14 Nëntor 2019

ShBA-ja fillon tërheqjen nga Marrëveshja e Parisit

Washington, 5 nëntor - Sekretari amerikan i Shtetit Mike Pompeo thotë se Shtetet e Bashkuara kanë filluar procesin e tërheqjes nga Marrëveshja e Parisit.

Presidenti i ShBA-së Donald Trump njoftoi në qershor 2017 se vendi i tij do të largohet nga marrëveshja e klimës.

Sipas Marrëveshjes së Parisit, nënshkruesit e saj mund të kërkojnë zyrtarisht heqjen dorë nga pakti vetëm tre vjet pasi ai ka hyrë në fuqi, e cila bie më 4 nëntor të këtij viti.

Tërheqja do të hyjë në fuqi një vit nga dorëzimi i njoftimit, që do të thotë se Shtetet e Bashkuara zyrtarisht do të tërhiqen nga pakti më 4 nëntor 2020. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 14 nëntor 2019

- Save the Children në bashkëpunim me Minstrinë e Arsimit dhe Institutin Pedagogjik organizojnë diten e dytë të konferencës ndërkombëtare ‘Fuqizimi i Kujdesit, Zhvillimit dhe Edukimit në Fëmijërinë e Hershme’. (Hotel Sirius, ora 9:30) 

- Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit organizon ceremoninë e certifikimit të pjesëmarrësve nga aktivitetet “Opportunity Scouting” dhe “Skema e Praktikës në Punë në Sektorin e Shitjes me Pakicë”. (Menza Ramiz Sadiku, ora 10:00)

- Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë, Misioni në Kosovë në bashkëpunim me Zyren e Komisionerit për gjuhët organizon ngjarjen e ndarjes  së çmimit “Praktika më e mirë në zbatimin e Ligjit për përdorimin e gjuhëve”. (Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani”, ora 11:00)

- Ndërmarrja “Dekoriti” organizon shënimin e përvjetorit të 30-të, me ç’rast do të lansojë linjën e re të prodhimit me dru masiv për interier. (Dekoriti ne fshatin Konjuh të komunës së Lipjanit, ora 13:45)

- Udhëheqja e Sindikatës së Pavarur e Sektorit Privat të Kosovës mban takim me kryetarë të disa shoqatave ku do mirët vendim për fillimin e protestave dhe grevave për punëtorët e sektorit privat lidhru me rritjen e pagave dhe zbatimi i ligjit të punës, marrëveshjes kolektive etj. (Zyret e BSPK–së, ora 14:00)

- Medica Gjakova, me mbështetjen e Bashkëpunimit Gjerman për Zhvillim organizon promovimin e librit “Unë jam Anemone”, i pari i këtij lloji i shkruar në Kosovë i publikuar nga Medica Gjakova. (Shkolla e muzikës “Prenk Jakova” në Gjakovë, ora 18:00)