22 Tetor 2019

Kosova në mesataren e rajonit me norma të interesit për kredi bankare

Prishtinë, 10 tetor - Meqenëse për vitet të tera Industria bankare në Kosovë operuar me norma super të larta të interesit për kredi bankare, tani brenda një kohe shumë të shkurtër ka arritur t’a përgjysmojë normën e interesit për kredi bankare.

Sipas të dhënave të publikuara nga Banka Qendrore e Kosovës në Dhjetor 2018, norma mesatare e interesit në kredi të reja ishte 6.0 % apo më e ulëta që ka pasur Kosova ndonjëherë e që paraqet mundësi të mira financuese jo vetëm të klientëve privat por njëherazi edhe të bizneseve të vogla dhe të mesme.

Në nivel rajonal, sipas të dhënave krahasuese të publikuara nga Banka Botërore në vitin 2018, rajoni në përgjithësi ka norma të përafërta të interesit për kredi bankare, ku Mali i zi qëndron me normën e interesit 6.36 %, Maqedonia e Veriut 6.1 % dhe Shqipëria 5.93 %.

Këto zhvillime e vendosin Kosovën në mesataren e rajonit për sa i përket normës mesatare të interesit për kredi. 

Në anën tjetër, sipas po të njëjtit burim, theksohet se në vitin 2018 Kosova pati rritjen më të madhe të kredive në rajon në mbi 11%, ndërkaq Mali i Zi dhe Serbia 9% e përcjellur nga Bosnia dhe Maqedonia Veriore me 5 - 7%.

Vlera e kredive deri më sot në Kosovë është 2 miliardë e 942 milion euro, ndërkaq 63.6% e këtyre kredive janë kredi biznesore dhe 36% kredi familjare prej të cilave vetëm 2.2% e portfolios kreditore është kredi jo-performuese. 

Përgjatë këtyre viteve, sektori bankar në Kosovë është treguar jashtëzakonisht i kujdesshëm duke krijuar portfolio kreditore kualitative dhe njëkohësisht duke mundësuar rritje të konkurrencës përmes modernizimit dhe shtimit të numrit të produkteve dhe shërbimeve siç janë e-banking apo kartelat contactless, ndërkaq karakteristikë e rëndësishme vazhdon të jetë stabiliteti dhe likuiditeti i lartë, indikator ky që mundëson rritjen e mëtutjeshme të kredive të reja. 

Përmirësimi i kushteve të të bërit biznes në Kosovë ka mundësuar uljen e normës mesatare të interesit në kredi dhe rritjen e vlerës së përgjithshme të kredive të ofruara dhe kohëzgjatjes së kredive. 
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 tetor 2019 - Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës, Rexhep Hoti, do të vizitojë Shkollën Fillore të Mesme të Ulët "Eqrem Qabej" në Mitrovicë, ku do të takoj drejtoreshën e kësaj shkolle, Remzije Alidemaj, për të parë procesin e zhvillimit të Garës Nacionale në Sport dhe Kreativitet Kulturor e Mendim Kritik. (Objekti i shkollës, ora 9:50)

- Mbahet mbledhja e rregullt e Komitetit për Politikë dhe Financa të Komunës së Mitrovicës. (Salla e mediave të Komunës së Mitrovicës, ora 10:00)

- Mbahet dita e parë e panairit ndërkombëtar të Agrobiznesit dhe Ushqimit AGROKOS. (Salla 1 Tetori, ora 10:00)

- Klubi i Prodhuesve të Kosovës dhe SOS Fshatrat e Fëmijëve Kosova organizon ceremoninë inauguruese të Punëtorisë “Made in Kosova”. (SOS Fshatrat e Fëmijëve në Prishtinë, Rr. 1 Tetori p.n, Velani, ora 11:00)

- Organizatat joqeveritare Community Building Mitrovica, Mundësia, 7 Arte, Civil Development Organisation, Iniciativa Qytetare Skenderaj organizojnë konferencën e përbashkët të në të cilën do të prezantohet Raporti i monitorimit të aktivitetit të prokurimit: Qendra e riciklimit industrial për mbeturinat paraprakisht të klasifikar ose të përziera.  (Community Building Mitrovica, pas ëmbëltorës “Ballkan, ora 11:00)

- Lansohet platforma digjitale në rajon me koncept të "ekonomisë së përbashkët" e cila ju mundëson individëve të përfitojnë nga mjetet e tyre motorike duke i lëshuar ato me qira, si dhe personave të interesuar të marrin makina motorike me qira me cmime më të arsyeshme se nga format trandicionale të makinave me qira. (Objekti i Inovation Center of Kosova, ora 11:00)

- Bëhët promovimi i librit "Me Mall dhe Lot nga Stambolli" të autorit Hamdi Thaqi dhe Nazife Prebreza- Thaqi, që flitet për shpërnguljen e familjes Prebreza nga Toplica. (Biblioteka Kombëtare, ora 12:00)

- Agjencia Kosovare e Privatizimit mban ceremoninë e hapjes së ofertave të shitjeve përmes Likuidimit nr.51. (Hoteli Grand, ora 12:30)

- Takohen dy grupet punuese të Lëvizjes Vetëvendosje dhe Lidhjes Demokratike të Kosovës. (Selia e LDK-së, “Qafa”, ora 15:00)

- Gjykata Kushtetuese e Republikës së Kosovës me në ceremoni solemne shënon vitin e 10-të Jubilar Gjyqësor. (Hotel Emerald, ora 17:00)