19 Shtator 2020

Suedi, Rritet numri i të rinjve të pensionuar parakohe

Stokholm, 28 shkurt - Sipas të dhënave statistikore nuk ka ndodhur asnjëherë gjatë 40 viteve të fundit që numër aq i vogël të jetë pensionuar parakohe siç ka ndodhur gjatë vitit të kaluar.

Vitin e kaluar kanë qenë vetëm 22 000 persona të ri që morën kompenzim aktiviteti ose për shkak të sëmurjes, siç po quhet tani pensionimi i parakohshëm. Kjo njëherësh është shifra më e ultë që nga viti 1971.

Shifrat më të larta u shënuan më 2004. Atëherë kanë qenë 73 000 suedez të moshave 16 deri 64 vjeç që u pensionuan parakohe.

Një nga shkaqet e uljes së numrit të pensionistëve të parakohshëm konsiderohet të kenë qenë rregullat e ndryshuara, thot Jon Dutrieux nga Inspekcioni për sigurime sociale.

Çështja e mungesave në punë për shkak të sëmundjeve ka qenë një temë e nxehtë politike për një kohë të gjatë. Shpenzimet në këtë fushë ishin tri herë më të mëdha se gjithë shpenzimet në fushën e të drejtës.

Në veprimtaritë zgjedhore të 2006 partitë e aleancës e kishin shndërruar në çështje të madhe të ashtuquajturën mbetje jasht rrjedhave shoqërore ku pensionsitët e parakohshëm përbënin një grup të madh.

Që nga 1 korriku i 2008-tës qeveria e re ashpërsoi poashtu rregullat sa i përketë pensionimit të parakohshëm. Megjithëse ende një numër i madh i popullësisë suedeze pensionohet parakohe. Fjala është përafërsisht për një gjysëmmilioni suedez por kjo shifër ka zënë të bie tani.

Njëkohësisht kur numri i pensionitëve të parakohshëm po shënon rënje dramatike, vrehet ndërkaq një rritje e numrit të të rinjve të cilët pensionohen parakohe. Në vitin 2004 ishin pensionuar parakohe 4 500 persona të moshave të reja kurse në vitin e kaluar kjo shifër arriti në 6 000 sish.

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Shtator 2020

- Për nder të 100 vjetorit të shpalljes së Tiranës Kryeqytet, “Muzeu Lëvizës”, Komuna e Prishtines bashkë me Muzeun e mirëpresim edhe nënkryetaren e Bashkisë së Tiranës, Anuela Ristani dhe drejtoreshën ekzekutive të Unioni i Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo hapin 'Muzeu Lëvizës'. (Sheshi 'Ibrahim Rugova', ora 10:00)

- Let’s Do It Kosova në kuadër të Lëvizjes Globale “Let’s Do It World” sjell përsëri në Kosovë “Ditën e Pastrimit të Botës 2020” ku do të fillojë me aktiviteti te pastrimin e qytetit nga mbeturinat. (Në afërsi të stadiumit “Fadil Vokrri”, lokacioni te parkingu i autobusëve, ora 11:00)

- Udhëhqës të Komunës së Prishtinës bashkë me Unionin e Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo zhvillojnë një vizitë në Muzeun e Kosovës. (Muzeu i Kosovës, ora 11:30)

- Let’s Do It Kosova vazhdon me aktivitetin e dytë qëndror për shënimin e “Ditës së Pastrimit të Botës 2020”. (Parku i Qytetit të Prishtinë, ora 13:00)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media në të cilën flasin Kryetari i LV-së, Albin Kurti dhe Sekretari për Marrëdhënie me Jashtë, Kreshnik Ahmeti. (Zyret e LV-së në Arbëri, ora 14:00)

- Udhëhqës të Komunës së Prishtinës bashkë me Unionin e Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo zhvillojnë një vizitë në Kopshtin me Bazë në Komunitet “Cicërimat”. (Kopshtin “Cicërimat”, ora 14:00)

- Udhëhqës të Komunës së Prishtinës bashkë me Unionin e Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo zhvillojnë një vizitë në Parku Germia. (Parku Germia, ora 15:00)