01 Qershor 2020

AKB dhe ATK në shërbim të biznesit dhe prodhuesit vendës

Prishtinë 13 shtator - Kryetari i Aleancës së Bizneseve Agim Shahini dhe përfaqësues të bizneseve kanë pritur drejtorin e përgjithshëm të Administratës Tatimore të Kosovës Ilir Murtezi dhe stafit të tij, ku kanë diskutuar lidhur me pengesat dhe sfidat të cilat po ballafaqohen dy palët  dhe atë sesi ATK-ja të jetë në shërbim të  bizneseve dhe prodhuesve vendorë.

Kryetari i AKB-së, Agim Shahini, ka deklaruar që së bashku me ATK-në kanë arritur të ndryshojnë  mentalitetin fiskal të bizneseve, ku ka numër më të madh të bizneseve të deklaruara, fiskalizuara e që paguajnë më shumë taksa shtetin.

 “ATK ka ngritur performancat e saj profesionale dhe bizneset kanë arritur të ngritin nivelin e mbajtjes në kontributet dhe taksat e tyre fiskale. ATK është në proces me tutje të fiskalizimit dhe barazisë në treg, kjo e bënë që informaliteti mbetet nën 30%. Bizneset paguajnë taksa të rregullta i ndihmojnë në performancën e tyre që të fitojnë kredi apo ndonjë beneficion e kredi të ndryshme”, tha Shahini.

Kryetari i AKB-së tregoi se 565 biznese prodhuese kanë përfituar lehtësira  të ndryshme nga reformat e realizuara nga institucionet. Kjo e bënë tregun e Kosovës më interesant për prodhim.

Ai tregoi se nga drejtori i ATK-së kanë marr përkrahje  të madhe në rritjen e bashkëpunimit.

Drejtori  i ATK-së, Ilir Murtezi, tha se vazhdimisht po mundohen të jenë afër bizneseve në të gjitha format.

“Ne mundohemi të jemi partner e jo pale dhe kemi trajtim të barabartë. Bizneset po e kuptojnë se po trajtohen njëjtë  kur dihet se jemi zbatues të ligjit e jo politikë bërës. Mbi 90 për qind jemi me legjislacion ndërkombëtar”, tha Murtezi.

Sipas tij institucionet kanë bërë reforma e lehtësira për bizneset sidomos atyre prodhuese.  Janë paraqitur 595 kërkesa për lirime të lëndës së par, makinerisë e tjera,  ku 30 janë refuzuar për arsye të ndryshme të tjerat janë miratuar sivjet.

 Ai tregoi edhe për lehtësira tjera që kanë ndodhur dhe se do të vazhdojnë të investojnë në sistemin elektronik  për përfundimin më të lehtë të pagesave edhe pas orarit të punës dhe atë edhe jashtë zyrave të ATK-së.

“Jemi duket punuar e reformuar sistemin në shumë fusha  dhe rezultatet do të shihen nga fillim viti, ku  më shumë do të punohet nga sistemi sesa nga njeriu në terren e po ashtu edhe  inspektimet e format  do të ndryshojnë”, tha Murtezi.

Drejtori i ATK-së tregoi se në këtë vit ka pasur rreth 12 % të hyra më shumë se në vitin e kaluar apo mbi 35 milionë euro më shumë sesa vitin e kaluar  e cila rritje ka ardhur si rezultat I avancimit të vetëdijes së taksapaguesve. Po ashtu është arritur të ulen borxhet.

Kjo frymë do të avancohet tutje si dhe vazhdojmë me reforma të ndryshme e  të krijojmë lehtësira për biznesin.  

Kalendari

Ngjarjet e datës 1 Qershor 2020

- Për nder të Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve 1 qershorit, kompania ndërtimore “Qami Construction” do të dhurojë gjak në Qendrën e Transfuzionit të gjakut dhe bën shpërndarjen e dhuratave për fëmijët të cilat janë të shtrirë në Klinikën e Pediatrisë. (Qendra e Transfuzionit të gjakut në QKUK, ora 9:00)

- Në Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve, KOMF organizon konferencën për media për publikimin e Raportit të Monitorimit “Komuna Ime, e Drejta Ime Sociale”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Në kuadër të Javës së Gjelbër, Komuna e Prishtinës do të organizojë mbjelljen e drunjëve. (Kampusi Universitar të Universitetit të Prishitnë, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike, shqyrton Raportin vjetor të Agjencisë Kosovare të Privatizimit – AKP për vitin 2019. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Mbahet ceremonia e dorëzimit të pajisjeve mjekësore dhe mjeteve mbrojtëse kundër COVID-19, për Klinikën Infektive në QKUK, pajisje këto të financuara nga fondet e mbledhura gjatë kampanjës tonë Një kafe si flutur. (Barnatorja Qëndrore, QKUK, ora 11:00)
 
- Instituti për Zhvillimin e Politikave Sociale (IZHPS), me financimin nga FES, publikon hulumtimin “Qasja në mësimin online dhe kushtet e jetesës për familjet përfituese të Skemës së Asstencës Sociale gjatë Covid-19. (Hotel Sirius, ora 11:45)

- Qendra për Këshillim, Shërbime Sociale dhe Hulumtime prezanton hulumtimit “A po ndryshon koncepti i atësisë në Kosovë?”. (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdlUfSJPvTqynWzbxg2lXiq2Csq7vFeKnBg_kVgfvyHCkfpkQ/viewform,  ora  16:00)