25 Shkurt 2020

Trump autorizon krijimin e Forcës Hapësinore Amerikane

Washington, 21 dhjetor - Presidenti Donald Trump ka nënshkruar dy projektligje shpenzimesh që do të financojnë qeverinë federale deri në shtator, duke shmangur një mbyllje të qeverisë që do të hynte në fuqi të premten në mesnatë.

Projektligjet e shpenzimeve arrijnë në 1.4 trilion dollarë dhe përfshijnë një ngritje pagash prej 3.1 përqind për punonjësit civilë të qeverisë.

Me nënshkrimin e projektligjit për politikat e mbrojtjes prej 738 miliardë dollarësh, Presidenti Trump autorizoi krijimin e një force hapësinore, një rritje të pagave prej 3,1 përqind për anëtarët e shërbimit ushtarak dhe 12 javë leje prindërore të paguar për punonjësit federalë.

Projektligjet u nënshkruan pasi ligjvënësit republikanë dhe demokratë arritën të bënin kompromise vetëm disa ditë pasi Dhoma e Përfaqësuesve e udhëhequr nga demokratët votoi për të fajësuar presidentin nën akuza për shpërdorim të pushtetit dhe pengim të hetimit mbi veprimet e tij nga Kongresi.

Ndërsa republikanët e trumpetuan paketën e shpenzimeve si një fitore për ushtrinë amerikane, demokratët thanë se ata arritën të sigurojnë fonde për rritjen e pagave për punonjësit civilë federalë, hulumtimet mbi dhunën me armë, sigurinë e zgjedhjeve dhe një rritje të fondeve për studimin e klimës.

Forca Hapësinore e propozuar nga Presidenti Trump, dega e gjashtë e ushtrisë amerikane, u financua në këmbim të financimit të propozimit të lejes prindërore të demokratëve, që u jep 2 milionë punonjësve federalë, 12 javë pushim të paguar për herë të parë në historinë amerikane.

Forca Hapësinore do të jetë dega e parë e re e ushtrisë amerikane në më shumë se 60 vjet.

Gjenerali John "Jay" Raymond, komandant i Komandës Amerikane të Hapësirës dhe Komandës Hapësinore të Forcave Ajrore, e quajti degën e re ushtarake "me rëndësi kritike për vendin", dhe tha "Udhëheqja e Amerikës në hapësirë po rezonon globalisht. ... Pa diskutim që Shtetet e Bashkuara janë më të mirat në botë në hapësirë tani për tani, dhe sot ne jemi edhe më të mirë."

Raymond tha se ndërsa ka ende shumë pyetje rreth Forcës Hapësinore, përfshirë atë se si do të quhen anëtarët e Forcës Hapësinore apo sesi do të duken uniformat e tyre, "Kjo është me të vërtetë e rëndësishme për kombin tonë".

Rreth 16,000 personel ushtarak dhe civil do të caktohen në Forcën Hapësinore. Kjo përfshin 2.500 operatorë ushtarakë (personel ushtarak që kryejnë aktivisht detyra që lidhen me hapësirën), 6,200 personel të regjistruar dhe rreth 3,400 civilë.

Disa baza aktuale të Forcave Ajrore Amerikane përfundimisht do të riemërtohen pasi ato kryejnë kryesisht, funksionet e Forcës Hapësinore. Lista përfshin ndër të tjera bazën e Forcave Ajrore Peterson, Baza e Forcave Ajrore Schriever, Baza e Forcës Ajrore Buckley, Baza e Forcave Ajrore Patrick dhe Baza e Forcave Ajrore Vandenberg.

Kalendari

Ngjarjet e datës 25 shkurt 2020 - Konstituohet Komisioni për Mbikëqyrjen e Agjencisë së Kosovës për Inteligjencë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 303, ora 10:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve në Kosovë organizon konferencë të jashtëzakonshme për media për të shprehur shqetësimin lidhur me trajtimin e rasteve ku fëmijët janë viktima të formave të abuzimit dhe dhunës seksuale. (Ambientet e organizatës Forumi për Iniciativa Qytetare në lagjen Pejton, ora 10:00)

- Konstituohet Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale, Vendi: (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)

- Demokracia Plus dhe Qendra për Avokim dhe Kulturë Demokratike në bashkëpunim me programin e USAID për Fuqizim të Sistemit të Drejtësisë organizojnë konferencën në cilën do të shpalosen rezultatet e Anketës me përdoruesit e shërbimeve të gjykatave. (Hotel Sirius, ora 10:00) 

- Konstituohet Komisioni për Buxhet dhe Transfere. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 11:00)

- Konstituohet Komisioni për Punë të Jashtme dhe Diasporë. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 10, ora 11:00)

- Bibloteka Kombëtare e Kosovës dhe Shoqata e të Burgosurve Politik organizojnë hapjen e ekspozitës "Kujtesa e Kosovës, portrete të Adem Demaqit në pikturë dhe fotografi". (Bibloteka Kombëtare, ora 11:00)

- Konstituohet Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N 204, ora 11:00)

- ADMOVERE e mbështetur nga KFOS promovon raportin "Gjendja në Fakultetin e Gjeoshkencave të Universitetit të Mitrovicës". (Hapësirat e rektoratit të UMIB-it në Mitrovicë, ora 11:00)

- Komisioni për Ekonomi, Punësim, Tregti, Industri, Ndërmarrësi dhe Investime Strategjike mban diskutim lidhur me detyrat me prioritet dhe organizimin e punës së Komisionit. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 203, ora 12:00)

- Anibar Festivali Ndërkombetar i Animacionit organizon shfaqjen e filmave nga java e Kinematografisë afrikane. (Kinema Jusuf Gërvalla, 13:00)