23 Shtator 2020

Kryesia përkrah ndryshimin e Ligjit për Prokurimin Publik

Prishtinë, 19 shkurt - Kryesia e Kuvendit të Republikës së Kosovës, në mbledhjen e sotme bashkë me shefat e grupeve parlamentare, drejtuar nga Jakup Krasniqi, kryetar i Kuvendit, ka vendosur që seanca plenare e Kuvendit të mbahet më 25 shkurt, si dhe ka përcaktuar rendin e ditës për këtë seancë.

Anëtarët e Kryesisë së Kuvendit të Kosovës i kanë dhënë mbështetje mociont të deputetit Riza Smaka për amendamentimin e Ligjit për Prokurimin Publik, por jo edhe mocionit tjetër të tij për amendamentimin e Ligjit për Zgjedhjet e Përgjithshme, duke vlerësuar se propozimi për ndryshimin Ligjit për Zgjedhjet e Përgjithshme, është kompetencë e kryetarit të Kosovës, pas konsultimeve të tij me partitë politike.

Pas pikës së zakonshme të seancave të rregullta, pyetje parlamentare për punën e Qeverisë së Kosovës, deputetët do të shqyrtojnë për herë të parë Projekt- kodin e drejtësisë për të mitur, kurse për herë të dytë do të shqyrtojnë: Projektligjin për organizmat e modifikuar gjenetikisht, Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për pyjet e Kosovës, Projektligjin për mbrojtjen e ajrit nga ndotja, si dhe Projektligjin për financimin e programeve të veçanta të banimit.

Në të njëjtën seancë do të shqyrtohet Propozimprogrami i punës së Kuvendit për vitin 2010, Propozimplani i veprimit i Kuvendit për integrimet evropiane për vitin 2010, si dhe Propozimvendimi i Qeverisë së Kosovës për lejimin e pagesës për furnizim me vaksina.

Çështja e debatit lidhur me zbatimin e Kushtetutës së Republikës së Kosovës dhe për praninë e strukturave të pushtetit të Serbisë në territorin e Republikës së Kosovë, kërkesë kjo e Grupit Parlamentar të LDD-së, ka mbetur që, përfundimisht, të shqyrtohet edhe ditën e hënë dhe të martë të javës së ardhshme, para se çështja të radhitet për një seancë të veçantë të Kuvendit të Kosovës.

Në mbledhjen e sotme të Kryesisë së Kuvendit janë shqyrtuar edhe një varg mocionesh, rekomandimesh dhe kërkesash, si: të Qeverisë, të komisioneve parlamentare dhe të deputetëve të veçantë.

Pasi e ka shqyrtuar Propozimvendimin e Qeverisë për emërimin e anëtarëve të Bordit të Pavarur të Autoritetit Rregullativ për Hekurudhat, Kryesia ia ka bartur atë Komisionit Parlamentar për Ekonomi, Tregti, Industri, Energjetikë, Transport dhe Telkomunikacion, që ta shqyrtojë çështjen dhe për Kryesinë e Kuvendit të përgatisë raportin me rekomandime. Është shqyrtuar, ndërkaq, edhe propozimi tjetër i Qeverisë për emërimin e anëtarëve të Bordit të Pavarur për Rishqyrtimin e Ankesave.

Kryesia ka shqyrtuar edhe Rekomandimin e Komisionit për Administratë Publike, Pushtet Lokal dhe Media për formimin e Komisionit Ad-Hoc, për emërimin e dy anëtarëve të Këshillit të Komisionit të Pavarur për Media, si dhe kërkesën e Komisionit të Pavarur për Media për emërimin e një anëtari (të zgjedhur nga Kuvendi i Kosovës) në Këshillin e Komisionit të Pavarur për Media.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 Shtator 2020 - Mbahet mbledhja e komisionit për Buxhet dhe Transfere në të cilën do të shqyrtohet raporti vjetor i punës të Fondit të Kursimeve Pensionale të Kosovës, pastaj i Autoritetit Kosovar Konkurrencës, i Komisionit Pavarur për Miniera dhe Minerale dhe raporti i shpenzimeve të Kuvendit. (Ndërtesa e Kuvendit, ora C203, 10:00)

- Java Evropiane e Sportit me konferencën “Forumi për Sportin” në të cilën do të merr pjesë  Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e komisionit për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes në të cilën shqyrtohet projektligji për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit nr.04-L-089 për dominimin humanitar si dhe shpallet konkursi për përzgjedhjen e Komisionerit të Agjencisë për Informim dhe Privatësi. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

-  Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur dhe Peticione shyqrton drafti Projektligjin për mbrojtje nga dhuna në familje. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Nëpërmjet video konferencës do të mbahet takimi i 185-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Pa praninë e mediave, ora 10:30)

-  Komisionit Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e pandemisë së virusit "COVID-I9" nga ana e Qeverisë së Republikës së Kosovës degjon dëshminë e dëshmitarit Izet Sadiku, ish zëvendës ministër i shëndetësisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)  
 
- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të mbajë konferencë për media, në të cilën do të prezantoj raportin analitik si rezultat i monitorimit dhe hulumtimit sistematik të trajtimit të rasteve nga Prokuroria e Apelit e Republikës së Kosovës. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Kryetari i PDK-së dega në Prizren Shaqir Totaj, mban konferencën e radhës me gazetarë. (Zyret e degës në Prizren, ora 11:00)

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi do të merrë pjesë në Çertifikimi i të rinjve në fushën e ndërmarrësisë - OJQ Etri. (Pejë, ora 12:00)

- Organizata  “Replikë” organizon protestë me biçikleta si reagim ndaj institucioneve për mosreagim në mbrojtje të të drejtave të grave. (Protesta fillon nga sheshi “Zahir Pajaziti”, ora 12:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport diskuton lidhur me reformat në arsim në Komunë të Kamenicës me të ftuar Ramë Likaj, ministër i Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës dhe  Qëndron Kastrati, kryetar i Komumës së Kamenicës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C225, ora 13:00)

- Partia Demokratike e Kosovës mban konferencë për media. (Selia e Partisë Demokratike të Kosovës, ora 13:00)

- Kryeministrit Hoti viziton Oden Ekonomike të Kosovës ku pas takimit me anetarët e komunitetit të biznesit, do te ketë konferencë për media. (Objekti i OEK-ut, ora 13:30)

-  Komisionit Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e pandemisë së virusit "COVID-I9" nga ana e Qeverisë së Republikës së Kosovës degjon dëshminë e dëshmitarit  Arben Vitia, ish ministër i shëndetësisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 14:00)

- Për nder të Javës Evropiane të Sportit, Federata e Hendbollit e Kosovës do të organizojë turnirit ‘Të gjithë së bashku’ me sportin e Hendbolit në të cilën do të marrin pjesë fëmijët me nevoja të veçanta dhe fëmijët tjerë. (Prizren, ora 13:00 - Istog, ora 15:00)

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi do të merrë pjesë në Çertifikimi i të rinjve në fushën e ndërmarrësisë - OJQ REA Prishtinë. (Gjakovë, ora 15:00)

- Ambasadori Thomas Szunyog do të marrë pjesë në mbylljen e Shkollës Verore të BE-së 2020. (aqja në Facebook @EuropeanUnionInKosovo, ora 16:15)

- Vazhdon java e dytë e ligjeratave publike në Festivalin e Arkitektures në Kosovë. (Ligjeratat transmetohen drejtperdrejt ne kanalin e facebook-ut "Kosovo Architecture Festival", ora 18:30)