19 Shtator 2020

BB lëshoi në përdorim Strategjin e Përkohshme për Kosovën

Uashington, 20 shkurt 2010 - Banka Botërore lëshoi në perdorim Strategjin e Përkohshme (ISN) të Grupit të Bankës Botërore për Kosovën. ISN është një dokument kryesor që përcakton kornizën e bashkëpunimit në mes Grupit të Bankës Botërore dhe Qeverisë së Kosovës, dhe përshkruan operacionet e planifikuara të bankës në vend - kreditimit, puna analitike, si dhe asistencë teknike.
ISN për Kosovën mbulon periudhën 2010-2011 dhe parashikon financimin e Bankës Botërore prej rreth $ 87.5 milion, me financimin e mundshëm shtesë nga Korporata Financiare Ndërkombëtare, Sektori private i Bankës Botërore për kredi rreth 20 milionë dollarë. Përveç kësaj, aspektet kryesore të strategjisë do të financohen nga grante nga partnerë të tjerë bilateral dhe multilateral të jashtëm, që arrin në mbi $ 195 milion.

"Nxitja e punësimit të qëndrueshëm, prodhuese, dhe rritje përfshirëse,", tha Jane Armitage, Drejtoresha rajonale e Bankës Botërore për Evropën Jug-Lindore, "është me rëndesi për një vend që po lulëzon, vendin e ri, shumë-etnike me papunësi të lartë dhe mund të shkojë një rrugë e gjatë drejt reduktimit të rrymave brenda një shoqërise që rrjedhi nga konfliktet etnike të viteve 1990 dhe e tutje."

Kjo ISN është e para që do të zhvillohet pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës në shkurt 2008 dhe anëtarësimin e saj në Grupin e Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) në qershor 2009. Programi do të ndihmojë konsolidimin e ndërrimit nga rindërtimi pas konfliktit drejt zhvillimit afatëgjatë ekonomik.

Duke marrë parasysh postkonfliktin e Kosovës dhe sfidat e zhvillimit, përvoja Grupit të Bankes në Kosovë dhe aktivitetet e partnerë të tjerë të jashtëm, përiudha 2010-2011 e kësaj strategjie propozon një program selektiv dhe që synon mbështetje përqendrohet në:

a) Në përshpejtimin e rritjes me bazë të gjerë që gjeneronë punësim të qëndrushem

b) Mbështetjen e kohezionit social përmes reformës së qeverisjes dhe institucione transparente gjithëpërfshirëse.

Fokusi strategjik ISN në rritje ekonomike më bazë të gjerë dhe qeverisje buron nga orientimet kryesore dhe prioritetet politike të Qeverisë.

Kalendari

Ngjarjet e datës 19 Shtator 2020

- Për nder të 100 vjetorit të shpalljes së Tiranës Kryeqytet, “Muzeu Lëvizës”, Komuna e Prishtines bashkë me Muzeun e mirëpresim edhe nënkryetaren e Bashkisë së Tiranës, Anuela Ristani dhe drejtoreshën ekzekutive të Unioni i Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo hapin 'Muzeu Lëvizës'. (Sheshi 'Ibrahim Rugova', ora 10:00)

- Let’s Do It Kosova në kuadër të Lëvizjes Globale “Let’s Do It World” sjell përsëri në Kosovë “Ditën e Pastrimit të Botës 2020” ku do të fillojë me aktiviteti te pastrimin e qytetit nga mbeturinat. (Në afërsi të stadiumit “Fadil Vokrri”, lokacioni te parkingu i autobusëve, ora 11:00)

- Udhëhqës të Komunës së Prishtinës bashkë me Unionin e Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo zhvillojnë një vizitë në Muzeun e Kosovës. (Muzeu i Kosovës, ora 11:30)

- Let’s Do It Kosova vazhdon me aktivitetin e dytë qëndror për shënimin e “Ditës së Pastrimit të Botës 2020”. (Parku i Qytetit të Prishtinë, ora 13:00)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media në të cilën flasin Kryetari i LV-së, Albin Kurti dhe Sekretari për Marrëdhënie me Jashtë, Kreshnik Ahmeti. (Zyret e LV-së në Arbëri, ora 14:00)

- Udhëhqës të Komunës së Prishtinës bashkë me Unionin e Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo zhvillojnë një vizitë në Kopshtin me Bazë në Komunitet “Cicërimat”. (Kopshtin “Cicërimat”, ora 14:00)

- Udhëhqës të Komunës së Prishtinës bashkë me Unionin e Bashkive Shqiptare të Rajonit, Andriola Kambo zhvillojnë një vizitë në Parku Germia. (Parku Germia, ora 15:00)