22 Korrik 2019

Moskoordinimi Institucional mbi të dhënat e hapura, sfidë për zhvillim ekonomik

Prishtinë, 20 qershor - Open Data Kosovo në kuadër të Projektit të financuar nga Ambasada Amerikane në Kosovë, ka mbajtur diskutimin me temën: “Hapja e të Dhënave të Bizneseve dhe Kontributi i tyre në Zhvillimin Ekonomik të Kosovës”.
  
Fjalimet hyrëse u bënë nga znj. Blerta Thaçi - Drejtoreshë Ekzekutive në Open Data Kosovo dhe z. Kujtim Gashi - Drejtor i Përgjithshëm në Agjencinë e Shoqërisë së Informacionit (ASHI)/ Ministria e Administratës Publike. 

Së pari, Z. Gashi theksoi se hapja e të dhënave është një ndër qëllimet kryesore te punës së tyre ku krijimi i mekanizmave, bashkëpunimi me shoqërinë civile, ngritja e vetëdijësimit për të dhënat e hapura, janë disa nga hapat që po ndërmirren drejt këtij qëllimi.

Mirëpo, sfidat nuk mungojnë si: prezenca e shumë akterëve, mosbashkëpunimi mes institucioneve, krijimi i platformave lehtë të qasshme ndër të tjera. 

Pjesëtarë të panelit ishin z. Valdrin Lluka - Ministër në Ministrinë e Zhvillimit Ekonomik, z. Arian Zeka - Drejtor Ekzekutiv në Odën Ekonomike Amerikane dhe znj. Leonora Kusari - Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim në Kosovë.

Lluka, Ministër në Ministrinë e Zhvillimit Ekonomik, theksoi rëndësinë e madhe që ka publikimi i të dhënave të prodhuara nga qeveria ne formate që janë lehtë të qasshme që ndikon në rritje të trasnparencës dhe rritje të besueshmërisë ndaj institucioneve publike.

Për më shumë, Lluka foli edhe për rëndësinë që kanë të dhënat e hapura të bizneseve në zhvillimin ekonomik, përkatësisht në inkurajimin e inovacionit, përmirësimin e produkteve/shërbimeve, rritjen e produktivitetit të bizneseve etj.

Mëtej, Znj. Kusari nga BERZH foli më shumë për rëndësinë e qasjes në të dhëna si pronari/ja e një biznesi gjatë selektimit të bizneseve për t’i ofruar ndihmë financiare në mënyrë që bizneset me pronarë të njëjtë mos të përftojnë më shumë se një herë.

Po ashtu, Znj. Kusari ceki se të dhënat që ofrohen nga ARBK nuk janë të përditësuara ku disa biznese janë të regjistruara si mikrondërmarrje mirëpo në të vërtetë janë korporata. 

Ndërsa Z. Zeka, Drejtor Ekzekutiv në Odën Ekonomike Amerikane ceki se bizneset do të jenë të gatshme të hapin të dhënat e tyre pasiqë hapja e këtyre të dhënave ndikon pozitivisht edhe në zhvillimin e mëtutjeshëm të tyre.

Po ashtu, Zeka foli më shumë për rëndësinë që ka publikimi i të dhënave nga ATK se çfarë produkte hyjnë në tregun e Kosovës që do të kontribuojnë në zhvillimin e konkurencës së qëndrueshme.

Si përfundim, rekomandimet nga ky panel diskutimi janë që të rritet bashkëpunimi ndër-institucional që të dhënat të përcjellen nga një institucion në tjetrin sa më shpejtë duke bërë digjitalizimin e këtyre proceseve.

Po ashtu, investimi në kapacitete njerëzore është kyç që iniciativat për të dhënat e hapura të jenë më të suksesshme pasi që si koncept është mjaft i ri dhe ka nevojë që të ngritet vetëdijësimi. 

Për platformën “Bizneset e Hapura” - iu mundëson qytetarëve të kenë qasje në të dhëna të hapura sa i përket bizneseve të ndryshme në të gjitha Komunat e Kosovës. Kjo platformë ka të regjistruar gjithsej 191 850 biznese ku 165 268 prej tyre janë aktive.

Hapja e informacionit të tillë të bizneseve lejon analiza ekonomike për sektorë të ndryshëm dhe aktivitete afariste, si dhe lejon analizën e trendeve ekonomike përgjatë periudhave të ndryshme kohore.

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 korrik 2019 - Mbahet ceremonia e nënshkrimit të momerandumit të bashkpunimit mes Komunës së Lipjanit dhe Organizatës “Qatar Charity”. (Komuna e Lipjanit, Zyra e Kryetarit, ora 9:30​)

- Komisioni Hetimor Parlamentar në lidhje me gjendjen në PTK dhe Vala interviston  Sebaudin Ramaxhiku, Zyrtar Ligjor në Telekom dhe Arben Hlili, Shef i Kontabilitetit Departamenti i Financave në Telekom. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 10:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit, Mytaher Haskuka do të merr pjesë në shpërndarjen e lopëve qumështore, për përfituesit nga thirrja e hapur nga Drejtoria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural. (Tregun i Kafshëve, rruga e tranzitit, Arbanë, ora 11:30 - Nisja do të bëhet nga Shtëpia e Bardhë, ora 11:00)

- Partnerët implementues OJQ Dera e Hapur dhe OJQ SOZM organizojnë panairin e Artizanateve dhe Trashëgimisë Kulturore në Prishtinë. (Sheshi “Adem Jashari” në Prishtinë, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit për Zhvillim Ekonomik, Infrastrukturë, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal në të cilën do të behët shqyrtimi i Raportit të Punës së Komisionit për sesionin pranveror 2019. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 302, ora 11:00)

- Nën përkujdesjen e Kryetarit, Lutfi Haziri, bëhet promovimi i librit “Le secret de Blerim et autres fictions - Sekreti i Blerinit dhe proza të tjera” i autorit Jean Yves Carlen. (Salla e Kuvendit Komunal në Gjilan, ora 12:00)

- Grupi i Aktivistëve organizojnë marshin protestues kundër racizmit për të kërkuar përgjegjësi para Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Sheshi "Skënderbeu", ora 12:00)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media në të cilën flasin nënkryetari Besnik Bislimi dhe Drejtuesi i Grupit Parlamentar Glauk Konjufca. (Zyrët e Vetëvendosjes, ora 13:00)

- Ministria e Tregtisë dhe Industrisë mban seminar te Biznesit Ndërkombëtar për Zhvillimin e Zonës Industriale të Re në Drenas në të cilën do të merr pjesë edhe ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Endrit Shala. (Swiss Diamond Hotel, ora 14:30)