26 Shtator 2022

BB zotohet për mbështetje në krijimin e vendeve të punës në Kosovë

Prishtinë, 2 qershor – Anna Bjerde, Zëvendës Presidente e Bankës Botërore për Evropën dhe Azinë Qendrore, është duke vizituar Kosovën për të kuptuar më mirë mundësitë dhe sfidat për rritjen ekonomike të vendit, dhe për të diskutuar vizionin afatgjatë zhvillimor të qeverisë, si dhe mbështetjen e Bankës Botërore në të ardhmen.

“Që Kosova të ketë vazhdimisht rritje ekonomike të fortë, të qëndrueshme, dhe që krijon vende pune me cilësi të lartë, Kosova duhet të përmirësojë produktivitetin, të adresojë pengesat në infrastrukturë, të krijojë një mjedis që është më i favorshëm për sektorin privat dhe të investojë në njerëzit e vet”, tha Anna Bjerde, Zëvendës Presidente e Bankës Botërore për Evropën dhe Azinë Qendrore.

Gjatë vizitës së saj, Anna Bjerde u takua me Albin Kurtin, kryeministër i Republikës së Kosovës, si dhe me ministra të tjerë të Qeverisë, diplomatë dhe partnerë zhvillimorë. Anna Bjerde gjithashtu diskutoi sfidat aktuale dhe të ardhshme socio-ekonomike me një grup të organizatave të shoqërisë civile të Kosovës në një tryezë të rrumbullakët në Mitrovicën e Veriut.

“Me presionet e vazhdueshme të inflacionit, ndikimin e luftës në Ukrainë në ekonomitë anembanë botës dhe tamponët fiskalë të varfëruar me masat ndaj COVID19, përvoja globale tregon qartë rëndësinë e politikave të mbrojtjes sociale të synuara mirë dhe fiskalisht të qëndrueshme për të mbrojtur më të varfërit dhe më të cenuarit”, ka theksuar Anna Bjerde.

Gjatë qëndrimit të saj në Kosovë, znj. Bjerde vizitoi ish minierat e Korporatës Energjetike të Kosovës për të mësuar nga dora e parë për sfidat mjedisore të Kosovës. Kur shpërtheu pandemia e COVID-19, Banka Botërore reagoi menjëherë për të ndihmuar Kosovën të shpëtojë jetë, të mbrojë punëtorët mjekësorë dhe të zbulojë, parandalojë dhe reagojë ndaj përhapjes së COVID-19. Për të mësuar më shumë për vështirësitë me të cilat përballej sektori i shëndetësisë dhe për përmirësimet e arritura përmes ndërhyrjeve të financuara nga Banka Botërore, znj. Bjerde vizitoi edhe spitalin rajonal në Mitrovicën e Jugut, ku takoi mjekë dhe teknikë mjekësorë lokalë.

Banka Botërore do të vazhdojë të mbështesë Kosovën në lëvizjen drejt një rritjeje ekonomike më të qëndrueshme, të orientuar kah eksporti dhe gjithëpërfshirëse për t'u ofruar qytetarëve të saj më shumë mundësi për një jetë më të mirë. Banka ka filluar procesin e përgatitjes së Kornizës së re të Partneritetit me Vendin (CPF) për Kosovën për periudhën 2023-2027, e cila do të parashtrojë objektivat kryesore zhvillimore që do të mbështeten.

Në maj 2022, portofoli aktiv i huadhënies së Bankës Botërore arriti 379.55 milionë dollarë amerikanë, në 11 projekte në fushat e energjisë, bujqësisë, ujit, shëndetësisë, konkurrueshmërisë, financave, teknologjisë së informacionit dhe komunikimit (TIK), ndihmës sociale dhe reformës së kadastrës. Prej vitit 1999, Banka Botërore ka siguruar dhe/ose ka menaxhuar mbi 500 milionë dollarë në Kosovë përmes rreth 40 operacioneve, duke përfshirë fondet e mirëbesimit. Kosova vazhdon të përmbush kushtet për të marrë financim me kredi koncesionare. 

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 26 shtator 2022 - Nën përkujdesjen e Kryetarit të Komunës së Malishevës, Ekrem Kastrati do të mbahet mbledhje përkujtimore në 24 vjetorin e “Masakrës së Gollubovcit”. (Salla e mbledhjeve të KK të Malishevës, ora 10:00)

- Komiteti Olimpik i Kosovës në kuadër të Javës Evropiane të Sportit 2022, organizon konferencën “Forumi për Sportin”. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Agjencia për Informim dhe Privatësi, me rastin e Ditës Ndërkombëtare për Lirinë e Informimit, mban konferencë me Kryetarë të Komunave. (Hotel Emerald, ora 10:15)

- Këshilli i Prindërve i shkollës “Faik Konica” në Prishtinë do ta organizoj një protestë për të shprehur pakënaqësinë e prindërve dhe nxënësve ndaj mos fillimit të procesit mësimor. (Oborri i shkollës, ora 12:00)

- Në 24 vjetorin e “Masakrës së Gollubovcit” behë homazhe te varrezat e martirëve në Plloqicë. (Fshati Plloqicë, ora 12:00)

- Në Qendrën Mediale në Çagllavicë zhvillohet debati me temën “Jo do të thotë jo - dhuna seksuale dhe ngacmimi i grave”. (Qendra Mediale në Çagllavicë, ora 12:00)

- Mahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Repulikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 11:00)

- Në prag të ndeshjes Kosova - Qipro mbahet konferenca për media e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi “Fadil Vokrri”, ora 17:00)

- Zhvillohet stërvitja zyrtare e Kombëtares së Kosovës. (Stadiumi “Fadil Vokrri”, ora 17:30)

- Mbahet konferenca për media e Qipros. (Stadiumi “Fadil Vokrri”, ora 18:30)

- Zhvillohet sStërvitja zyrtare e Qipros. (Stadiumi “Fadil Vokrri”, ora 19:00)