12 Nëntor 2019

BE dhe Suedia nisin projekt 3.5 milion euro për Sistemin Statistikor në Kosovë

Prishtinë, 19 qershor - Zyra e BE-së së bashku me Ambasadën e Suedisë në Kosovë nisën projektin e ri 4-vjeçar në sektorin e statistikave, që ka për synim forcimin e sistemit statistikor të Kosovës duke mundësuar zhvillimin e informatave statistikore të besueshme dhe lehtësuar përmirësimin e vendimmarrjes.

Projekti do të mbështesë në mënyrë specifike rritjen e kapaciteteve të Agjencisë së Statistikave të Kosovës (ASK) për të kryer aktivitetet e saj kryesore në mënyrë të standardizuar dhe të pavarur - në përputhje me standardet e BE-së - si dhe për të forcuar kapacitetet menaxhuese dhe koordinuese të ASK-së.

Përfituesi kryesor i këtij projekti është Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK), ndërsa hisedarë tjerë të projektit janë: Ministria e Financave, Banka Qendrore e Kosovës, disa ministri të linjës, duke përfshirë Ministrinë e Tregtisë dhe Industrisë, Ministrinë e Punëve të Brendshme, Ministria e Shëndetësisë, Ministria e Arsimit, Ministria e Mirëqenies Sociale, Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural dhe Ministria e Administratës Publike. Autoritetet komunale, veçanërisht në fushën e arsimit, shëndetësisë, çështjeve sociale, demografisë dhe statistikave të bujqësisë dhe mjedisit do të përfitojnë nga projekti.

Luigi Brusa, Shefi i Sektorit për Bashkëpunim në Zyrën e BE-së në Kosovë tha: "Bashkimi Evropian i jep rëndësi të madhe përmirësimit të sistemit statistikor, pasi që statistikat zyrtare janë një mjet thelbësor për zhvillimin e shoqërive demokratike dhe të orientuara drejt tregut. Ndërtimi i një sistemi statistikor të qëndrueshëm sipas standardeve të BE-së dhe atyre ndërkombëtare është proces i gjatë e që kërkon shumë punë dhe shumë planifikim, burime dhe përkushtim adekuat".

Nasrin Pourghazian, Shefe e Bashkëpunimit Suedez për Reforma, në Ambasadën e Suedisë, tha: "Administrata publike efikase, me kapacitet të fortë administrativ për të zbatuar reformat për integrim në BE, është një nga prioritetet kryesore në strategjinë tonë. Fuqizimi i sistemit statistikor të Kosovës do të çojë në politikëbërje dhe vendimmarrje më të mirë për vendin".

Projekti ka filluar zyrtarisht më 01 maj 2019 dhe do të implementohet përgjatë 48 muajve me shumën e përgjithshme buxhetore prej 3.53 milion euro.

Kalendari

Ngjarjet e datës 12 nëntor 2019 - Mbahet takimi vjetor i ministrave të Bujqësisë së vendeve të Evropës Juglindore me c'rast  Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Republikës së Kosovës, do të marrë edhe presidencën për udhëheqjen e Grupit Drejtues të Punës për Zhvillimin Rural Rajonal në Evropën Juglindore për një vit. (Hotel Emerald, ora 9:00)

- Universiteti i Shkencave të Aplikuara në Ferizaj në bashkëpunim me Universitetin e Shkencave të Aplikuara në Salzburg, organizon Konferencën Ndërkombëtare “Bashkëpunimi Universitet – Industri në Inovacion”. (Lokalet e Universitetit  të Shkencave të Aplikuara në Ferizaj. ora 9:00)

- Mahet takimi i 174-të i Këshillit Prokurorial të Kosovës. (Ojekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 10:00)

- Zyra Kombëtare e Auditimit bën prezantimin e raportit të auditimit të performancës “Sistemi i kontrollit dhe monitorimit të cilësisë së derivateve të naftës”. (Salla e konferencave “Orion”, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit të Kosovës organizon konferencë për media lidhur me pProblemet e bizneseve me bankat komerciale. (Zyret e OAK-së, ora 11:00)

- Lansohet projekti 'Subvencionet për Efiçiencë të Energjisë në Kosovë' të mbështetur nga MCC dhe MFK i cili synon të ofrojë stimuj financiarë dhe teknik për sektorin residencial që mundësojnë investime në masat e efiçencës së energjisë, si dhe të mbështesë gratë ndërmarrëse në energji dhe sektorë të tjerë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green i cili po  qëndron në Kosovë do të marrë pjesë në lançimin e pilot projektit Nxitjet e Efiçencës Energjetike i cili implementohet nga Fondacioni Milenium Kosova dhe financohet nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit në bazë të Marrëveshjes “Threshold” të MCC-së në Kosovë. (Hoteli Swiss Diamond, ora 11:00)

- Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim publikon raportin “Borgjezia” e Akademisë, ku do të paraqitet hulumtimi mbi të ardhurat e stafit akademik menaxherial në universitetet publike të Kosovës. (Para objektit të Qeverisë së Kosovës, në sheshin Skënderbeu, ora 11:00)

- Administratori i Agjencisë së ShBA-ve për Zhvillim Ndërkombëtar Mark Green do të kalojë kohë edhe me të rinjtë me rastin e lançimit të platformës së internetit “Të Rinjtë Prijnë” për t’u krijuar mundësi bartësve të rinj të ndryshimeve të lidhen me rrjete të të rinjve me interesime të ngjashme, mentorë, resurse dhe ngjarje të ndryshme. (Qendra e Rinisë, salla atele, përballë Sallës së Kuqe, ora 15:00) 

- Zhvillohet stërvitja e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi ‘Fadil Vokrri’, ora 18:00)

- OSBE organizon shfaqjen premierë të dokumentarit “Above the Fold” i cili ofron një tregim narrativ të vështirësive me të cilat përballen gazetarët në sjelljen e informacionit në publik. (Kino ABC, ora 19:00)