04 Korrik 2020

Turqia e dyta në Evropë dhe e katërta në botë për serra bujqësore

Ankara, 23 shkurt - Turqia është renditur e dyta në Evropë dhe e katërta në botë me 75.200 hektarë tokë bujqësore të mbuluar (serrë).

Nga totali i prodhimit të serrave në Turqi gjatë vitit 2017, 94 për qind ose 7,3 milionë tonë janë perime, 5 për qind ose 479 mijë tonë janë fruta dhe 1 për qind bimë dekorative.

Gjatë vitit në fjalë janë prodhuar gjithsej 12,7 milionë tonelata domate, nga të cilat 30 për qind e prodhimit vjetor total të domateve apo 3,8 milionë tonë janë produkte serash.

Bujqësia e mbuluar aplikohet në 70 rrethe të Turqisë dhe pjesa dërrmuese e tyre operon në formën e bizneseve të vogla familjare.

Provincat që spikasin më tepër si për nga kontributi në prodhim ashtu edhe për nga dendësia e sipërmarrjeve, janë respektivisht Antalya, Mersin, Adana, Mugla, Aydin dhe Izmir.

Bizneset e serrave për kultivimin e frutave, perimeve dhe bimëve dekorative në rrethet e sipërcituara përbëjnë rreth 90 për qind të aseteve bujqësore të mbuluara në Turqi.

Kalendari

Ngjarjet e datës 4 Korrik 2020

- Shoqata "Miqtë e Amerikës", do të organizojë aktivitet në nderim të 4 korrikut - Dita e Pavarësisë së SHBA ku aktiviteti fillon me pastrimin e sheshit Bill Clinton nga zjarrfikësat e Prishtinës. (Sheshit Bill Clinton, ora 10:00)

- Ministri i Infrastrukturës, Arban Abrashi do të bëjë shenjëzimin e shtigjeve të biçikletave në hyrje të Fushë-Kosovës, te rrethi i kazermës “Adem Jashari”, bashkë me grupin e çiklistëve “Marakli t’biçikletave”. (Parkingu i Ministrisë së Infrastrukturës, ora 10:00)

- Në nderim të 4 korrikut - Dita e Pavarësisë së SHBA pjestarët e Qendrës së Mjekësisë Urgjente të Prishtinë do ta ngrisin flamurin. (Sheshi Bill Clinton, ora 11:00)
 
- Kryeministri merr pjesë në fillmin e fushatë së korrje shirjeve në Kosovë. (Zona Industriale në fshatin Shirokë, Komuna e Suharekës, ora 14:00)