20 Nëntor 2019

2700 objekte priten të futen në listën e objekteve të mbrojtura

Mitrovicë, 18 nëntor - Komunat kanë përgjegjësi për ruajtjen e trashëgimisë kulturore, duke mos lejuar cenimin e tyre.

Kështu u tha të enjten në një punëtori për ruajtjen e trashëgimisë kulturore në Mitrovicë të organizuar nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit (MKRS) dhe Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor (MMPH).

Kryetari i komunës, Avni Kastrati, e ka vlerësuar si shumë me rëndësi këtë punëtori që ka për qëllim sensibilizimin e të gjithëve për ruajtjen e trashëgimisë kulturore. Theksoi se përkundër problemeve të mëdha komunat duhet të jenë të përkushtuara për këtë segment mjaft të rëndësishëm për shoqërinë.  

Luan Nushi, drejtor i Institutit për Planifikim Hapësinor në MMPH, tha se trashëgimia kulturore në Kosovë është në zhdukje e sipër. Si ilustrim për këtë ai përmendi rastin e komunës së Prishtinës, ku qyteti i vjetër dhe objektet e vjetra kulturore nuk janë mbrojtur.  

Ndërsa për komunën e Mitrovicës, tha se ka më së paku zona të veçanta që janë të mbrojtura. “Janë gjithsej nëntë zona të mbrojtura në rajonin e Mitrovicës”.

Ai theksoi se në Kosovë ekziston infrastruktura ligjore për ruajtjen e trashëgimisë kulturore, por duhet të ekzistoj edhe vullneti për ruajtjen e kësaj pasurie. “Bëhen shumë veprime të pakoordinuara dhe trajtimi i trashëgimisë kulturore mbetet nën nivel”.  

Si rekomandime për komunat, Nushi përmendi rëndësinë e definimit të zonave me trashëgimi kulturore, mandej të definohen qytetet e vjetra që duhet të ruhen, të ketë përkujdesje institucionale për pronarët e monumenteve etj. 

Ndërsa Burbuqe Deva, kryesuese e Divizionit për Trashëgimi Kulturore të Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, tha se këto punëtori nëpër rajone janë duke u mbajtur me qëllim që qytetarët të njoftohen për rëndësinë e ruajtjen së trashëgimisë kulturore. 

Ajo theksoi se Kosova ka territor të vogël, por është shumë e pasur me trashëgimi kulturore materiale dhe shpirtërore.

Në Kosovë janë 426 objekte të mbrojtura me ligj, ndërsa nga viti 2003 ka filluar inventarizimi i objekteve të tjera që do të mbrohen me ligj. “Janë diku rreth 2700 objekte që të pritet të futen në listën e objekteve të mbrojtura”.

Ajo theksoi se një vend të veçantë në këtë pasuri të vendit zënë edhe zonat e veçanta të mbrojtura, numri i të cilave tani për tani është  45 sish. 
  
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 nëntor 2019

- Ambasada e Finlandës, UBT dhe UNDP organizojnë bashkërisht konferencën “Towards Small Scale Innovative Ecosystems in Kosovo”. (Kampusi Inovativ i UBT-së në Lipjan, ora 9:00)

- Kryeministri në detyrë, Ramush Haradinaj, merr pjesë në konferencën “Small-Scale Innovative Ecosystems in Kosovo”, organizuar nga ambasada e Finlandës në Prishtinë në bashkëpunim me UBT. (Magjistralja Prishtinë - Lipjan, kampusi i UBT-së, ora 9:00)

- Me rastin e shënimit të 20 nëntorit - Ditës Ndërkombëtare të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve, Komuna e Gjilanit organizon vizitë nga Asambleja e Fëmijëve në tri shkollat fillore: Selami Hallaqi, Thimi Mitko, Rexhep Elmazi për nder të Ditës Ndërkombëtare të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve. (Objektete e shkollave, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve hap dyert për fëmijët, prindërit dhe të gjithë qytetarët që dëshirojnë të vizitojnë ambientet e KOMF për të biseduar bashkë për të drejtat e fëmijëve. (Zyret e KOMF, ora 10:00)

- Fillon punimet Kongresi i parë ndërkombëtarë për trajtimin e hershëm të infarktit të miokardit. (Hotel International Prishtina, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e rregullt e Komitetit për Politikë dhe Financa i Komunës së Mitrovicës. (Salla e mediave të Komunës së Mitrovicës, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e gjashtë e rregullt e Këshillit Komunal për Siguri në Bashkësi në komunën e Rahovecit. (Salla e Kuvendit Komunal në Rahovec, ora 10:00)

- Zyra e UNICEF-it në bashkëpunim me Ministrinë e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë si dhe Shtëpinë e Evropës në Kosovë organizojn aktivitetin kryesor për shënimin e 30 vjetorit të Konventës për të Drejtat e Fëmijës. (Holli i Bibliotekës Kombëtare të Kosovës, ora 11:00) 

- OQJ Integra organizon publikimin e raportit “Instituti i Vetizoluar - Vlerësim i Shoqërisë Civile për Institutin Albanologjik të Prishtinës”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Fëmijët e çerdhës "Dardania" në Gjilan dhurojnë 120 pako dhurata për fëmijët me nevoja të veçanta. (Gjilan, ora 11:00) 

- Mbahen aktivitete argëtuese për fëmijët e zgjedhur nga Handikos, Asambleja e Fëmijëve, fëmijët nga komunitetet si dhe nga shkollat SHFMU, Gjilan mbështetur nga 'Albanica' dhe 'Kimi'. (Gjilan, ora 12:00)

- Komuna e Gjilanit organizon program nga Qendra e Vallëzimit Modern “Dancing House” Vallëzim Modern, Balet dhe Popullore. (Teatri i Qytetit, Gjilan ora 15:00)

- Qendra Multimedia shfaq "Pesë stinet e armikut te popullit" me regji të Blerta Nezirajt. (Teatri "Bekim Fehmiu" në Prizren, ora 20:00)