03 Shkurt 2023

BE-ja ka përkrahur minierën e Stantërgut me 1.6 milion euro

Prishtinë, 10 shkurt - Zyra ndërlidhëse e KE-së shënoi të mërkurën përmbylljen e suksesshme të dy projekteve të financuara nga BE-ja me rreth € 1.6 milion në minierën e Stantërgut, e cila i përket kompleksit të minierave të Trepçës. 


Ofrimi i pajisjeve dhe i punëve ndërtimore në minierë e realizuar me ndihmën e fondeve të BE-së, bëri të mundur stabilizimin e brendësisë së minierës duke i plotësuar hapësirat e zbrazëta të shkaktuara nga eksploatimi i vazhdueshëm i xeheve.

Këto dy projekte u vlerësuan nga autoritetet e Trepçës të jenë me urgjencë të jashtëzakonshme dhe të detyrueshme për t’u realizuar në mënyrë që të krijohen kushtet për prodhim normal dhe ambient të sigurt pune në minierën e Stantërgut.

Projektet që përfshijnë ofrimin e kamionëve për transport të hirit atmosferik nga termocentrali i Korporatës Elektrike të Kosovës dhe instalimi i pajisjeve për përpunimin e tij do të rrisë në masë të konsiderueshme stabilitetin e minierës dhe do të përmirësojë kushtet dhe ambientin e punës. Përveç kësaj, ato do të mundësojnë eksploatimin e mëtutjeshëm të xeheve që do të shtojë prodhimin dhe do të krijojë vende të reje pune në të ardhmen.

Projektet e financuara nga BE-ja, të realizuara që prej janarit 2008, janë pjesë e programit në vlerë prej € 5 milionë për përkrahjen e hapjes së vendeve të reja të punës në rajonin e Mitrovicës përmes komunave dhe ndërmarrjes shoqërore të Trepçës.

Ky program ka ofruar mbështetje infrastrukturore për komunën e Mitrovicës dhe të Zveçanit (€ 2.5 milionë) dhe përkrahjen e Trepçës përmes këtyre dy projekteve në minierën e Stantërgut si dhe një projekti për përtëritjen e rafinerisë së plumbit në Zveçan ( € 1 milion).
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 3 shkurt 2023  - Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Ndërtesa e KGjK-së, ora 9:00)

- Kuvendi Komunal i Gjilanit mban seancë të jashtëzakonshme, ku në rend dite do të jetë falja e tatimit në pronë në vlerën deri 100 euro për të gjithë tatimpaguesit e kësaj komune, për vitin 2023. (Salla e Kuvendit Komunal të Gjilanit, ora 10:00)

- Sindikata e Sektorit Privat të Kosovës mban konferencë për shtyp lidhur me gjendjen e punëtorëve teknik të Sektorit Privat te Kosovës dhe dialogu me qeverinë dhe institucionet tjera të Kosovës. (Zyrët e Sindikatës, ora 11:00)

- Lidhja Demokratike e Kosovës Dega në Prizren, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së në Prizren, ora 11:00)

- Komisioni për Buxhet, Punë dhe Transfere shqyrton Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit mbi ndarjet buxhetore, si dhe shqyrton listën e kandidatëve për plotësimin e një pozite për anëtar joekzekuiv të Bordit të Bankës Qendrore të Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, salla C203, ora 13:30)

- Prezantohet puna e kryer rreth vajzave dhe grave me aftësi të kufizuara të cilat kanë folur hapur për historitë e tyre të, abuzimeve seksuale, dhunës fizike, dhunës psikike, keqtrajtimeve, ofendimeve dhe diskriminimeve. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 14:30)

- Parlamenti i Studentëve të Universitetit të Prishtinës organizon marsh kundër Asociacionit, dhe në shënim të 53-vjetorit të themelimit të UP-së. (Biblioteka Kombëtare, ora 16:00)