19 Mars 2019

BSPK paralajmëron Qeverinë lidhur me vdekjet në vendin e punës

Prishtinë, 16 tetor - Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës (BSPK) ka shprehur indinjatë të thellë lidhur me aktualitetin e krijuar të punëtorëve sidomos të sektorit privat, konkretisht me rrezikun e sigurisë dhe shëndetit në punë që po u kanoset çdo ditë punëtoreve në punishtet e tyre.

Kryetari i BSPK-së, Avni Ajdini ka theksuar se pasojat e fundit fatale që sollën vdekjen e punëtoreve si dhe numri i rritur i vdekjeve që ndodhen këtë vit si rezultat i aksidenteve në punë, duhet të jenë shqetësuese jo vetëm për BSPK-ne por edhe për Qeverinë, akteret që kanë përgjegjësi t’i mbikëqyrin implementimet e ligjeve dhe me theks të veçantë implementimin e Ligjit për Siguri dhe Shëndet në Punë.

"Si rezultat i rrjedhojave të tilla, BSPK kërkon nga instancat kompetente, posaçërisht nga Qeveria e vendit që të ndërmerr hapa urgjent për krijimin e ndonjë strategjie të mirëfilltë dhe të zbatueshme në mbrojtje të punëtoreve të këtij vendi, që t’i forcoj dhe kërkoj llogari sa me shume organeve kompetente qe kane mandat të merren me mbikëqyrjen e zbatimit te ligjeve që rregullojnë marrëdhënien e punës", ka theksuar Ajdini.

Në të kundërtën sipas Ajdinit, BSPK-ja është tejet e gatshme që të ndërmerr masa me rigoroze sindikale për  realizmin e kërkesave të veta, posaçërisht nëse do të vazhdon edhe me tutje te rrezikohet shëndeti dhe jeta e punëtoreve të këtij vendi.
 


 

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 mars 2019 - Ministria e Integrimit Evropian feston 10 vjetorin e bashkëpunimit Kosovë – JICA”. (Hotel Swiss Diamond, ora 9:00)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon tryezën e diskutimit gjatë së cilës do të publikohen gjetjet e raportit nga monitorimi i Kontratave për furnizim me material shpenzues për Hemodializë për vitin 2018, në një diskutim me përfaqësues të institucioneve dhe shoqërisë civile. (Orion Conference Center, ora 10:00)

- Mbahet mbledhja e Komisionit Ad-hoc për përpilimin e Kodit për rregullimin dhe menaxhimin e fushës së pensioneve dhe beneficioneve nga sigurimi social. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N204, ora 10:00)

- Rrjeti i Grave të Kosovës organizon mbledhjen e radhës së Koalicionit për Barazi “Fuqizimi i pjesëmarrjes së grave në politikë”. (Hotel Sirius, ora 11:00)

- Ministria e Administrimit të Pushtetit Lokal në Kosovë dhe Ministria e Vetëqeverisjes Lokale në Maqedoninë Veriore në koordinim me Zyrën e Bashkimit Evropian në Kosovë dhe me përkrahjen teknike të ofruar nga Sekretariati i Përbashkët Teknik organizojnë Forumin Konsultativ. (Hotel International Prishtina, ora 11:00)

- Grupi Parlamentar i Lidhjes Demokratike të Kosovës mban konferencë për media. (Ndërtesa e Kuvendit, kati III, para sallës C301, ora 11:00)

- Lëvizja Vetëvendosje mban aktivitet. (Takimi me mediat bëhet pranë QKMF-së, te Qafa, ora 12:00)

- Promovohet romani “Rrota e Ujit” i autores Resmije Kryeziu. (Kolegji AAB, objekti V, te këndi i Librarisë, ora 12:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me Udhëzimet Administrative të cilat janë në mospërputhje me Ligjin për Minierat dhe Mineralet që po pengojnë zhvillimin e bizneseve të këtij sektori. (Zyret e OAK-së, ora 13:00)

- Mbahet mbledhja e rregullt e Qeverisë së Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 14:00)

- Ambasadori Kosnett do të vizitojë Zyrën Kombëtare të Auditimit të Kosovës ku do të merr pjesë në nisjen zyrtare të Njësisë për Luftimin e Mashtrimeve, e cila do të veprojë në kuadër të ZKAK. (Lokalet e Zyrës Kombëtare të Auditimit, rr. Ahmet Krasniqi, Arbëri, ora 15:10)

- Lidhja Demokratike e Kosovës dega në Podujevë organizon manifestim me rastin e 29 vjetorit të themelimit. (Restaurant Ora, ora 17:00)