21,3 miliardë dollarëve ta ndërtojnë investitorë privatë të cilët energjinë e prodhuar do t’ia kthenin kompanisë kombëtare energjetike.

Ndërtimi i parkut solar është pjesë e programit ekonomik qëllimi i të cilit është hapja e 300.000 “vendeve të gjelbra të punës” deri në vitin 2009.

Kalendari

Ngjarjet e datës 10 Korrik 2020

- Drejtoria e Turizmit dhe Zhvillimit Ekonomik do të bëjë hapjen e Qendrës Artizanale në Prizren, ku do të mbahen pesë kurse të ndryshme si: Djegie ne Dru, Reliev në letër, Rrobaqepje, Punim të Shajakut si dhe Dizajnimi i Veshjeve Moderne. (ish objektin e Megasportit në qendër të Prizrenit, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi do të vizitojë Komunën e Gjakovës ku do të takohet me Kryetarin e Komunës së Gjakovës Ardian Gjini. (Komuna e Gjakovës, ora 11:00)

- Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Ndërmarrjen publike ‘’KRU Gjakova’’. (Gjakovë, ora 11:30)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Impiantin e Trajtimit të Ujërave të Ndotura projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 11:50)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë ndërmarrjen publike Ngrohtorja e Qytetit – ndërtimi i Ngrohtores së re të qytetit Impianti I koogjenerimit me biomasë, projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 12:20)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 16:00)