18 Nëntor 2019

Universiteti i Prishtinës fillon 'Ditët e Orientimit për Maturantë'

Prishtinë, 24 prill - Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”, sot, ka bërë hapjen zyrtare të aktivitetit “Ditët e orientimit për maturantë”.

Qëllimi i këtij aktiviteti është njohja e maturantëve për së afërmi me mundësitë e studimit në Universitetin e Prishtinës, ku nga përfaqësuesit e njësive akademike dhe përfaqësues të tjerë të arsimit të lartë, për tri ditë me radhë, do të prezantohen këto mundësi.

Në ceremoninë hapëse të këtij aktiviteti, para të pranishmëve, foli prorektorja për zhvillim dhe cilësi në UP, prof. asoc. dr. Merita Kocinaj–Berisha, e cila tha se ky aktivitet është ideuar për të informuar maturantët me mundësitë që ofron UP-ja.

“Organizimi i këtij aktiviteti buron nga Plani Strategjik i UP-së, ku parashihen objektiva strategjikë të  ndërlidhjes dhe bashkëpunimit me institucione të arsimit të mesëm të lartë, me qëllim informimin dhe orientimin në karrierë për maturantët. Hapin e parë po e hedhim bashkë sot, duke u siguruar se trasimi i një rruge të gjatë bashkëpunimi dhe mundësish për maturantët do të jetë nevojë e përbashkët institucionale”, theksoi prorektorja Berisha. Ajo theksoi se UP-ja është universitet lider në vend, që ofron për kandidatët mundësitë më të mira për studime.

Ndërkaq, në emër të studentëve të UP-së, foli studenti Bashkim Hoti nga programi “Studentë ambasadorë”, i cili tha se përzgjedhja e Universitetit të Prishtinës për studime është përzgjedhje duhur për maturantët.  

Për informimin e maturantëve, në këtë aktivitet po marrin pjesë përfaqësues nga 13 njësitë akademike, si dhe përfaqësuesit e zyrave dhe qendrave brenda UP-së, të cilët do t’i informojnë maturantët rreth studimeve në UP.

Hapjes së këtij organizimi i ka paraprirë një takim mirëpritës me drejtorët e drejtorive komunale të arsimit, i mbajtur në Rektoratin e Universitetit të Prishtinës, ku është diskutuar për krijimin e urave të bashkëpunimit ndërmjet UP-së dhe institucioneve të arsimit parauniversitar.

Ky aktivitet orientues për nxënës është organizuar nga Qendra për Zhvillim të Karrierës dhe zyra e rektorit të UP-së, si dhe është mbështetur nga Busulla - portali zyrtar i Ministrisë së Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë për orientim profesional, edukim dhe këshillim në karrierë. Aktiviteti do të jetë i hapur për maturantë deri me datën 26 prill, në hapësirën e Bibliotekës kombëtare “Pjeter Bogdani. 

Kalendari

Ngjarjet e datës 18 nëntor 2019

- Oda Ekonomike e Kosovës do të mbajë konferencë për media në të cilën do të prezentojë hulumtimin rreth opinionit të bizneseve për marrëveshjen Kosovë-Serbi. (Objekti i Odës Ekonomike të Kosovës, ora 9:00)

- Organizata për Demokraci, Anti-korrupsion dhe Dinjitet, ÇOHU! me përkrahjen e Ambasadës së Mbretërisë së Holandës përmes Programit Matra organizon tryezë në të cilën do të publikohet raporti me titull Qasja në Drejtësi. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Qendra e Inovacionit të Kosovës dhe Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë organizojnë ceremoninë e hapjes së Javës Globale të Ndërmarrësisë 2019 në Kosovë. (Menza "Ramiz Sadiku" në Prishtinë, ora 10:00)

- Grupi Tematik për të Drejtat e Fëmijëve në Shëndetësi në kuadër të Koalicionit te OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve organizon konferencën për media në te cilën do të prezantojë një dokumet me të dhëna dhe rekomandime për mbrojtjen e ambientit në Kosovë. (Qendra e Resurseve për OSHC, Forumi për Iniciativa Qytetare në Lagjen Pejton, ora 10:00) 

- Instituti i Kosovës për Drejtësi me përkrahje të Departamentit të Shtetit Amerikan - Byrosë së Narkotikëve Ndërkombëtar dhe Çështjeve të Zbatimit të Ligjit dhe NED-it do të organizojë tryezë me titull “Pandëshkueshmëria e korrupsionit”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Instituti Kërkimor për Çështje Evropiane dhe të Zhvillimit organizon prezantimin e studimit per Çështjen e Kompleksit të Trepçës dhe Çështjen e Reparacioneve për Krimet e Luftës të kryera në Kosovë në Kontekstin e ‘Finales së Madhe’ eventuale ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. (Hotel Swiss Diamond, ora 10:00)

- Komuna e Prizrenit në bashkëpunim me PPSE Swisscontact dhe SHB Sharri përuron shtegun turistik të ri Via Ferrata "Panorama". (Gryka e Lumbardhit, 4.5 km nga qendra e qytetit, ora 11:00 - transporti i organizuar nga Komuna e Prizrenit, nisja nga Shtëpia e Bardhë, ora 10:30)

- Në kuadër të aktivitet kulturor kushtuar "Ditet e Alfabetit", promovohet botimi 'Levizja Protestante te shqiptaret 1818-1908" te autorit prof. dr. David Hosaflook. (Biblioteka Kombetare "Pjeter Bogdani", ora 10:30)

- Muzeu Kombëtar i Kosovës hap ekspozitën “Bienalen e Akuarelit Edicioni i 2-të” e cila sjellë vepra arti të artisëve nga 70 vende të botës me rreth 380 piktura. (Muzeu Kombëtar, ora 19:00)