20 Gusht 2019

PAD-i miratoi platformë për zgjidhjen e statusit të Sanxhakut

Novi Pazar, 29 korrik - Me miratimin e Platformës për zgjidhjen e statusit të Sanxhakut dhe elementet themelore të politikës kombëtare boshnjake për të cilat ekziston pëlqimi i kësaj popullate, PAD-i (SDA) Sanxhakut shënoi 29 vjetorin e themelimit dhe funksionimit.

Në kuvendin e SDA së Sanxhakut  për dokumentet e miratuara votuan të gjithë 800 delegatë nga të gjashtë komunat e pjesës serbe të Sanxhakut. Para votimit në preambulën e akteve të  SDA Sanxhaku u përkujtua  se organizimi politik i popullit boshnjak në Sanxhak filloi me themelimin e kësaj partie si një lëvizje popullore dhe   bazuar në  imperativin e zgjidhjes së statusit të Sanxhakut dhe statusin e popullit boshnjak.

Lideri i SDA Sanxhakut, Sulejman Uglanin në fjalimin e tij tha se Sanxhaku gjatë konfliktit në ish Jugosllavi nuk kishte asnjë konflikt ndëretnik. Ai theksoi se partia në krye të së cilës është ai  "nuk është parti, por lëvizje dhe ide  e popullit të Sanxhakut", e cila nëpër të gjitha institucionet e sistemit , ka promovua politikën e paqes, tolerancës, mirëkuptimit dhe është përpjekur të zgjidh statusin e Sanxhakut.

"Ky është suksesi ynë i madh,  parakusht për themelimin e statusit të veçantë të Sanxhakut. Duke lexuar këto gjithkush do të vij në përfundim se qytetarët e Sanxhakut   mendojnë, jetojnë dhe punojnë si evropian. SDA e Sanxhaku, si   përfaqësues legjitim i këtyre qytetarëve  dinë se çfarë duan dhe di se si ae si të ia arrijnë", tha Uglanin duke përkujtuar  angazhimin dhe kërkesën e përbashkët   të SDA  është   miratuar Rezoluta 855 në Këshillin e sigurimit të OKB-së me të cilën është vendosur  misioni i përhershëm i OSBE-së për Sanxhak, Kosovë dhe Vojvodinë.

Siç   vlerësoi, me këtë në një formë Sanxhakut i është kthyer dinjiteti dhe "institucioni më i lartë ndërkombëtar  pranoi se Sanxhaku ekziston  dhe Sanxhaku do të ekzistoj".

Uglanin, tha se, në qoftë se Sanxhaku nuk e zgjidh statusin e vet dhe nuk siguron mekanizma    të qëndrueshëm para se të hyjnë Serbia, Malin e Zi, Kosova dhe vendet e tjera të rajonit në Bashkimin Evropian, " kur vjen rrëmuja e parë dhe lind një Millosheviq i  ri ose Vuçiq i  ri, për  boshnjakët, shqiptarët dhe të gjithë popujt tjerë do të vijë në pyetje mbijetesa e tyre ".

Sipas Uglaninit, në  statusin e veçantë i Sanxhakut shqiptarët, boshnjakët, malazezët dhe serbët nuk humbasin asgjë, ata do të kenë statusin e popujve konstituiv dhe si i tillë Sanxhaku do të jetë bërthama e stabilitetit në rajon.

"Në Sanxhak,  Serbia  dhe Mali të Zi kanë mosmarrëveshje territoriale, sundojnë  një pjesë të territorit i   cili  nuk është i tyre. Ne jemi pjesëmarrës në këtë   në emër të paqes",  tha ai duke kujtuar qëndrimin e zyrtarëve të shteteve anëtare  të BE-së që asnjë shtet  që ka  mosmarrëveshje  territoriale nuk mund të bëhet anëtar.

Presidenti i SDA  ftoi anëtarët e partisë dhe përfaqësuesit e partive që t'i thërrasin të gjithë   partitë  tjera boshnjake për një qëllim të përbashkët. Ai paralajmëroi se ai do të vazhdojë të bashkëpunojë me Partinë Demokratike të Sanxhakut (SDP), e themeluar nga Rasim Lajiq, për të përmirësuar ambientin politik dhe çdo ambient tjetër për të gjithë qytetarët në Sanxhak.

Ai paralajmëroi  qëllimin  e  SDA Sanxhakut  që në zgjedhjet e  ardhshme  të krijojë një paraqitje të përbashkët të partive boshnjake.

"Qëllimi ynë është  të formojmë Grup parlamentar boshnjak në parlamentin serb,  Kuvendin e Sanxhakut dhe  pas hyrjes në Kuvend, me delegatët e tjerë serbë dhe malazezë të formojmë grupin e Sanxhakut," tha ai.

Në takimin solemne të SDA përveç anëtarëve  dhe mbështetësit, morën pjesë përfaqësues të partive politike, shoqatave nga Vojvodina, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia dhe Bosnja e Hercegovina, zyrtarë të Këshillit Boshnjak Kombëtar (BNV),  nga  diaspora e Sanxhakut  nga vendet evropian dhe SHBA-së,  personalitete  publike dhe përfaqësues të organizatave politike dhe të tjera në Sanxhak, me të cilët bashkëpunon SDA.

Në punimet e kuvendit solemn të PAD-it (SDA) nga Lugina e Preshevës morën pjesë Kryetari i Këshillit nacional të Shqiptarëve zoti Ragmi Mustafa  kryetari i PVD përkatësisht kryetari i Komunës së Bujanocit Shaip Kamberi, nga Mali i Zi nënkryetari i Lidhjes Demokratike Ali Daci, nga Kosova Prof. dr. Nexhmedin Spahiu, Xhezair Murati  deputeti i Parlamentit të Kosovës nga radhët e kualicionit VAKAT, dhe  kryetari i shoqatës “ Kosova për Sanxhakun” Ismet Azizi me bashkëpunëtor.

Në mesin e mysafirëve të cilët përshëndetën punimet e  kuvend solemn  ishin Shaip Kamberi, Ali Daci  Nexhmedin Spahiu. Ndërsa nga telegramet  përshëndetës që arritën nga partitë e ndryshme politike të rajonit u lexua edhe telegrami i dërguar nga kreu i Lidhjes Demokratike të Kosovës, Isa Mustafa.

Të përkujtojmë se pas rënies së komunizmit në ish Jugosllavi, në praninë e më shumë se 40.000 qytetarëve në kuvendin themelues  në stadiumin e qytetit në Novi Pazar, më 29 korrik 1990, është themeluar Partia e Aksionit Demokratik (SDA) së Sanxhakut, atëherë si pjesë e SDA për ish-Jugosllavinë, me seli në Sarajevë.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 20 gusht 2019 - Ministri i Tregtisë dhe Industrisë, Endrit Shala do ta takojë ministrin e Ekonomisë së Maqedonisë së Veriut, Kreshnik Bekteshi. (Holli i Ministrisë së Tregtisë dhe Industrisë, ora 9:30)

- Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizon tryezën për gjendjen e prodhimit në Kosovë ku do të diskutohen rekomandimet ndaj Qeverisë së re rreth zhvillimit të mëtutjeshëm të sektorit të prodhimit, me panelistë përfaqësues të bizneseve prodhuese në vend. (Hotel Sirius, ora 9:55)

- Në Gjilan fillon implementimi i programit “Shkollat e Shekullit 21”, i cili mbështetet nga Qeveria e Britanisë, i dizajnuar nga British Council. (Salla e Kuvendit Komunal, ora 11:00)

- Instituti Demokratik I Kosovës / Transparency International Kosova organizon konferencën për media gjatë të cilës do të shpalosën të gjeturat e hulumtimit pilot mbi transparencën e kryeqyteteve evropiane, ku mes 27 kryeqyteteve evropiane është vlerësuar edhe Prishtina. (Salla e konferencave të KDI, ora 12:00)

- Kryetari i Komunës së Prizrenit Mytaher Haskuka do të pret në takim anëtarin e Parlamentit Britanik, John Grogan ku pas takimit do të ketë edhe një konferencë të përbashkët për media. (Shtëpia e Bardhë, ora 13:00)

- Mbahet ceremonia e hapjes se festivalit të edicionit të 9-të të Festivalit të Arteve dhe Kulturës Tradicionale Etnofest. (Etnokompleksi i fshatit Kukaj, ora 18:00)

- Komuna e Prizrenit në kuadër të hartimit të buxhetit për vitin 2020 do të organizojë dëgjime publike me me banorët e rajonit të Zhurit, Vërrinit dhe Vërmicës me qëllim të angazhimit të tyre në procesin e hartimit të buxhetit, transparencës, gjithëpërfshirjes dhe llogaridhënies ndaj qytetarëve. (Shkolla fillore në Zhur, ora 19:00)

- Aleanca Franceze e Prishtinës, Kino Armata dhe Termokiss organizojnë së bashku edicionin e parë të festivalit "Kino nshehër". (Kino Armata te Sheshi, ora 20:00)