07 Korrik 2020

Eurozonës i duhet një reformë "rrënjësore"

Bruksel, 9 qershor - FMN-ja paralajmëroi se shteteve-anëtare të BE-së i paraprin zvoglim politik "i dhimbshëm dhe i vështirë" të harxhimit publik. Fondi shtoi se "konsolidimi fiskal është i pashmangshëm" dhe se "duhet patjetër të fillojë në të gjitha vendet brenda vitit 2011".

Europa patjetër duhet të marrë masa vendimtare për t'i rishikuar rregullat për menaxhimin me eurozonën, njoftoi Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN).

"Korniza fiskale e eurozonës duhet të forcohet në mënyrë të konsiderueshme me qëllim që të krijohet një bashkim monetar efikas", thuhet në kumtesën e mbrëmshme të FMN-s.

Fondi i bën thirrje eurozonës të zbatojë "reforma rrënjësore" dhe "ta përfundojë projektin e unionit monetar" dhe theksoi se autoritetet e eurozonës duhet që qeverive t'ua kufizojnë mundësitë për tatim dhe harxhim.

"Kriza aktuale në eurozonë është pasojë e politikës afatshkurtër fiskale të disa vendeve, të anulimeve të ndryshimeve të domosdoshme të sistemit financiar, të përparimit të pamjaftueshëm në vënien e disiplinës dhe fleksibilitetit të duhur për funksionimin e duhur të unionit monetar, si dhe në menaxhimin e keq të eurozonës", citohet në njoftim.

FMN-ja paralajmëroi se shteteve-anëtare të BE-së i paraprin zvoglim politik "i dhimbshëm dhe i vështirë" të harxhimit publik. Fondi shtoi se "konsolidimi fiskal është i pashmangshëm" dhe se "duhet patjetër të fillojë në të gjitha vendet brenda vitit 2011".

"Reformat kryesore duhet të përfshijnë reformimin e tregjeve të punës, sistemin për ndihmë sociale dhe liberalizimin e sektorit të shërbimit. Masat e tjera duhet të përfshijnë pagimin e tatimit, pengesat dhe kufizimit tregtarë në pronësinë e huaj dhe investimet", theksoi FMN-ja.

Kalendari

Ngjarjet e datës 7 Korrik 2020

- Dr. Basri Sejdiu do të mbajë konferencë për media lidhur me vendimin e Bordit Drejtues për shkarkimin nga detyra e drejtorit të përgjithshëm të SHSKUK. (QKUK, ora 11:00)

- Ministri i Drejtësisë Selim Selimi do të vizitoje Komunën e Prishtinës. (Ndërtesa e Komunës së Prishtinës, ora 11:00)

- Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat të Kosovës, Jusuf Azemi do të mbaj takim me Ministren e financave, znj. Hikmete Bajrami me të cilën do të bisedoj lidhur me pagesën e pagave të  punëtorëve nga pakoja emergjente, tërheqjen e mjeteve për punëtorë nga fondi i kursimeve si dhe eliminimin e gabimeve teknikeve gjatë  aplikimit për pakon fiskale emergjente. (Kabineti i ministres Bajrami, ora 11:00)

- Kryetari i Sindikatës së Pavarur të Sektorit Privat të Kosovës, Jusuf Azemi pas takimit me Ministren e financave, znj. Hikmete Bajrami do të mbaj konferencë për shtyp, ku do të ju njoftojë lidhur me këtë takim. (Zyret e Sindikatës në objektin e ish Gërmisë, ora 11:45)

- Lëvizja Vetëvendosje! mban konferencë për media në të cilën flet nënkryetari Besnik Bislimi. (Zyret e LV-së në Arbëri, ora 12:00)

- Me hapjen e ekspozitës multimediale në hapësirat e SENSE Qendrës në Pulë, Qendra për Drejtësi Tranzicionale në bashkëpunim me Fondin për të Drejtën Humanitare Kosovë nisin kampanjën me titull: Srebrenica 25: Së bashku kundër virusit të mohimit në ditën kur në vitin 1995 ka rënë Srebrenica. (Transmetim direkt livestream http://srebrenica.sensecentar.org, ora 17:00)

- Komuna e Rahovecit mban dëgjim publik me banorët të fshatrave Malësi e Vogël dhe Gexhë. (Objekti i Shkollës Fillore të Mesme të Ulët “Skender Kastrati” në fshatin Malësi e Vogël, ora 19:00)

- Komuna e Rahovecit mban dëgjim publik me banorët të fshatrave Ratkoc, Dejnë, Vrajak dhe Bratotin. (Objekti i Shkollës  Fillore të Mesme të Ulët “4 Dëshmorët” në fshatin Ratkoc, ora 20:00)