08 Shkurt 2023

Edhe Maqedonia po përballet me mungesë të punëtorëve

Shkup, 2 korrik - Maqedonia e Veriut po përballet me mungesë të punëtorëve nëpër disa fusha të ndryshme veprimtarie.

Sektori i industrisë së prodhimit dhe guroreve duke se mbeten sektorët më të padëshiruar për punë.

Në periudhën janar – maj të këtij viti, krahasuar me pesë muajt e parë të vitit të kaluar, numri i punëtorëve është më i ulët për dy përqind.

Numri i punëtorëve në sektorin e minierave dhe guroreve në maj 2022, krahasuar me majin 2021, shënoi një rënie prej 2.5 përqind, në sektorin e industrisë përpunuese një rënie prej 1.7 përqind si dhe në sektorin e furnizimit me energji elektrike, gaz, avull dhe ajër të kondicionuar një rënie prej 1.2 përqind.

Sipas ESHS-së, tek grupet kryesore industriale, numri i punëtorëve në industri në maj të vitit 2022, krahasuar me majin 2021, ka një rënie te Energjia me 5,1 % dhe Mallrat e konsumit jo të qëndrueshme me 5,5 %, ndërsa rritje ka tek produktet e ndërmjetme, përveç energjisë me 1,0 %, produkteve kapitale me 2,0 % dhe mallrave të qëndrueshme konsumatore me 2,4 %.

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 shkurt 2023

- Komisioni për Ekonomi, Industri, Ndërmarrësi dhe Tregti, shqyrton Projektligjin për Sigurinë e përgjithshme të produkteve. (Kuvendi i Kosovës, salla N506, ora 10:00)
    
- Përfaqësuesit e Agjencisë Kosovare të Privatizimit, raportojnë në Komisionin për Buxhet, Punë dhe Transfere, lidhur me Raportin e Auditimit për të “Hyrat nga Qiraja e Agjencisë Kosovare të Privatizimit”. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 10:00)
    
- Koalicioni i OJQ–ve për Mbrojtjen e Fëmijëve në Kosovë mban tryezë diskutimi me temën: “Ligji për Mbrojtjen e Fëmijës – progresi në zbatimin e tij”. (Hotel Sirius, ora 10:00)    

- Kuvendi i Republikës së Kosovës vazhdon seancën plenare me pikat e pa përfunduar. (Kuvendi i Kosovës, ora 12:00)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Selia e KQZ-së, ora 13:30)
    
- Organizata paditëse GLPS dhe një qytetare e Republikës së Kosovës do të paraqesin Padi për konflikt administrativ për refuzimin e kompensimit për personin paraplegjik dhe tetraplegjik. (Pallati i Drejtësisë, Ndërtesa A, ora 14:00)

- Federata e Futbollit e Kosovës mbledh të gjitha klubet e Superligës së Kosovës në një ngjarje të veçantë, ku fituesit e fushatës së nisur javë më parë në rrjetet sociale do të shpërblehen me fanella të nënshkruara nga vet lojtarët e ekipeve të ndryshme. (Kati i parë në Albi Mall, ora 18:00)

- Fondi për të Drejtën Humanitare Kosovë (FDHK) organizon hapjen e ekspozitës së përkohshme të veprës “Albumi familjar – Mes kujtimit dhe realitetit” (Family Album – Between Recollection and Reality) nga Alban Muja, e cila do të pasohet me një bisedë me artistin. (Vendi: Qendra e Dokumentimit, Biblioteka “Hivzi Sylejmani”, Dardani, ora 19:00)