22 Tetor 2019

Istogu aprovon Kornizën Afatmesme Buxhetore 2020-2022

Prishtinë, 28 qershor - Kryesuar nga kryesuesi i kuvendit Qaush Balaj është mbajtur mbledhja e 18 të e rregullt e legjislacionit të gjashtë të Kuvendit Komunal.

Në mbledhjen e sotme Kuvendi  shqyrtoi këto pika të rendit të ditës: shqyrtimi dhe miratimi i Kornizës Afatmesme Buxhetore 2020-2022, shpallja në diskutim publik e plotësim– ndryshimit të rregullores komunale për fillimin dhe mbarimin e orarit të punës për subjektet afariste në komunën e Istogut, shpallja në diskutim publik e projekt– rregullores për transparencë dhe Plani i Punës së Veprimit,  shqyrtimi dhe miratimi i propozim vendimeve të kryetarit të komunës për këmbimin e pronave të paluajtshme të komunës më prona privat.

Elaborimin e Kornizën Afatmesme Buxhetore (KAB) për vitet 2020-2022 e bëri Zyrtari Kryesor Financiar (ZKF), Osman Sadikaj i cili i ka njoftuar anëtarët e kuvendit  rreth draft kornizës duke ofruar detaje mbi grantet qeveritare, të hyrat vetanake komunale, si dhe projektet e planifikuara kapitale për periudhën 2020-2022. Korniza Afatmesme Buxhetore(KAB) që po prezantojmë është një dokument i cili miratohet në parim çdo vit nga Komiteti për Politikë dhe Financa(KPF) dhe Kuvendi Komunal(KK).

Komuna e Istogut  vitin e kaluar  ka pasur të përgatitur dokumentin e KAB-it Komunal ku do të përfshihen vlerësimet e hershme të të ardhurave buxhetore totale dhe shpenzimeve dhe paraqitjen e tyre sipas Programeve-Drejtorive, Nënprogrameve Buxhetore dhe Kategorive Ekonomike për tri vite.

Ky material siguron një analizë të hollësishme të shpenzimeve publike dhe përcakton parametrat dhe prioritetet kryesore për zhvillimin e vazhdueshëm të buxhetit vjetor.

Gjithashtu KAB siguron mekanizmat e nevojshme përmes të cilave objektivat prioritare të identifikuara në dokumentet strategjike të komunës, aty ku ekzistojnë, të integrohen sa më mirë në procesin buxhetor.

Hartimi i Kornizës Afatmesme Buxhetore përbën një detyrim për institucionet buxhetore Komunale të kërkuar nga Qarkorja Buxhetore Komunale 2020/1të lëshuar nga Ministria e Financave.

Ky dokument do të jetë bazë për përcaktimin e sektorëve prioritarë të zhvillimit dhe identifikimin e prioriteteve të shpërndarjes së burimeve financiare komunale për periudhën 2020-2022, tha ndër të tjera Sadikaj.

Anëtarët e pranishëm në sallë po ashtu dhanë votën e tyre edhe pikat e tjera të rendit të ditës që ishin shpallja në diskutim publik e plotësim– ndryshimit të rregullores komunale për fillimin dhe mbarimin e orarit të punës për subjektet afariste në komunën e Istogut, shpallja në diskutim publik e projekt– rregullores për transparencë dhe Plani i Punës së Veprimit,  shqyrtimi dhe miratimi i propozim vendimeve të kryetarit të komunës për këmbimin e pronave të paluajtshme të komunës më prona privat.

Të gjitha pikat e rendit të ditës u miratuan nga anëtarët e asamblesë që ishin të pranishëm.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 tetor 2019 - Koordinatori Nacional për Kulturë, Rini dhe Sport në Qeverinë e Republikës së Kosovës, Rexhep Hoti, do të vizitojë Shkollën Fillore të Mesme të Ulët "Eqrem Qabej" në Mitrovicë, ku do të takoj drejtoreshën e kësaj shkolle, Remzije Alidemaj, për të parë procesin e zhvillimit të Garës Nacionale në Sport dhe Kreativitet Kulturor e Mendim Kritik. (Objekti i shkollës, ora 9:50)

- Mbahet mbledhja e rregullt e Komitetit për Politikë dhe Financa të Komunës së Mitrovicës. (Salla e mediave të Komunës së Mitrovicës, ora 10:00)

- Mbahet dita e parë e panairit ndërkombëtar të Agrobiznesit dhe Ushqimit AGROKOS. (Salla 1 Tetori, ora 10:00)

- Klubi i Prodhuesve të Kosovës dhe SOS Fshatrat e Fëmijëve Kosova organizon ceremoninë inauguruese të Punëtorisë “Made in Kosova”. (SOS Fshatrat e Fëmijëve në Prishtinë, Rr. 1 Tetori p.n, Velani, ora 11:00)

- Organizatat joqeveritare Community Building Mitrovica, Mundësia, 7 Arte, Civil Development Organisation, Iniciativa Qytetare Skenderaj organizojnë konferencën e përbashkët të në të cilën do të prezantohet Raporti i monitorimit të aktivitetit të prokurimit: Qendra e riciklimit industrial për mbeturinat paraprakisht të klasifikar ose të përziera.  (Community Building Mitrovica, pas ëmbëltorës “Ballkan, ora 11:00)

- Lansohet platforma digjitale në rajon me koncept të "ekonomisë së përbashkët" e cila ju mundëson individëve të përfitojnë nga mjetet e tyre motorike duke i lëshuar ato me qira, si dhe personave të interesuar të marrin makina motorike me qira me cmime më të arsyeshme se nga format trandicionale të makinave me qira. (Objekti i Inovation Center of Kosova, ora 11:00)

- Bëhët promovimi i librit "Me Mall dhe Lot nga Stambolli" të autorit Hamdi Thaqi dhe Nazife Prebreza- Thaqi, që flitet për shpërnguljen e familjes Prebreza nga Toplica. (Biblioteka Kombëtare, ora 12:00)

- Agjencia Kosovare e Privatizimit mban ceremoninë e hapjes së ofertave të shitjeve përmes Likuidimit nr.51. (Hoteli Grand, ora 12:30)

- Takohen dy grupet punuese të Lëvizjes Vetëvendosje dhe Lidhjes Demokratike të Kosovës. (Selia e LDK-së, “Qafa”, ora 15:00)

- Gjykata Kushtetuese e Republikës së Kosovës me në ceremoni solemne shënon vitin e 10-të Jubilar Gjyqësor. (Hotel Emerald, ora 17:00)