22 Janar 2020

Kodi Civil do të luajë një rol të madh në zhvillimin ekonomik të Kosovës

Prishtinë, 17 qershor - Në kuadër të fushatës "Të flasim për ekonominë!" të Zyrës së Bashkimit Evropian në Kosovë sot " në Shtëpinë e Evropës do të mbahet diskutimi në panel "kontributi i Kodit Civil në zhvillimin e qëndrueshëm ekonomik dhe ndërmarrësinë e grave në Kosovë.

Kosova vazhdon të punojë në reforma të ndryshme legjislative për të siguruar që korniza ligjore të përafrohet me Acquis të BE-së dhe parimet ligjore të cilat janë të përcaktuara në Kushtetutën e Republikës së Kosovës janë adresuar në secilin ligj.

Kodi Civil është pjesë e kësaj reforme legjislative. Kosova ende duhet të miratojë Kodin Civil si një strukturë themelore e Librave që mbështesin një ekonomi bashkëkohore dhe një sërë të drejtave civile dhe me një strukturë ligjesh procedurale duhet të siguroj bashkëpunimin gjyqësor në çështjet civile dhe komerciale. Struktura e Drejtave Civile, siç është trajtuar në Kodin Civil, do të sigurojë që të gjitha gratë dhe burrat, por edhe pakicat dhe grupet e tjera të cenuara në shoqërinë e Kosovës kanë pjesë të barabarta në zhvillimin ekonomik të vendit që përfshin mundësitë për vende të punës dhe ndërmarrësi.

Duke parë si më sipër, Kodi Civil do të luajë një rol të madh në zhvillimin ekonomik të Kosovës dhe qytetarëve të saj pa dallim.

Të bërit biznes dhe ekzistimi i sundimi i mirëfilltë i ligjit shkojnë krah për krah pasi investitorët janë shumë të varur nga funksionet e duhura të institucioneve gjyqësore dhe profesioneve të tjera juridike, siç janë noterët dhe odat ekonomike, për tu siguruar që investimet e tyre të mbrohen.

Paneli i diskutimit për programin e Kodit Civil, i financuar nga BE-ja, do të përshkruajë rëndësinë e së drejtës civile dhe të së drejtës komerciale për zhvillimin ekonomik të Kosovës, bashkëpunimin gjyqësor në çështjet civile dhe tregtare, si dhe rëndësinë e përdorimit të të drejtave civile për të siguruar pronën ekonomike për të gjithë personat në Republikën e Kosovës.

"Të flasim për Ekonominë!" përqendrohet në paraqitjen e angazhimit të BE së në progresin ekonomik, tashmë të shënuar në Kosovë dhe përfshirjen e tanishme dhe të ardhshme në perspektivat e zhvillimit. Fushata synon të japë shembuj konkret për krijimin e vendeve të punës, investimet e huaja dhe zhvillimin e suksesshëm të sektorit privat, përfshirjen e të rinjve dhe grave në sektorin e biznesit, mbështetje për trajnime në punë, zhvillimin e start-apeve dhe ndërmarrësisë.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 janar 2020 - Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit të Kosovës organizon diten e dytë të takimit rajonal për Ndryshime Klimatike dhe Integrime Evropiane “Zhvillimi i një propozim projekti për ngritjen e kapaciteteve në sektorin e Mjedisit, Integrimeve Evropian dhe Ndryshimeve Klimatike”. (Hotel Sirius, ora 9:30)

- Me rastin e 22 vjetorit të sulmit të dytë të forcave serbe mbi familjen Jashari, Komuna e Skenderajt në bashkëpunim me Shoqatat e dala nga lufta e UÇK-së,  do të organizojnë homazhe në Kompleksin Memorial “Adem Jashari” në Prekaz, në shenjë kujtimi e nderimi të luftës së shenjtë çlirimtare të familjes Jashari. (Prekaz, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e rregullt e Komitetit për Politikë dhe Financa në Komunën e Mitrovicës. (Sallën e Mediave të Komunën se Mitrovicës, ora 10:00)

- Klubi i Prodhuesve organizon tryezën e diskutimit për diskutimin e efekteve të tarifës 100% në ekonominë  e vendit një vit pas vendosjes së kësaj takse. (Orion Conference Centre, ora 10:00)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport, Rexhep Hoti, do të bëjë shpërndarjen e librave për nxënësit fitues të nivelit komunal të garës nacionale në Dituri dhe Kreativitet Kulturor e Mendim Kritik në komunën e Vushtrrisë. (Qendr Rinore në Vushtrri, ora 11:00)

- Kryetari Shpend Ahmeti do të nënshkruajë Marrëveshjen e Mirëkuptimit me USAID për zbatimin e Programit per trajtimin e ndertimeve pa leje. (Komuna e Prishtinës, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Qeverisë së Kosovës në detyrë. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 13:00)

- Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport, Rexhep Hoti, do të bëjë shpërndarjen e librave për nxënësit fitues të nivelit komunal të garës nacionale në Dituri dhe Kreativitet Kulturor e Mendim Kritik në komunën e Kaçanikut. (Shtëpia e Kulturës "Xheladin Kurtaj" në Kaçanik, ora 14:00)

- Mbahet Festivali i Dramës Origjinale Shqipe “Talia e Flakës 2020”, ku do të marrin pjesë teatrot me shfaqjet më të mira dhe dramat e tyre origjinale shqipe nga Kosova. (Teatri i Qytetit të Gjilanit, ora 19:00)