26 Shkurt 2020

Oda Ekonomike Amerikane fillon shënimin e Javës Globale të Ndërmarrësisë

Prishtinë, 19 nëntor - Në kuadër të Javës Globale të Ndërmarrësisë, Oda Ekonomike Amerikane si partner disa vjeçar, po organizon 14 aktivitete të lidhura me ndërmarrësi, me qëllim të ngris vetëdijen në këtë aspekt, duke ftuar ndërmarrës të suksesshëm të ndajnë rrugëtimet e tyre si histori suksesi.

Për shënimin e kësaj jave, Oda Ekonomike Amerikane filloi realizimin e aktiviteteve të planifikuara, ku gjatë ditës u mbajtën dy tryeza të diskutimit, në Shtime dhe në Prishtinë.

Në ngjarjen e organizuar në Shtime, në bashkëpunim me Agjencionin për Zhvillim Rajonal - Qendër, të titulluar “Të bëhesh Ndërmarrës: Perspektivat e Vetë-Punësimit”, kryesisht u diskutua për përparësitë e aktiviteteve ndërmarrëse.

Drejtori Ekzekutiv i Odës Ekonomike Amerikane, Arian Zeka, gjatë kësaj tryeze u shpreh se është shumë e rëndësishme që të rinjtë ta shohin ndërmarrësinë dhe sektorin privat si mundësi për zhvillim profesional dhe të karrierës, por edhe të mënyrë së dhënies së kontributit për shtetin e Kosovës dhe shoqërinë.

Ndërsa ndërmarrësi i suksesshëm nga kompania Eurokosova - Flutra, Gojart Kelmendi, tregoi për hapat që ka marrë drejt krijimit të ndërmarrjes së tij, si dhe vështirësitë nëpër të cilat ka kaluar dhe vazhdon të kalojë si prodhues.

Ai më tutje shtoi se sot megjithatë është shumë më e lehtë për të rinjtë që të nisin një ndërmarrje të re, e posaçërisht në sektorin e ekonomisë digjitale, ku mundësitë janë të pafundme.

Ndërsa, tryeza e organizuar në bashkëpunim me Fondin Kosovaro-Amerikan për Edukim (KAEF) në Prishtinë, diskutoi temën mbi “Inovacioni dhe Kontraktimi i Proceseve Afariste: Sfidat dhe Mundësitë në Kosovë” me panelin e përbërë nga Armend Ukshini, Jeta Zagragja, Ermal Sadiku, Diedon Kica dhe Egzon Halili. 

Në këtë tryezë u tha se ecuria e suksesshme e sektorit të shërbimeve digjitale në Kosovë ka identifikuar ekzistimin e një ekosistemi i cili duhet të vazhdohet nga shumë kënde. Rrjedhimisht, nga reflektimet në këtë diskutim, u tha se emërues i përbashkët në suksesin e inovacionit në këtë sektor, është entuziazmi i vazhdueshëm i Kosovës dhe kapaciteteve të saj.

Përderisa mungesa e burimeve dhe kualifikimeve adekuate ende qëndron si një nga sfidat kryesore në këtë sektor,  mekanizma të mëtejshëm duhet të merren për profilizimin e fuqisë punëtore dhe zhvillimin e strategjive afatgjate në zhvillimin e industrive që i japin Kosovës avantazh konkurrues në nivel më të gjerë.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 shkurt 2020 - Qytetarët e komunës së Rahovecit do të takojnë përfaqësuesit e Institucionit të Avokatit të Popullit. (Kati i parë i objektit të ri të administratës komunale të Rahovecit, në zyrën për të Drejtat e Njeriut, ora 9:00)

- Konstituohet Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike. (Ndërtesa e Kuvendit N 302, ora 10:00)

- Fakulteti i Mjekësisë, Shërbimi Spitalor dhe Klinik Universitar i Kosovës dhe Klinika e Kirurgjisë Torakale organizojnë mban mbledhje komemorative me rastin e vdekjes së prof.dr. Safet Beqiri. (Dekanati i Fakultetit të Mjekësis, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit parlamentar për Buxhet dhe Transfere. (Ndërtesa e Kuvendit, ora 10:00)

- Bibloteka Kombëtare e Kosovës dhe Shoqata e të Burgosurve Politik organizojnë hapjen e ekspozitës "Kujtesa e Kosovës, portrete të Adem Demaqit në pikturë dhe fotografi". (Bibloteka Kombëtare, ora 11:00)

- Në një pritje e cila do të organizohet në rezidencën e Francës, ambasadorja e Francës, Marie-Christine Butel do të ketë nderin të dekorojë zonjën Arta Dobroshi me urdhërin "Kalorëse e Arteve dhe Letrave". (Rezidenca e Francës, ora 18:00)

- Më rastin e 22 vjetorit të Betejës së Parë në Likoshan - Qirez, mbahet ceremonia e hapjes së ekspozitës të studentëve të Fakultetit të Arteve, kushtuar heronjve të parë të UÇK-së Beqir e Rexhep Rexhepi. (Muzeu Kombëtar të Kosovës, ora 19:00)

- Edona Reshitaj do të prezantojë koncert - recitalin “Zonjat e Kanges”. (Teatri Kombetar i Kosoves, ora 20:00)