01 Qershor 2020

BE propozon 100 miliardë euro për të shpëtuar vendet e punës

Bruksel, 3 prill - Komisioni Evropian propozoi një paketë të re financiare për të kontribuar në rimbursimin e pagave të punonjësve për kompanitë që po luftojnë me efektet ekonomike të pandemisë së koronavirusit.

Skema e quajtur SURE do të siguronte gjithsej 100 miliardë euro kredi për vendet anëtare të BE-së për të parandaluar që miliona njerëz të humbin vendet e tyre të punës.

Bazuar në idenë e sistemit gjerman «Kurzarbeit» (orar i shkurtuar i punës), punëtorët do të punonin me orare të reduktuara për shkak të ndryshimit të mjedisit ekonomik, por ende do të mund të merrnin paga të plota, ndërkohë që diferenca rimbursohet nga sistemi kombëtar i sigurimeve shoqërore.

Sipas propozimit, Komisioni Evropian (KE) do të merrte hua në tregjet financiare ndërkombëtare dhe do t'ua huazonte vendeve anëtare.

Për dallim nga fondi i investimeve prej 27 miliardë eurosh për t’u përdorur gjatë pandemisë së koronavirusit, që kanalizon një shumë të paravendosur për secilin shtet anëtar, nisma e re për vendet e punës nuk zbaton kuota për shtetet.

Shtetet mund të aplikojnë, ndërsa Komisioni Evropian do të vendosë për masën e ndihmës financiare.

BE-së i duhet një garanci prej 25 miliardë eurosh nga të gjitha vendet anëtare për kredinë. Kontributet për kolateralin do të bazohen në madhësinë dhe pasurinë e vendit.

Javën e kaluar, vendet anëtare të BE-së u përplasën rreth idesë së ngjashme për lëshimin e eurobonove për të financuar garancinë për vendet në nevojë.

Është e pasigurt nëse vendet si Gjermania ose Holanda, që tradicionalisht kanë kundërshtuar bashkimin e borxhit, do ta miratonin apo jo propozimin e fundit të Komisionit. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Qershor 2020

- Për nder të Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve 1 qershorit, kompania ndërtimore “Qami Construction” do të dhurojë gjak në Qendrën e Transfuzionit të gjakut dhe bën shpërndarjen e dhuratave për fëmijët të cilat janë të shtrirë në Klinikën e Pediatrisë. (Qendra e Transfuzionit të gjakut në QKUK, ora 9:00)

- Në Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve, KOMF organizon konferencën për media për publikimin e Raportit të Monitorimit “Komuna Ime, e Drejta Ime Sociale”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Në kuadër të Javës së Gjelbër, Komuna e Prishtinës do të organizojë mbjelljen e drunjëve. (Kampusi Universitar të Universitetit të Prishitnë, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike, shqyrton Raportin vjetor të Agjencisë Kosovare të Privatizimit – AKP për vitin 2019. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)
 
- Instituti për Zhvillimin e Politikave Sociale (IZHPS), me financimin nga FES, publikon hulumtimin “Qasja në mësimin online dhe kushtet e jetesës për familjet përfituese të Skemës së Asstencës Sociale gjatë Covid-19. (Hotel Sirius, ora 11:45)

- Qendra për Këshillim, Shërbime Sociale dhe Hulumtime prezanton hulumtimit “A po ndryshon koncepti i atësisë në Kosovë?”. (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdlUfSJPvTqynWzbxg2lXiq2Csq7vFeKnBg_kVgfvyHCkfpkQ/viewform,  ora  16:00)