12 Nëntor 2019

Dogana e Kosovës në takimin e Këshillit të Organizatës Botërore të Doganave

Bruksel, 29 qershor - Drejtori i përgjithshëm i Doganës së Kosovës, Bahri Berisha me bashkëpunëtor dhe mbështetur nga përfaqësues të Ministrisë së Jashtme dhe Ambasadës së Republikës së Kosovës në Bruksel, është duke marr pjesë në takimin e Këshillit të Organizatës Botërore të Doganave, sesionet 133-134 të Këshillit, organi më i lartë i OBD për vendimmarrje.

Dogana e Kosovës, mori pjesë në punimet që u zhvilluan në kuadër të të Këshillit të Organizatës Botërore të Doganave, ndërsa pjesëmarrës ishin 183 shtete anëtare. Ky është sesioni i 6-të i OBD në të cilin Republika e Kosovës po merr pjesë që nga anëtarësimi më 25 janar 2017.

Në këtë sesion u mbajtën zgjedhjet për pozitën e Kryesuesit të Këshillit si dhe Drejtorët e Sekretariatit të OBD, ku Dogana e Kosovës mori pjesë në procesin zgjedhor.

Në këtë sesion u diskutuan zhvillimet e procesit të rishikimit të Konventës se Kyotos, ndërtimi i kapaciteteve, programet për lehtësim të tregtisë që do të i ofrohen shteteve anëtare, sigurinë globale, bashkëpunimi me Bankën Botërore dhe çështje tjera te rëndësishme në fushëveprim doganor.

Dogana e Kosovës, që nga anëtarësimi në OBD ka përfituar përveç në zhvillimin e kapaciteteve të brendshme përmes aktiviteteve të drejtpërdrejta nga ekspertë të OBD, gjithashtu ka arritur që vetëm vitin e fundit të akreditoj dy zyrtarë doganor si ekspert të akredituar të OBD për çështje të luftimit të tregtisë së jashtëligjshme.

Dogana e Kosovës është e përkushtuar të angazhohet fuqishëm në adaptimin dhe zbatimin e procedurave dhe sistemeve më të avancuara të OBD, me qëllim të përmirësimit të mëtejshëm të performancës së saj.

Dogana e Kosovës falënderon Ministrinë e Jashtme, Ambasadën e Republikës së Kosovës në Bruksel dhe gjithë partnerët ndërkombëtar për mbështetjen në mbarëvajtjen e punimeve.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)