20 Prill 2019

Bartja e 25 milionëve, dështim skandaloz në Komunën e Prishtinës

Prishtinë, 12 shkurt - Lidhja Demokratike e Kosovës ka vlerësuar se raporti financiar 2018 i kryetarit të Komunës së Prishtinës është dokumenti më i sakt që flet për të arriturat apo dështimet skandaloze të qeverisë së tij dhe vet atij për periudhën  një janar - tridhjetë e një dhjetor 2018.

Këshilltari i LDK-së në Kuvendin e Komunës së Prishtinës, Agim Gashi ka thënë se pasqyrat financiare tregojnë se si rezultat i dështimeve qeverisëse në fushën e shpenzimeve kapitale, shërbimeve, mallrave, subvencioneve dhe transfereve barten për vitin 2019 hiq më pak se 25 milion euro.

Pra, kjo qeveri sipas tij nuk ka arritur të investoj në fushat më të rëndësishme siç është arsimi, infrastruktura e ujërave të zeza dhe ajo rrugore, fusha e mirëmbajtjeve të rrugëve dhe hapësirave publike, fusha e subvencionimit të bujqësisë dhe zhvillimit rural, fusha e kulturës , rinisë dhe sportit, shëndetësisë dhe mirëqenies sociale dhe aq më keq, qe gjashtë vite nuk arriti të hartojë dhe miratojë Hartën Zonale si dokument obligativ bazik ligjor nga i cili krijohen kushte ligjore për përmbushur kërkesat dhe nevojat për t’ndryshuar planet rregullative të hollësishme në Prishtinë.

"Kjo paaftësi qeverisëse po ndodhë në kohën kur Prishtinës i mungojnë shtatë objekte shkollore, i mungojnë me dhjetëra institucione parashkollore, i mungon rrjeti i kanalizimit komplet në Matin 1 dhe në Kalabri, në Hajvali prapa Pallatit të Drejtësisë e deri në Cagllavicë, në Fushën e Pajtimit, në Llukar e deri në Grashticë, në Mramor dhe shumë vendbanime tjera."

"Po ashtu mungon rrjeti i ujësjëllësit në dhjetra fshatra të Komunës së Prishtinës, mungon deponia për mbeturina nga konstrukcioni dhe demolimi, mungon Plani i Mobilitetit, mungojnë hapsirat dhe objektet e parkingjeve, mungojnë subvencionet në bujqësi, kulturë, arsim, transport dhe mirëqenie sociale, mungojnë investime në ndërtimin e kolektorit në Kalabri dhe Matin1, mungojnë investimet në Rrugën A dhe Rrugën B dhe mbi të gjitha, mungon gatishmëria për t’krijuar një trupë qeverisëse me kuadro të mira profesionale dhe të koordinuar nga një kryetar që do të jetë përgjegjës para votës së qytetarit të Komunës së Prishtinës", ka theksuar Gashi.

Ai konsideron se bartja e 25 milionëve të pashpenzuara nga viti 2018 në vitin 2019 është dëshmia më e mirë se kryetari i Prishtinës dhe qeveria e tij kanë dështuar skajshmërisht sepse nuk mund të ketë sukses një qeveri e formuar nga pesë subjekte politike të cilat shantazhojnë njëra- tjetrën, por edhe vet programin qeverisës.

"Nuk mund të ketë sukses në qeverisje kryetari i Prishtinës i cili, në vend që të merret me zgjidhjen e problemeve të panumërta të Prishtinës, ka pranuar rrol të dyfisht-atë të anëtarit negociator për zhvillimin e dialogut Kosovë - Serbi."

"Nuk mund të arrijë sukses në realizimin e programit investiv një kryetar i cili, rrit numrin e drejtorive pa asnjë kriter , vetëm për t’përmbushur orekset e subjekteve politike në koalicion."

"Po ashtu një kryetar dhe një qeveri komunale, siq është kjo e Prishtinës, do të dështoj gjithnjë nëse vazhdon të funksionojë dhe të qeveris me këtë mendësi qeverisëse duke mos përfillur rregullat elementare të bashkëpunimit, jo vetëm brenda vetes, por edhe me të gjithë faktorët përreth vetes, brenda Kuvendit dhe grupeve tjera të interest jasht Komunës", ka vlerësuar në fund Gashi.  
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 prill 2019 - Federata e pingpongut të Kosovës do të organizojë Turneun memorial për të rinjë "Bedri Ajeti". (Pallati i sporteve në Prishtinë, ora 9:30)

- Lëvizja Vetëvendosje mban konferencë për media! (Selia e Vetëndosje, ora 10:00)

- Ministri i Drejtësisë, Abelard Tahiri mban konferencë për media. (Press Qendra në Ndërtesën e Zyrës së Kryeministrit, ora 10:00)

- Alternativa mban konferencën e radhës të partisë në të cilën prezanton të gjetura dhe rekomandime për gjendjen mjedisore në Kosovë. (Zyret e partisë Alternativa. ora 10:00)

- Kryeministri Ramush Haradinaj merr pjesë Akademinë Përkujtimore me rastin e 20 vjetorit të rënies së Dëshmorëve të Brigadës 136 Rugova, që organizohet nën patronatin e kryeministrit. (Teatri “Istref Begolli” në Pejë, ora 11:00)

- Prokuroria Speciale e Republikës së Kosovës organizon Konferencë për media lidhur me kthimin e shtetasëve kosovarë nga Siria. (Objekti i Prokurorit të Shtetit, ora 12:30)

- Biznesi anëtarë në Odën e Afarizmit të Kosovës “Altera”, bën promovimin e librit të autorit Bashmir Xhemaj, “Një shqiptar në CIA - dy jetët e Destan Berishës”. (Libraria Altera në Prizren, ora 13:00)

- Lansohet projekti #Forheroines. (Para monumentit “Heroinat” në Prishtinë, ora 13:00)

- Shoqata Atlantiku mbanë konferencë përmbyllëse për media në të cilën përfaqësuesi i shoqatës Gani Shehu, do të pasqyrojë ngjarjet që kanë shënuar 20-vjetorin e ‘Batalionit Atlantiku’, mesazhin kyç dhe vizionin për angazhimet në të ardhmen. (Hotel Grand, ora 14:00)