25 Qershor 2022

Evropa dhe Azia Qendrore angazhohen të sigurojnë sisteme bujqësore të sigurta

Lodz, 16 maj - Vendet e Evropës dhe Azisë Qendrore janë të bashkuara në mbrojtjen e prodhimit, furnizimeve dhe tregtisë ushqimore, edhe gjatë kohës së luftimeve.

Për disa ditë rresht mbi 50 anëtarë të FAO-s diskutuan në Sesionin e Tridhjetë e tretë të Konferencës Rajonale për Evropën në Lodz, Poloni, rrugët dhe qasjet e mundshme për realizimin e këtij qëllimi dhe për përmirësimin e të ushqyerit dhe furnizimeve me ushqim në rajon dhe në mbarë botën.  

Nevoja për një platformë neutrale për të debatuar sfidat aktuale në ushqim dhe bujqësi – ndër sektorët më të prekur nga kriza e Ukrainës – ishte e madhe, e reflektuar nga numri rekord i vendeve dhe delegatëve pjesëmarrës në konferencë.  

"Ndikimet e luftës në Ukrainë për të siguruar ushqim në mbarë botën duhet të trajtohen urgjentisht dhe të parandalohet përshkallëzimi i mëtejshëm - siguria globale e ushqimit varet nga kjo", tha Drejtori i Përgjithshëm i FAO-s QU Dongyu në fjalën e tij përmbyllëse. Ai shtoi se adresimi i kësaj sfide është i mundur vetëm përmes “veprimeve dhe politikave të përbashkëta dhe të koordinuara, duke përfshirë mbështetjen e FAO-s si dhe nëpërmjet udhëzimeve të dhëna në raportin e Konferencës Rajonale”.   

Temat kryesore të diskutuara këtë javë ishin pasojat sociale dhe ekonomike të pandemisë dhe luftës në Ukrainë (me vendime të miratuara në Konferencën Rajonale për këtë çështje dhe rikonfirmimin e veprimeve e mëparshme të Këshillit të FAO-s); rritja e çmimeve të ushqimit bazë, vajit bimor, plehrave dhe produkteve tjera bujqësore; tregtia agroushqimore; ndryshimet klimatike dhe ndikimet e saj; bujqësia e gjelbër; kequshqyerja dhe dietat jo të shëndetshme.  

Një numër rekord vendesh dhe zyrtarësh morën pjesë në Konferencën Rajonale në Lodz, prej të cilëve 26 ministra dhe zyrtarë të nivelit të lartë përgjegjës për bujqësinë dhe fushat përkatëse të pranishëm fizikisht, si dhe përfaqësues të Bashkimit Evropian, organizatave ndërkombëtare dhe shoqërisë civile, përkatësisht më shumë se 350 persona, duke përfshirë pjesëmarrjen fizike dhe online në konferencë. Zbigniew Rau, Ministër i Jashtëm i Polonisë u zgjodh kryesues i takimit.  

“Transformimi i suksesshëm i sistemeve agroushqimore efikase, gjithëpërfshirëse, elastike dhe të qëndrueshme në rajon do të kërkojë angazhimin tuaj për të marrë pronësinë, angazhimin në udhëheqjen politike dhe më e rëndësishmja, për të ndjekur paqen”, theksoi drejtori i përgjithshëm i FAO.  

Konferencat rajonale janë thelbësore për të siguruar efektivitetin e punës rajonale të FAO-s në shërbim të anëtarëve dhe në përcaktimin e fushave prioritare të punës së Organizatës për dyvjetorin e ardhshëm. Raporti i konferencës do të prezantohet në seancën e ardhshme të Këshillit të FAO-s në qershor.

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 qershor 2022 - Pishina e vetme e kryeqytetit hapë sezonin veror 2022. (Pishina në hyrje të parkut Gërmia, ora 10:00)

- Komisioni i Shëndetësisë nga Lidhja Demokratike e Kosovës - Dega Gjilan, mban konferencë për medie. (Selia e LDK-së, ora 11:00)  

- Rrjeti i OJQ-ve AVONET dhe komuniteti i biznesit në Komunën e Vitisë organizon konferencë për media lidhur me mosbashkëpunimin e Qeverisë lokale, deputetëve të Kuvendit të Kosovës dhe Qeverisë së Republikës së Kosovës, i cili ka ndikuar në ngecje të projekteve, neglizhencë, e mosadresim të tyre. (Përballë Shtëpisë së Kulturës "Gursel e Bajram Sylejmani" në Viti, ora 12:30)