17 Tetor 2019

Diskutohen mundësit për rregullimin e sistemit të ujitjes në tokat bujqësore

Mitrovicë, 24 korrik - Kryetar i komunës së Mitrovicës, Agim Bahtiri, i shoqëruar nga drejtori për Gjeodezi, Kadastër dhe Pronë, Egzon Jashari, pritën në takim pune, ish kryeshefin e Agjencisë Kadastrale të Kosovës, Murat Mehën si dhe ekspertin holandez nga fusha e gjeodezisë, Rutger Kuiper me eksperiencë ndërkombëtare në lëmin e trajtimit të tokave dhe ujërave.

Mysafirët në takim prezantuan idetë e tyre për hartimin dhe implementimin e Master-Planit për rregullimin e sistemit të ujitjes në tokat bujqësore me komasacion, ndërsa z.Meha ndër të tjera theksoj që ky Master-Planë do hartohet në koordinim me Ministrinë e Bujqësisë që është kompetente për trajtimin e zonave me komasacion dhe implementimi i tij do të financohet nga Banka Botërore.

Kryetari Bahtiri gjatë këtij takimit shprehu gatishmërinë dhe përkushtimin e tij që kjo çështje të trajtohet duke marr parasysh nevojën e rregullimit të këtyre zonave.

“Ne jemi në kontakt edhe me Ministrin e Bujqësisë dhe shpresojmë që kjo çështje të trajtohet me prioritet me qëllim që pronarët e këtyre tokave ta rregullojnë dokumentacionin e pronave të tyre edhe në kadastër”, ka thënë kryetari Bahtiri.

Ndërsa, drejtori Jashari prezantoj gjendjen e zonave me komasacion në Komunën e Mitrovicës Jugore duke bërë të ditur që ekzistojnë katër zona me komasacion, të cilat gjinden në Zonat Kadastrale; Kqiç i Madh, Frashër, Koshtovë dhe Vinarc i Poshtëm, dhe si tërësi gjenerojnë një sipërfaqe të përgjithshme rreth 725 hektar.

“Zonat në fjalë janë trajtuar në vitin 89-të duke gjetur zbatim në terren që nga ajo kohë pothuajse në mënyrë të plotë, mirëpo gjendja në kadastër është e pa ndryshuar, pra, ekziston gjendja e vjetër."

"Rëndësia e rregullimit të kësaj çështje është shumë e madhe pasi që jo vetëm që ndihmon pronarët të definojnë pronat e tyre në aspektin formal-juridik, por gjithashtu i mundëson edhe Zyrës Kadastrale në Mitrovicë t’i mbuloj me të dhëna të plota kadastrale zonat në fjalë duke bërë njëkohësisht edhe de-bllokimin e tyre, me ç’rast do të harmonizohej gjendja faktike në terren me dokumentacionin kadastral”, ka thënë drejtori Jashari.

Vlen të theksohet se pas takimit, është treguar interes dhe  vullnet i të dy palëve që bashkëpunimi të intensifikohet edhe në të ardhmen.

Kalendari

Ngjarjet e datës 17 tetor 2019 - Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, pret në takim Lartmadhërinë e saj, Sophie, Konteshën e Wessexit. (Kabineti i Presidentit, ora 9:00 - vetëm pamje)

- Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mban mbledhjen e radhës. (Selia e KQZ-se, ora 9:30)

- Dogana e Kosoves organizon ceremoninë e shprendarjes se certifikatave për dy kompanitë kosovare të certifikuara si Operator Ekonomik të Autorizuar. (Objekti i Drejtorise se Doganes në Emshir, ora 10:00)

- Ambasada Britanike dhe Qendra e Rehabilitimit të Kosovës për Viktimat e Torturës po mbajnë një konferencë për të filluar rezultatet e hulumtimit paraprak në traumën transgjeneruese në lidhje me Dhunën Seksuale të Lidhur me Konfliktin. (Hotel Swos Diamond, ora 10:30)

- Mbahet punëtoria “Shkolla e Mozaikut”. (Muzeu Kombëtar e Kosovës, ora 11:00)

- Mbahet protestë pasi Akademia Suedeze e Shkencave shpërbleu me çmimin Nobel për Letërsi, autorin austriak Peter Handke, një mbështetës i gjenocidit dhe luftërave në ish-Jugosllavi nën regjimin e Sllobodan Millosheviqit. (Para Ambasadës së Suedisë, ora 11:00)

- Lëvizja FOL, Çohu, INPO, Instituti Columbus dhe Open Data Kosovo organizojnc konferencën e përbashkët të cilën do të prezantohet Raporti i monitorimit të aktivitetit të prokurimit rreth rrotulimit Rreth rrotullimi Lakrishtë - Rreth rrotullimi Arbëri. (Zyrat e Lëvizjes FOL, ora 11:00)

- Prokurori i Shtetit do të mbajë konferencë për media. (Objekti i Prokurorit të Shtetit, kati III, salla e takimeve të Këshillit Prokurorial, ora 11:30)

-  Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim organizon debat me studentët e Fakultetit të Ndërtimtarisë dhe Arkitekturës për identifikimin e problemeve në këto fakultete dhe zgjidhjen e tyre përmes formave të ndryshme të mbështetjes së studentëve. (Fakulteti i Ndërtimtarisë dhe Arkitekturës, ora 15:00)

- Ambasadorja e Francës, Marie-Christine Butel do të ketë nderin të dekorojë znj Nerimane Kamberi me Urdhrin e Palmave Akademike. (Rezidenca e Francës, ora 18:30)

- Galeria e Ministrisë së Kulturës organizon hapjen e ekspozites "Post-Avangarda Lindore" te autorëve Adrian Çene, Brikena Bërdo dhe Albana Shoshi. (Galeria e Ministrisë së Kulturës, ora 19:00)