10 Korrik 2020

Zhvlerësimi i rublës thellon krizën financiare në Rusi

Moskë, 20 shkurt - Kjo javë kishte filluar me zhvlerësimin e rublës ruse, në raport me dollarin amerikan, duke arritur nivelet më të ulëta që nga fillimi i këtij viti.

Zhvlerësimi i rublës është duke ndodhur si pasoj e rrënjës së çmimeve të naftës, rënie e cila është duke ndodhur si rezultat i pasigurisë në tregjet e naftës.

Pritshmërit e Qeverisë dhe Bankës Qendrore Ruse, që Organizata e shteteve prodhuese të naftës, do të ndërhyje në tregun e naftës, duke zvogëluar prodhimin, me qëllim rritjen e çmimit të naftës, nuk është duke ndodhur.

Kjo ka ndikuar që rublës ruse të vazhdoj të zhvlerësohet, duke ju afruar nivelit prej 65 rubla për dollarë.

Sipas ekspertëve të ekonomisë, devalvimi i valutës ruse pritet të vazhdoj gjatë tërë këtij vitit, pasi që parametrat ekonomikë rus nuk janë të volitshëm.

Kompanitë ruse që merren me shitjen e naftës dhe gazit, e që së bashku në strukturën e eksporteve ruse marrin pjesë me mbi 60%, që nga fund vitit i kaluar, si dhe gjatë këtij fillim viti, kanë rënie të shitjeve dhe fitimeve.

Kjo pritet të reflektohet në ekonomin ruse, çka do të thotë më pak të hyra për buxhetin e shtetit, çka do të reflektohet ne dobësimin e valutës ruse.

Kalendari

Ngjarjet e datës 10 Korrik 2020

- Drejtoria e Turizmit dhe Zhvillimit Ekonomik do të bëjë hapjen e Qendrës Artizanale në Prizren, ku do të mbahen pesë kurse të ndryshme si: Djegie ne Dru, Reliev në letër, Rrobaqepje, Punim të Shajakut si dhe Dizajnimi i Veshjeve Moderne. (ish objektin e Megasportit në qendër të Prizrenit, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi do të vizitojë Komunën e Gjakovës ku do të takohet me Kryetarin e Komunës së Gjakovës Ardian Gjini. (Komuna e Gjakovës, ora 11:00)

- Vazhdimi i seancës plenare të Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Salla e Kuvendit, ora 11:00)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Ndërmarrjen publike ‘’KRU Gjakova’’. (Gjakovë, ora 11:30)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë Impiantin e Trajtimit të Ujërave të Ndotura projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 11:50)

- Ministri i Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi dhe Kryetari i Komunës së Gjakovës Ardian Gjini vizitojnë ndërmarrjen publike Ngrohtorja e Qytetit – ndërtimi i Ngrohtores së re të qytetit Impianti I koogjenerimit me biomasë, projekt që është duke u realizuar në Komunën e Gjakovës. (Gjakovë, ora 12:20)

- Mbahet seanca plenare e Kuvendit të Republikës së Kosovës në të cilën raporton Kryeministri lidhur me menaxhimin e pandemisë COVID-19. (Salla e Kuvendit, ora 16:00)