05 Gusht 2020

Nënshkruhet Memorandum për ruajtjen e Rrëqebullit Ballkanik

Pejë, 3 korrik - Organizata ERA nënshkroi Memorandum mirëkuptimi me Komunën e Pejës, Istogut, Deçanit, Junikut dhe Këshillin Prokurorial të Kosovës me qëllim të bashkëpunimit midis palëve për ruajtjen e Rrëqebullit Ballkanik dhe habitatit të tijë.

Si rezultat, Këshilli Prokurorial i Kosovës cakton një prokuror koordinator për rastet e mbrojtjes së mjedisit dhe natyrës për Prokuroria Themelore në Pejë.

U nënshkrua Memorandumi i mirëkuptimit me Komunen e Pejes, Istogut, Deçanit, Junikut dhe Këshillin Prokurorial të Kosovës.

Ky bashkëpunim ka për qëllim mbrojtjen dhe ruajtjen e resurseve natyrore, duke siguruar një angazhim afatgjatë për arritjen e objektivave të përbashkëta, në veçanti të ruajtjes së Rrëqebullit të Ballkanit, habitateve të tij dhe specieve të gjahut në Kosovë.

Vlerë e shtuar e këtij bashkëpunimi është marrja e obligimit nga ana e Këshillit Prokurorial të Kosovës për caktimin e një prokurori koordinator për rastet e mbrojtjes së ambientit dhe mjedisit natyror për Prokurorinë Themelore në Pejë.

Ky Memorandum do te mundësojë kombinim e burimeve njerëzore në monitorimin e jetës së egër, rritjen e ndërgjegjesimit, organizimin e aktiviteteve të përbashkëta për mbrojtjen e mjedisit. Këshilli Prokurorial zotohet që lëndët e krimeve mjedisore të trajtohen me prioritet nga ana e prokurorëve konform detyrave dhe përgjegjësive të tyre.

ERA ka për qëllim ruajtjen dhe mbrojtjen e mjedisit natyror në tërësi, ku një rëndësi të veçantë zënë të gjitha mjediset në të cilat gjenden kafshët e egra, specia e Rreqebullit të Ballkanit në Kosovë dhe habitatet e tyre.

Faleminderojm Kryetarin Agron Kuçi, Kryesuesin Bahri Hyseni, Kryetarin Bashkim Ramosaj, Kryetarin Gazmend Muhaxeri, Kryetarin Haki Rugova që në kohe pandemie mundësuan nënshkrimin e këtij Memorandumi.

Ky aktivitet u mundësua me përkrahje nga EuroNatur në kuadër të Programit për Rimëkëmbjen e Rrëqebullit të Ballkanit.

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 Gusht 2020 - Mbahet mbledhja e rregullt e Kuvendit të Komunës së Prizrenit. (Tek Shtëpia e Kulturës “Xhemajli Berisha”, ora 10:00)

- Ministri i Punëve të Brendshme Agim  Veliu, Ministri i Infrastrukturës Arban Abrashi dhe Ministri i Bujqësisë Besian Mustafa vizitojnë komunën e Istogut. (Zyra e Kryetarit të Istogut, ora 11:00)

- Lëvizja Vetëvendosje! mban konferencë për media. (Oborri i Kuvendit të Kosovës, ora 12:00)

- Nënshkruhet Memorandum Bashkëpunimi mes drejtorëve të organizatave ETEA dhe The Library Project Kosovo dhe drejtorëve të Drejtorive Komunale të Arsimit te Prishtinës, Gjilanit dhe Obiliqit. (Hapësirat Qendrës për Edukim dhe Kulturë "Libart", objekti i bibliotekës "Hivzi Sulejmani" në lagjen "Dardania", ora 14:00)