04 Qershor 2020

OKB thirrje për parandalimin e dhunës në rritje kundër grave gjatë karantinës

New York, 6 prill - Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara (OKB), Anotnio Guterres, bëri thirrje për parandalimin e dhunës në rritje kundër grave në disa vende që ndodhen në karantinë për shkak të koronavirusit.

Në një deklaratë me shkrim, Guterres theksoi se problemet ekonomike dhe sociale, si dhe kufizimet e shkaktuara nga COVID-19 kanë rritur gjithashtu edhe dhunën në familje në të gjithë botën.

Pasi vuri në dukje se numri i grave të ekspozuara ndaj dhunës në disa vende për shkak të karantinës në javët e fundit dhe numri i grave që kanë kërkuar ndihmë janë dyfishuar, Guterres i bëri thirrje qeverive që të parandalojnë dhunën ndaj grave në këtë proces.

Qendrat e strehimit duhet të qëndrojnë të hapura në mënyrë që gratë e ekspozuara ndaj dhunës të mund të strehohen theksoi Guterres duke shtuar se sistemet e gjyqësorit duhet të punojnë për të ndëshkuar abuzuesit por dhunës.

Sipas të dhënave të OKB-së, njoftohet se në javët e fundit janë rritur rastet e dhunës në familje dhe kundër grave në vendet si SHBA, Indi, Afrikë e Jugut, Francë, Turqi dhe Australi.

Kalendari

Ngjarjet e datës 4 Qershor 2020

- Mbahet ceremonia e marrjes së detyrës nga Kryeministri i zgjedhur, Avdullah Hoti. (Ndërtesa e Qeverisë, ora 9:00)
   
- Kompanitë e auto-shkollave protestojnë për rifillimin e punës. (Para Ministrise se Infrastruktures, ish-pallati i Rilindjes, ora 10:00)

- Instituti i Kosovës për Drejtësi publikon raportin “Dështimi i gjykatave në mbushjen e Programit për Kompensimin e Viktimave të Krimit”. (Hotel “Sirius”, ora 10:30)
   
-  Mbahet seancë e Kuvendit në të cilën pritet të formohet Komisioni Hetimor Parlamentar për menaxhimin e pandemisë së virusit “COVID-19” nga ana e Qeverisë së Kosovës. (Kuvendi i Kosovës, ora 11:00)

- Në kuadër të Javës së Gjelbër, Komuna e Prishtinës do të organizojë mbjelljen e drunjëve në lagjen Lakrishte. (Lagja Lakrishte në Prishtinë, ora 11:00)

- Këshilli iniciues i punëtorëve të Korporatës Energjetike të Kosovës organizon protestë para mensës së Termocentralit Kosova B. (Termocentrali Kosova B, Obiliq, ora 12:00)