09 Shkurt 2023

Nesër pritet të votohet propozimi për liberalizimin e vizave për Kosovën

Bruksel, 29 nëntor - AmbasadorÑ‘t  e vendeve anëtare tÑ‘ Bashkimit Evropian pritet qÑ‘ tÑ‘ mÑ‘rkurÑ‘n tÑ‘ votojnÑ‘ nÑ‘ lidhje me propozimin e fundit tÑ‘ presidencÑ‘s çeke pÑ‘r liberalizimin e vizave pÑ‘r KosovÑ‘n sipas tÑ‘ tÑ‘ cilit, liberalizimi hyn nÑ‘ fuqi kur sistemi ETIAS bÑ‘het funksional, e jo mÑ‘ vonÑ‘ se më 1 janar tÑ‘ vitit 2024.

Ky votim ishte paraparÑ‘ tÑ‘ ndodhÑ‘ javÑ‘n e kaluar, por u hoq nga agjenda pÑ‘r shkak tÑ‘ situatÑ‘s nÑ‘ veri e nÑ‘ dritÑ‘ tÑ‘ takimit tÑ‘ pasuksesshÑ‘m tÑ‘ liderÑ‘ve qÑ‘ u mbajt më 21 nÑ‘ntor.

Sipas tekstit tÑ‘ cilin do ta votojnÑ‘ ambasadorÑ‘t, në periudhën deri në fillimin efektiv të liberalizimit të vizave Kosova duhet të synoj lidhjen e marrëveshjeve tÑ‘ riatdhesimit me shtet me tÑ‘ cilat nuk ka aranzhime tÑ‘ kÑ‘tilla, si dhe duhet tÑ‘ përmbushë detyrimet e dala nga kÑ‘to marrÑ‘veshje.

Gjithashtu, nga vendi do të kÑ‘rkohet qÑ‘ tÑ‘ përpiqet të harmonizojë më tej politikën e saj të vizave me politikën e vizave të Bashkimit Evropian.

Votimi nÑ‘ nivel tÑ‘ ambasadorÑ‘ve pritet tÑ‘ bÑ‘het pa diskutime paraprake dhe nÑ‘ kÑ‘tÑ‘ mÑ‘nyrÑ‘ mundÑ‘sohet vazhdimi i procedurave relevante legjislative qÑ‘ do të çojnë deri te vendimi përfundimtar pÑ‘r liberalizimin e vizave.

NjÑ‘kohÑ‘sisht, presidenca çeke nÑ‘ dokument rikujton rëndësinë që shtetet anëtare i kushtojnë hyrjes efektive në funksionimin e ETIAS brenda afateve të përcaktuara, dhe fton shtetet anëtare të vazhdojnë përpjekjet e tyre përgatitore për të siguruar respektimin e afateve të dakorduara.

Ndryshe, nÑ‘ rast se sistemi ETIAS bÑ‘het funkisional nÑ‘ afatin e dakorduar, pÑ‘rkatÑ‘sisht nÑ‘ nÑ‘ntor tÑ‘ vitit 2023, atëherÑ‘ njÑ‘kohÑ‘sisht hyn nÑ‘ fuqi edhe liberalizimi i vizave pÑ‘r KosovÑ‘n.
 
/RTK/

Kalendari

Ngjarjet e datës 9 shkurt 2023

- Kuvendi i Republikës së Kosovës mban seancë plenare. (Kuvendi i Kosovës, ora 10:00)

- Këshilli Gjyqësor i Kosovës mban mbledhjen e radhës. (Objekti i KGJK-së, ora 10:00)

- Ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, viziton Komunën e Podujevës, ku do të pritet nga kryetari Shpejtim Bulliqi. (Podujevë, ora 10:00)

- Ministri i Shëndetësisë, Arben Vitia, dhe kryetari i Podujevës, Shpejtim Bulliqi, do të përurojnë Qendrën e Mjekësisë Familjare në Gllamnik. (Fshati Gllamnik, Podujevë, ora 11:00)  

- Komuna e Prizrenit nënshkruan Agjendën e Kontratës Sociale për Prizrenin, që është zotim i përbashkët i Komunës dhe qytetarëve për përmirësimin e komunikimit, bashkëpunimit dhe veprimeve kolektive. (Këndi Amerikan në Prizren, ora 11:00)

- Federata e Boksit organizon ceremoninë e ndarjes së çmimeve “Laureatët e viti 2022”. (Hotel Sirius, ora 17:00)