19 Shtator 2020

Bizneset kërkojnë përkrahje nga qeveria për rimëkëmbje ekonomike

Prishtinë, 10 korrik – Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizoi një konferencë virtuale me Ministrin e Ekonomisë dhe Ambientit, Blerim Kuçi, në të cilën u diskutua për rimëkëmbjen e ekonomisë së vendit si dhe mundësitë e Qeverisë për përkrahje ndaj sektorit privat. Gjatë kësaj konference Ministri Kuçi foli për strategjitë për arritjen e rimëkëmbjes së mirëfilltë ekonomike, mbështetjen e Qeverisë për ndërmarrjet private të të gjithë sektorëve, si dhe ndryshimet e nevojshme në aspektin ligjor për të mundësuar implementimin e masave për rimëkëmbje.

Drejtori ekzekutiv i Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, Arian Zeka, bëri thirrje për përshpejtim të procedurave për miratimin e projektligjeve të cilat sigurojnë mbështetje ndaj sektorit privat, derisa theksoi se anëtarët e Odës Amerikane në mënyrë konstante kanë dhënë rekomandime për Qeverinë në mënyrë që ajo t’i dalë në ndihmë ekonomisë së vendit në këtë situatë krize. 

Ministri Kuçi theksoi se puna e Ministrisë së Ekonomisë dhe Ambientit bazohet në plan-programin për reformë ekonomike 2020-2023, ndërsa përmban edhe nëntë masa të destinuara për rimëkëmbje ekonomike, përmes së cilave synohet t’u ofrohet mbështetje të gjitha ndërmarrjeve private të goditura nga kriza e shkaktuar pas shpërthimit të pandemisë. Sipas Ministrit Kuçi, projektligji për masat e përkohshme për të lehtësuar efektin e pandemisë COVID–19 përfshin lehtësimin për qasje në financa, zvogëlimin e barrës tatimore, mbështetjen e punësimit, subvencionimin e pagave të punëtorëve në sektorin privat, si dhe stimulimin e përgjithshëm të kërkesës agregate. Ministri Kuçi potencoi se duke e marrë parasysh ndikimin e pandemisë COVID-19, investimet kapitale të parapara për këtë vit janë përgjysmuar në mënyrë që të krijohen fondet e nevojshme për rimëkëmbje. Ai gjithashtu përmendi se pavarësisht zhvillimeve të fundit politike në Kosovë, Qeveria mbetet e fokusuar në implementimin e masave për rimëkëmbje ekonomike, derisa tha se strategjitë e përdorura janë në koordinim me mekanizmat dhe praktikat e institucioneve ndërkombëtare.

Gjatë kësaj konferencë përfaqësuesit e ndërmarrjeve anëtare të Odës Amerikane, si dhe kryesuesit e komiteteve të ndryshme brenda kësaj Ode, patën mundësi të ofronin një pasqyrë më të detajuar mbi ndikimet që pandemia COVID-19 ka pasur mbi veprimtaritë e tyre, por edhe rekomandime mbi mbështetjen për të cilën ka nevojë sektori privat.

Ndërmarrësi Ardian Hoxha, kryesues i Komitetit të Ekonomisë Digjitale të Odës Amerikane theksoi se Kosovës i duhen investime të mençura në sektorin e teknologjisë informative dhe komunikimit, i cili sipas tij ka potencialin më të madh për rritje por pengohet nga barrierat më bazike, duke përmendur nevojën urgjente për të shtyrë përpara Projektligjin për Identifikimin Elektronik dhe Shërbimet e Besuara në Transaksionet Elektronike. 

Avni Krasniqi nga kompania Delfin, njëherit kryesues i Komitetit të Tregtisë dhe Doganave të Odës Amerikane, potencoi se është e domosdoshme të bëhet zbatimi sa më i shpejtë i masave në ndihmë të sektorit privat, në mënyrë që të evitohet humbja e mëtutjeshme e vendeve të punës. 

Milazim Abazi nga BDO Kosova, kryesues i Komitetit të Financave të Odës Amerikane, u shpreh se Qeveria duhet të përkrahë fuqishëm sektorin privat dhe të lehtësojë rrugën për implementim të projekteve dhe dhënie të granteve nga institucionet ndërkombëtare financiare në Kosovë.  

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Shtator 2020 - Për nder të 100 vjetorit të shpalljes së Tiranës Kryeqytet, “Muzeu Lëvizës”, Komuna e Prishtines bashkë me Muzeun e mirëpresim edhe nënkryetaren e Bashkisë së Tiranës, Anuela Ristani dhe drejtoreshën ekzekutive të Unioni i Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo hapin 'Muzeu Lëvizës'. (Sheshi 'Ibrahim Rugova', ora 10:00)

- Let’s Do It Kosova në kuadër të Lëvizjes Globale “Let’s Do It World” sjell përsëri në Kosovë “Ditën e Pastrimit të Botës 2020” ku do të fillojë me aktiviteti te pastrimin e qytetit nga mbeturinat. (Në afërsi të stadiumit “Fadil Vokrri”, lokacioni te parkingu i autobusëve, ora 11:00)

- Udhëhqës të Komunës së Prishtinës bashkë me Unionin e Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo zhvillojnë një vizitë në Muzeun e Kosovës. (Muzeu i Kosovës, ora 11:30)

- Let’s Do It Kosova vazhdon me aktivitetin e dytë qëndror për shënimin e “Ditës së Pastrimit të Botës 2020”. (Parku i Qytetit të Prishtinë, ora 13:00)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media në të cilën flasin Kryetari i LV-së, Albin Kurti dhe Sekretari për Marrëdhënie me Jashtë, Kreshnik Ahmeti. (Zyret e LV-së në Arbëri, ora 14:00)

- Përfaqësues të lartë nga Prokuroria Themelore në Gjilan, Inspektorati Policor i Kosovës dhe Policia e Kosovës mbajn konferencë për media, të organizuar nga Prokuroria Themelore në Gjilan, lidhur me aksionin e realizuar mbrëmë në fshatin Karaçevë, komuna e Kamenicës dhe rajone tjera. (Prokuroria Themelore në Gjilan, rruga ‘’Marie Shllaku’’, ora 14:00)

- Udhëhqës të Komunës së Prishtinës bashkë me Unionin e Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo zhvillojnë një vizitë në Kopshtin me Bazë në Komunitet “Cicërimat”. (Kopshtin “Cicërimat”, ora 14:00)

- Udhëhqës të Komunës së Prishtinës bashkë me Unionin e Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo zhvillojnë një vizitë në Parku Germia. (Parku Germia, ora 15:00)