18 Nëntor 2019

Shpronësimi për pronën e Dukagjini Rezidencë i kundërligjshëm

Prishtinë, 6 qershor - Grupi për Studime Juridike dhe Politike (GLPS) me shqetësim ka lexuar Vendimin e Qeverisë së Kosovës Nr. 05/105 të datës 28.05.2019 me të cilin kjo e fundit ka miratuar kërkesën për të shpronësuar pronën e paluajtshme të ndërtuar në parcelën me numër Nr. 10209-0 dhe objektet tjera administrative që janë pjesë e kësaj parcele.

Ky vendim është arsyetuar kinse adreson nevojën e akomodimit të institucioneve shtetërore të Republikës së Kosovës (kjo sipas arsyetimit dhe qëllimit të interesit publik).

GLPS, duke u nisur nga qëllimi i Ligjit për Shpronësimet Publike dhe nevoja që Qeveria e Republikës së Kosovës të drejtoj sjelljen e saj konform interesit qytetar dhe shtetëror, kundërshton vendimin e tillë dhe këtë të fundit e konsideron si pikënisje të pa-precedent të abuzimit me paranë publike, ligjet në fuqi dhe konceptin e shpronësimit për interes publik.

Përderisa askush nuk diskuton faktin që institucionet e Kosovës kanë nevojë të posedojnë objektet e tyre të përhershme, GLPS vë në pikëpyetje nëse kjo formë klandestine dhe arbitrare e identifikimit të pronës së paluajtshme (parcelës në fjalë) për shpronësim ka si qëllim që të  shfrytëzoj paranë publike në interesin më të mirë publik.

Qeveria e Kosovës dhe të gjithë ata që kanë miratuar dhe hartuar një vendim të tillë e kanë parasysh që blerja e pronave të paluajtshme për shfrytëzim publik duhet të jetë proces i hapur tenderues dhe konkurrues, sipas ligjit për prokurim publik të Republikës së Kosovës.

Për më tepër, Qeveria e Kosovës në një proces të tillë duhet të listoj kërkesat dhe kushtet e saj, duke filluar nga sipërfaqja, lokacioni, çmimi, kriteret e ndërtimit, ndër të tjera.

 Poashtu, Qeveria e Kosovës si dhe ata që miratuan dhe hartuan këtë vendim e kanë të njohur faktin që Komuna e Prishtinës (por edhe komunat tjera përreth) posedojnë parcela të panumërta të cilat do mund t’i ndahen Qeverisë së Kosovës dhe që ndërtimi i objekteve qeveritare të realizohet në koston më të ulët të mundshme, dhe në përputhje me nevojat e saj.

Shpronësimi i objekteve të zgjedhura me “gisht”, në një proces të mbyllur, jo-konkurrues, pa asnjë vlerësim dhe kritere paraprake, përshtatshmërinë dhe elementet tjera të panumërta (që aplikohen në raste të tilla) është sinjal i qartë dhe indikacion i pa-diskutueshëm që ky shpronësim nuk është konform interesit publik dhe  abuzues që në thelb.

I bëjmë thirrje Qeverisë së Kosovës, konkretisht, Kryeministrit, Ministrit të Financave dhe Administratës Publike që të tërheqin këtë vendim, kurse Prokurorisë Speciale të Kosovës të filloj hetimet për të vënë dritë në këtë tentativë të hapur të abuzimit me ligjin, interesin publik dhe paranë publike.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)

 

- Në kuadër të projektit ' Tell Me More' të perkrahur nga MKRS dhe DKRS dhe të implementuar nga Kuvendi i të Rinjve të Prizrenit do të realizohet shfaqja teatrale në Shtepinë e Kulturës " Xhemajli Berisha ". (Shtëpia e Kulturës në Prizren, ora 20:00)