23 Shtator 2020

Formohet Departament special për luftimin e korrupsionit

Prishtinë, 26 janar -  Në mbledhje e rregullt, të 110-tën me radhë, nën drejtimin e kryeministrit Hashim Thaçi, Qeveria e Republikës së Kosovës ka aprovuar vendimin për  mbështetjen e forcimit të Prokurorisë Speciale të Republikës së Kosovës, ka aprovuar Raportin e Punës së Qeverisë për vitin 2009 dhe ka miratuar vendimin për riorganizimin e Hekurudhave të Kosovës ne dy ndërmarrje të reja aksionare.         

Qeveria e Republikës së Kosovës, në kuadër të angazhimeve për luftë kundër korrupsionit dhe kundër krimit të organizuar, në koordinim të plotë edhe me EULEX-in dhe institucionet tjera, ka aprovuar vendimin për mbështetjen e Zyrës së Prokurorisë Speciale të Republikës së Kosovës. Në kuadër të kësaj prokurorie do të formohet departament i veçantë për antikorrupsion me 5 prokuror vendës dhe 3 ndërkombëtarë.

Qeveria e Kosovës do të vejë në dispozicion të këtij departamenti të gjitha resurset dhe mbështetjen për funksionimin e tij. 30 hetues policorë do të angazhohen në mbështetje të këtij departamenti dhe 5 ekspertë për fushën e tatimeve dhe shpëlarjes së parave. Qeveria gjithashtu do të ofrojë gjithë mbështetjen financiare për funksionalizimin e këtij departamenti.

Prokurorëve të këtij departamenti do të ju sigurohet mbrojtje e afërt fizike, për ata personalisht dhe për familjet e tyre.               

Raporti Vjetor i Qeverisë së Republikës së Kosovës paraqet zhvillimet dhe të arriturat kryesore të Qeverisë dhe progresin gjithëpërfshirës të shoqërisë sonë për vitin 2009. Përmes këtij raporti vjetor, Qeveria e Republikës së Kosovës paraqet punën dhe arritjet e saj drejt realizimit të synimeve dhe objektivave për një Kosovë – shtet të qytetarëve, në përputhje me parimet demokratike, me një zhvillim ekonomik të qëndrueshëm, shtet i sundimit të ligjit, dhe një Kosovë të përkushtuar qartë në drejtim të proceseve për integrime evropiane, euroatlantike dhe mekanizmat tjerë ndërkombëtarë, nëpërmjet përmbushjes së kushteve dhe standardeve më të larta të përgjegjësisë dhe të transparencës. Ky Raport do të përcillet edhe në Kuvendin e Kosovës dhe Qeveria e Kosovës do të kërkojë debat në Kuvend në lidhje me raportin e Punës së Qeverisë gjatë viti 2009.

Duke u bazuar në Ligjin mbi Hekurudhat në Republikën e Kosovës, Qeveria e Kosovës ka aprovuar vendimin mbi ristrukturimin e Hekurudhave të Kosovës. Hekurudhat e Kosovës do të organizohen, në të ardhmen, në dy kompani të pavarura si shoqëri aksionare. 1) Infrastruktura e Hekurudhave të Kosovës Sh.A., e cila është e ngarkuar me menaxhimin, mirëmbajtjen, përmirësimin, renovimin dhe ndërtimin e infrastrukturës hekurudhore, si dhe 2) Operimet me Trena të Hekurudhave të Kosovës Sh.A., e cila është e ngarkuar me menaxhimin, mirëmbajtjen e mjeteve lëvizëse dhe ofrimin e shërbimeve të transportit hekurudhor të udhëtareve dhe atij të mallrave.

Qeveria ka miratuar kërkesën e Ministrisë së Kulturës, Rinis dhe Sportit, për të rialokuar mjetet e mbetura të Fondit për rindërtimin e objekteve fetare të dëmtuara gjatë trazirave të marsit 2004, për të përfunduar projektet e papërfunduara.

Qeveria ka ndarë 50.000 euro për të mbështetur familjet e atyre që kanë pësuar, dhe të lënduarit nga një aksident i komunikacionit në afërsi të Vjenës, në Austri, në të cilin kanë humbur jetën 6 qytetarë të Kosovës dhe shumë të tjerë janë lënduar rëndë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 23 Shtator 2020 - Mbahet mbledhja e komisionit për Buxhet dhe Transfere në të cilën do të shqyrtohet raporti vjetor i punës të Fondit të Kursimeve Pensionale të Kosovës, pastaj i Autoritetit Kosovar Konkurrencës, i Komisionit Pavarur për Miniera dhe Minerale dhe raporti i shpenzimeve të Kuvendit. (Ndërtesa e Kuvendit, ora C203, 10:00)

- Java Evropiane e Sportit me konferencën “Forumi për Sportin” në të cilën do të merr pjesë  Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e komisionit për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes në të cilën shqyrtohet projektligji për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit nr.04-L-089 për dominimin humanitar si dhe shpallet konkursi për përzgjedhjen e Komisionerit të Agjencisë për Informim dhe Privatësi. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 10:00)

-  Komisioni për të Drejtat e Njeriut, Barazi Gjinore, për Persona të Pagjetur dhe Peticione shyqrton drafti Projektligjin për mbrojtje nga dhuna në familje. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Nëpërmjet video konferencës do të mbahet takimi i 185-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Pa praninë e mediave, ora 10:30)

-  Komisionit Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e pandemisë së virusit "COVID-I9" nga ana e Qeverisë së Republikës së Kosovës degjon dëshminë e dëshmitarit Izet Sadiku, ish zëvendës ministër i shëndetësisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)  
 
- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të mbajë konferencë për media, në të cilën do të prezantoj raportin analitik si rezultat i monitorimit dhe hulumtimit sistematik të trajtimit të rasteve nga Prokuroria e Apelit e Republikës së Kosovës. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Kryetari i PDK-së dega në Prizren Shaqir Totaj, mban konferencën e radhës me gazetarë. (Zyret e degës në Prizren, ora 11:00)

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi do të merrë pjesë në Çertifikimi i të rinjve në fushën e ndërmarrësisë - OJQ Etri. (Pejë, ora 12:00)

- Organizata  “Replikë” organizon protestë me biçikleta si reagim ndaj institucioneve për mosreagim në mbrojtje të të drejtave të grave. (Protesta fillon nga sheshi “Zahir Pajaziti”, ora 12:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport diskuton lidhur me reformat në arsim në Komunë të Kamenicës me të ftuar Ramë Likaj, ministër i Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës dhe  Qëndron Kastrati, kryetar i Komumës së Kamenicës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C225, ora 13:00)

- Partia Demokratike e Kosovës mban konferencë për media. (Selia e Partisë Demokratike të Kosovës, ora 13:00)

- Kryeministrit Hoti viziton Oden Ekonomike të Kosovës ku pas takimit me anetarët e komunitetit të biznesit, do te ketë konferencë për media. (Objekti i OEK-ut, ora 13:30)

-  Komisionit Hetimor Parlamentar në lidhje me menaxhimin e pandemisë së virusit "COVID-I9" nga ana e Qeverisë së Republikës së Kosovës degjon dëshminë e dëshmitarit  Arben Vitia, ish ministër i shëndetësisë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 14:00)

- Për nder të Javës Evropiane të Sportit, Federata e Hendbollit e Kosovës do të organizojë turnirit ‘Të gjithë së bashku’ me sportin e Hendbolit në të cilën do të marrin pjesë fëmijët me nevoja të veçanta dhe fëmijët tjerë. (Prizren, ora 13:00 - Istog, ora 15:00)

- Ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi do të merrë pjesë në Çertifikimi i të rinjve në fushën e ndërmarrësisë - OJQ REA Prishtinë. (Gjakovë, ora 15:00)

- Ambasadori Thomas Szunyog do të marrë pjesë në mbylljen e Shkollës Verore të BE-së 2020. (aqja në Facebook @EuropeanUnionInKosovo, ora 16:15)

- Vazhdon java e dytë e ligjeratave publike në Festivalin e Arkitektures në Kosovë. (Ligjeratat transmetohen drejtperdrejt ne kanalin e facebook-ut "Kosovo Architecture Festival", ora 18:30)