18 Nëntor 2019

Mbrojtja e Konsumatorëve në Sektorin Bankar shumë e rëndësishme

Prishtinë, 31 maj - Sot, Instituti GAP organizoi tryezë diskutimi ku prezantoi raportin “Mbrojtja e Konsumatorëve në Sektorin Bankar”.

Në hapje të diskutimit, Blendi Hasaj, hulumtues në Institutin GAP, theksoi se tryeza do të trajtojë një pjesë të vecantë të ligjit për mbrojtjen e konsumatorëve, konkretisht pjesën e marrëveshjeve të kredive për konsum. Ai gjithashtu theksoi edhe rolin e Institutit GAP në të kaluarën në plotësimin e vakuumit informativ me të cilin janë përballur qytetarët në lidhje me mungesën e normës efektive të interesit nëpër cmimore të bankave.

Nora Jusufi, hulumtuese në Institutin GAP, theksoi se raporti shqyrton ligjin e ri për mbrojtjen e konsumatorëve për pjesën e marrëveshjeve të kredive, përmbajtjen e informatave në çmimoret e bankave, rolin e Bankës Qendrore të Kosovës (BQK) në mbrojtjen e konsumatorëve dhe obligimet ligjore përcjellëse. Një nga gjetjet kryesore ishte që ligji i ri për mbrojtjen e konsumatorëve parasheh krijimin e një formulari standard për informacionin para-kontraktor ku duhet të përfshihen të gjitha detajet e kontratave të kredive përfshirë një shembull për kalkulimin e Normës Efektive të Interesit, sic është e paraparë në rregulloren përkatëse që nga viti 2013. Po ashtu, ligji ka specifikuar afatin e mbylljes së kredive, ka ulur provizionin në rast të parapagimit të kredisë, si dhe parasheh vlerësimin e kredive bazuar në informatat e regjistrit të kredive të Kosovës, ndër të tjera.

Ndërsa, Vlora Osmani, Kryetare e Komitetit Ligjor të Shoqatës së Bankave të Kosovës, theksoi angazhimin e shoqatës gjatë procesit të krijimit të ligjit të ri për mbrojtjen e konsumatorëve. Po ashtu, ajo theksoi se bankat komerciale në Kosovë e respektojnë në tërësi ligjin në fjalë.

Kurse, Venera Agani, Drejtoreshë e Divizionit të Ankesave në BQK, foli për angazhimin e këtij divizioni në trajtimin e e ankesave të qytetarëve lidhur me shërbimet bankare, rolin e BQK-së në edukimin financiar të qytetarëve, dhe punën e BQK-së në monitorimin e bankave komerciale sa i përket trajtimit të ankesave të konsumatorëve.

Në tryezë morën pjesë pjesëmarrës nga Oda Ekonomike e Kosovës, anëtarët nga Këshilli për Mbrojtjen e Konsumatorit dhe përfaqësues të bankave.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)