12 Nëntor 2019

Oda Amerikane prezanton në Britani potencialet për investime në Kosovë

Londër, 7 qershor - Në konferencën “Vështrim mbi Kosovën” të organizuar nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim dhe Emerging Europe në partneritet me Raiffeisen Bank Kosova dhe Odën Ekonomike Amerikane në Kosovë të mbajtur në Londër, investitorët britanikë patën mundësi të njihen me potencialet për investime që ofrohen në Kosovë.

Drejtori Ekzekutiv i Odës Amerikane, Arian Zeka, tha gjatë konferencës se Kosova ofron potenciale të shumta për investitorët e huaj në përgjithësi dhe ata britanikë në veçanti.

Këto potenciale që variojnë nga shërbimet në fushën e teknologjisë informative e deri te prodhimtaria e lehtë, të kombinuara me fuqinë e re punëtore si dhe reformat e vazhdueshme në mjedisin e të bërit biznes e bëjnë vendin atraktiv për investitorët e huaj.

Drejtori i Odës Amerikane foli për Zonën e Veçantë Ekonomike Amerikane, si një model unik i zonave të lira ekonomike, i cili synon të tërheqë investitorët amerikanë nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës, por edhe investitorët e tjerë amerikanë që tashmë janë të pranishëm edhe në Britani të Madhe.

 Ai më tej tha se kompanitë prodhuese amerikane dhe evropiane duhet të shohin mundësitë që dalin nga qasja e lirë e Kosovës në tregun e Bashkimit Evropian përmes MSA-së, respektivisht të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, përmes sistemit të përgjithësuar të preferencave që mundëson eksportimin e mbi 3500 produkteve nga Kosova pa doganë.

Në konferencë folën edhe Ministri i Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka, si dhe Udhëheqësi për Kosovë i BERZH, Neil Taylor, si dhe Drejtori Ekzekutiv i Raiffeisen Bank Kosova, Robert Wright.

Ndërsa mes tjerash u fol edhe për rritjen e vazhdueshme prej rreth 4% që Kosova ka pasur dhe pritet të ketë, burimet minerale, investimet në infrastrukturë, zhvillimet pozitive në sektorin e teknologjisë dhe në ekosistemin e ndërmarrësisë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)