24 Shtator 2020

OAK kërkon mbështetje për parandalimin e kollapsit të sektorit privat

Prishtinë, 7 gusht - Shqetësimet e bizneseve lidhur me gjendjen e vështirë financiare, shtyu Odën e Afarizmit të Kosovës që te dal edhe sot para Kuvendit që ti dorëzojë secilit deputet kërkesat e bizneseve. Pasiqë tashmë kanë kaluar disa muaj që nuk po merren masa për parandalimin e humbjeve financiare të bizneseve gjë që po i çon deri në falimentim, Oda e Afarizmit të Kosovës i bëri lutje deputeteve që të trajtohen kërkesat e bizneseve.

Një nga kërkesat e paraqitura nga Oda e Afarizmit të Kosovës para deputeteve është që Banka Qendore të ulë normën e interesit në 1.7%, ku në këtë kohë secili shtet ka marrë një vendim të tillë. Gjithashtu, kjo kërkesë rrjedh si pasojë e shqetësimeve të bizneseve lidhur me bankat komerciale të cilër me fillimin e pandemisë në shumicën e rasteve kanë ndërprerë dhënien e kredive për bizneset e reja si dhe ato ekzistuese dhe nuk kanë ulë normat e interesit si rezultat i frikës së riskut. Poashtu, rritja e fondit për garanci kreditore në 300 milion do t’u mundësonte bankave rritjen e kredive gjë  e cila është e nevojshme për bizneset.

Tutje, Oda e Afarizmit të Kosovës kërkon që TVSH-ja për ushqim, turizëm dhe hoteleri të jetë 5%, duke ndryshuar nenin 26 të ligjit nr.051-037 dhe duke që në pikën 2.14 të shtohet: shërbimet e turizmit dhe furnizimet e hoteleve dhe shërbimet e ushqimit.

Në këtë shkresë të dërguar tek deputetet përveq  kërkesave të bizneseve janë të paraqitura dhe propozimet e OAK-së për pakon e rimëkëmbjes. Disa nga këto propozime janë të paraqitura si më poshtë:

-Të subvencionohen pagat për të punësuarit, për periudhën Maj, Qershor, Korrik, Gusht, Shtator jo më të ulëta se 220€ në muaj;

- Të subvencionohen qiratë në lartësinë 50%, së paku deri me 30 Shtator 2020;

-Lirim nga pagesa e tatimit në fitim, për kompanitë nga industritë që kanë pësuar dëme ngapandemia, për periudhën e muajve Prill, Maj, Qershor, Korrik, Gusht, Shtator 2020.

-Të lirohen nga të gjitha tatimet dhe taksat për prodhuesit, përjashtuar tvsh-në, nga data 01 Qershor deri më 31 Dhjetor (duke përfshirë: tatimin në fitim, tatimin në paga, tatimin në pronë, tatimin mbi qiratë dhe taksa të tjera përcjellëse);  

 -Krijimi i arkës “PATRIOT”, ku çdo produkt vendor subvencionohet në dalje (në market) me 10 % ulje nga tvsh;

Oda e Afarizmit të Kosovës kërkon edhe njëherë që deputetet të përkrahin bizneset dhe afër 300.000 të punësuar në sektorin privat, si dhe të merren parasysh kërkesat dhe propozimet e tyre. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 24 Shtator 2020

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi viziton Komunën e Ferizajt. (Objekti i Komunës Ferizaj, ora 9:30)

- Në kuadër të Javës së sporti, Federata e Pingpongut në bashkëpunim me Departamentin e sportit të MKRS do të organizoj një aktivitet promovues për pingpongun në Pejë. (Sheshi Dukagjini në Pejë, ora 10:00)

 - Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi viziton Mural Fest. (Muralet e qytetit në Ferizaj, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit fillon projektin e Drejtorisë së Shëndetësisë për Kujdesin Geriatrik me ç'rast kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka, nënkryetari i Komunës së Prizrenit, Visar Shehu dhe drejtoresha e Drejtorisë së Shëndetësisë, Narqize Arënliu Hoxhaj do të prononcohen për media. (Nisja do të bëhet nga objekti i Qendrës Kryesore të Mjekësisë Familjare, ora 10:00)

- Mbledhja e komisionit për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale në të cilën do të shqyrtohet plani i punës së Komisionit për sesionin vjeshtor 2020. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:30)

 - Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi merr pjesë në ndarjen e certifikatave për të rinj të trajnuar për ndërmarrësi. (Qendra e Inovacionit në Ferizaj, ora 11:00)

- Zëvendësguvernatori për Mbikëqyrje Financiare, Sokol Havolli dhe Kryetari i Autoritetit Kosovar të Konkurrencës, Valon Prestreshi mbajnë konferencën për media. (Auditoriumi i BQK-së, ora 11:30)

-  Mbahet mbledhja e komisionit për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur dhe Peticione në të cilën do të shqyrtohet Projektligji për mbrojtje nga dhuna në familje. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 13:00)
 
 - Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi merr pjesë në aktivitet me misionin e OSBE-së. (Muzeu i Kosovës, ora 14:00)