06 Dhjetor 2022

Romët protestojnë kundër kthimit nga Suedia

Stokholm, 13 shkurt - Mbi 150 azilkërkues romë demonstruan të merkurën para qendrës së Entit për Migrim në Kållored afër Göteborg-ut. Demonstruesit kërkuan që Suedia të ndalojë kthimin e romve në Kosovë dhe në Serbi.

"Ne kemi ardhë në Suedi nga lufta në Kosovë. Ka shumë probleme në Kosovë dhe në Serbi. Fëfimët diskriminohen, politikanët nuk japin rehati sociale e politike dhe ne përballemi me mosrespektimin e të drejtave të njeriut", ka thënë për SR Göteborg një nga demonstruesit.

Ingrid Schiöler është referente për refugjat në Kryqin e Kuq. Ajo mendon që situata e romve në Kosovë dhe në Serbi është shumë serioze.

"Në masë të madhe të gjitha familjet që i kam takuar posedojnë përgjigje negative. Por deri në prill të 2008-tës shumica e romve nga Kosova merrnin status të refugjatit. Por më pastaj erdhi një rregull nga Enti për Migrim që shërbente si udhërrëfim e që rezultoi në vendime negative dhe ka krijuar vështirësi në dhënjen e lejes së qëndrimit."

Sipas Fredrik Beijer, përgjegjës veprimtarie për shqyrtimin e lëndve të azilit në Migrationsverket, kjo mvaret nga shkaku se gjendja e sigurisë në Kosovë është bërë më e mirë.

"Ne e dijmë që situata për romë është e vështirë. Por diskriminimi ndaj një grupi etnik nuk nënkupton se të gjithë pjesëtarët e grupit janë politikisht të ndjekur ndaj ne duhet të bëjmë shqyrtime individuale. Sipas vlerësimeve tona situata në Kosovë gradualisht po bëhet më e mirë prandaj janë edhe më të paktë ata që kanë nevojë për strehim dhe që marrin lejeqëndrimi në Suedi", thot Beijer.

Kalendari

Ngjarjet e datës 6 dhjetor 2022

- Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, pret në takim Përfaqësuesin e Posaçëm të Bashkimit Evropian për Dialogun Kosovë-Serbi, Miroslav Lajčák. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00)

- Agjencia e Statistikave të Kosovës mban nesër takim konsultativ me Kryetar dhe përfaqësues të Komunave në Kosovë. (Hotel International Prishtina në Veternik, ora 9:30)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 9:30)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi dhe Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizojnë tryezën e rrumbullakët për reformën në Administratën Publike. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Komisioni për Arsim, Shkencë, Teknologji, Inovacion, KulturÑ‘, Rini dhe Sport shqyrton Projektligjin për Anti Dopingun. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale takohet me Elvana Shala, ambasadore e vullnetit të mirë në Komisionin ndërkombëtar për të drejtat e njeriut ku do të diskutohet organizimi i kongresit botëror për personat me aftësi të kufizuara. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)

- Komisioni për Administratë Publike, Pushtet Lokal, Media dhe Zhvillim Rajonal shqyrton në parim i Projektligjin për zhvillimin rajonal të balancuar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 10:00)   

- Qendra Kosovare për Zhvillim dhe Avokim mban konferencën për media në lansimin e fushatës “E Drejta për Ajër të Pastër - vrasësi i padukshëm NO2 -”. (Restorant “Rings” tek Sheshi ‘Nënë Tereza”, ora 11:00)

- Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale organizon tryezën e rrumbullakët lidhur me punën, të arriturat dhe sfidat e Qendrave për Punë Sociale’’. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 11:00)

- Komuna e Prishtinës inauguron veprën e artit në hapësira publike “Never Say Never” të artistit të mirënjohur bashkëkohor Alban Muja, e që po realizohet me mbështetje të Komunës së Prishtinës dhe MB Office. (Parku “Adem Demaçi”, ora 12:00)

- Zëvendëskryeministrit Besnik Bislimi raporton para Komisionit për Punë të Jashtme dhe Diasporë lidhur me dialogun dhe planin franko-gjerman. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 13:00)

 - Organizata jofitimprurëse Code organizon takimin lançues “Ora e Kodit” e cila është hyrje 1 orëshe në shkenca kompjuterike e krijuar për të shpjeguar “kodimin”. (Shkolla “Xhemail Mustafa” në Prishtinë, ora 13:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi organizon tryezë të rrumbullakët, mbi publikimin e Raporteve: ‘‘Transparenca e Qeverisë’’ dhe ‘‘Transparenca në Ndërmarrjet Publike’’. (Hotel Sirius, ora 13:00)
 
- Komisioni për Mjedis, Ushqim, Bujqësi, Planifikim dhe Zhvillim shqyrton Projektligjin për Vlerësimin e ndikimit në mjedis, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N303, ora 13:00)