13 Nëntor 2019

Universiteti i Prishtinës është Oksford për universitetet përreth

Prishtinë, 26 qershor - Universiteti i Prishtinës (UP) i ka bërë të gjitha përgatitjet për pranimin e rreth 12 mijë studentëve të rinj. Ka thënë se UP-ja ka kuadro dhe hapësirë që këtyre studentëve t’u ofrojë studime cilësore.

Është zotuar se profesorët e UP-së nuk do të lejohen të ligjërojnë në asnjë universitet tjetër. “Profesorët duhet të zgjedhin: ose të ligjërojnë në UP ose në ndonjë universitet tjetër. Por, çdo profesor që do të mbajë mësim edhe në një universitet tjetër përveç UP-së do të shkarkohet”.


Beson se programet me të cilat UP-ja ka aplikuar për akreditim dhe riakreditim do të marrin vlerësim pozitiv nga ekspertët e Agjencisë për Akreditim të Kosovës. Ka thënë se UP-ja shpejt do ta hapë konkursin për studime të doktoraturës në të gjitha njësitë akademike.


Universitetin e Prishtinës e konsideron Oksford nga universitetet e rajonit. Kështu ka theksuar për “Epokën e re”, rektori i Universitetit të Prishtinës (UP), Mujë Rugova.


Ai ka deklaruar se UP i ka bërë të gjitha përgatitjet. Njësitë akademike e kanë propozuar numrin për pranimin e studentëve, që ata mendojnë se është i mjaftueshëm. Ky numër sillet rreth 12 mijë studentë nga të gjitha fushat e studimit.

Po i presim rezultatet e maturës, pastaj do ta shpallim konkursin. Këtë shifër për pranimin e studentëve e kemi dërguar në MASHT. Ata nuk kanë dhënë vërejtje për këtë numër, por as me shkrim nuk kemi marrë asnjë konfirmimin.

Ky numër shpresoj se do t’i plotësojë kërkesat e maturantëve që ia mësyjnë UP-së. Këtu zakonisht spekulohet se nuk ka vende apo kuadro. Këto nuk qëndrojnë. Sa i përket hapësirës, e kam thënë shumë herë, se në UP punohet nga ora 8:00 deri në mbrëmje. Hapësirë ka. Kuadro ka.

Në qoftë se kemi kuadro që 70 profesorë të shkojnë në Tetovë në javë ose t’i mbajnë kolegjet private, si është e mundur të mos kemi për UP-në? Asnjë profesor as nuk do të shkojë në Tetovë e as në kolegje private ose, në rast se dëshirojnë të shkojnë për të ligjëruar në Tetovë apo në kolegje, nuk mund të ligjërojnë edhe në UP.
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 13 nëntor 2019

- Save the Children në bashkëpunim me Minstrinë e Arsimit dhe Institutin Pedagogjik organizojnë konferencën ndërkombëtare ‘Fuqizimi i Kujdesit, Zhvillimit dhe Edukimit në Fëmijërinë e Hershme’ që ka për qëllim të ofrojë mundësi për hartuesit e politikave, ofruesit e shërbimeve, përfaqësuesit nga akademia dhe akterë të tjerë, për t’u informuar dhe ndarë praktikat më të mira mbi rëndësinë e investimeve në kujdesin dhe zhvillimin e fëmijërisë së hershme. (Hotel Sirius, ora 9:30)

- Instituti Demokratik i Kosovës organizon tryezën e diskutimit lidhur me dy projekte të mëdha të Ministrisë së Infrastrukturës siç janë, rehabilitimi i rrugës Prishtinë - Pejë dhe Prishtinë - Mitrovicë ku edhe do të bëhet edhe publikimi i hulumtimit mbi arsyet e vonesave në punime në këto dy rrugë, i titulluar “Rrugë pa fund”. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Organizata "Voice of Roma, Ashkali and Egyptians" VoRAE organizon Festivalin Multikulturorë i pari i këtij lloji në Kosovë. (Hotel Emerald, ora 10:00)

- Grupi për Studime Juridike dhe Politike organizon tryezën e diskutimit me temë “Roli i vendimeve të Gjykatës Supreme në luftën kundër krimit dhe korrupsionit: Një thirrje për disiplinim të gjyqtarëve që marrin vendime të kundërligjshme”. (Qendra e konferencave Orion, ora 10:30)

- Në kuadër të fushatës “Jo drogë tek të rinjtë”, Task Forca Anti Drogë tek të rinjtë dhe siguri në Shkolla do të organizoj pritje për student, ku do të shfaqin prezantimet me njohurit e tyre lidhur me narkotikët, si dhe do të bashkëbisedojnë me Shefin e Task Forcës Anti Drogë. (Ndërtesa e Qeverisë, salla P38, ora 11:00) 

- Drejtori i Drejtorisë së Shëndetësisë në Komunën e Prizrenti, Visar Shehu, do të mbajë konferencë për shtyp për ta njoftuar opinionin publik me më të rejat nga fusha e shëndetësisë. (Zyret e Shërbimit Urgjent, rruga Tirana në Prizren, ora 11:00)

- Ambasada e Francës në Kosovë mban konferencë për media në të cilën do të prezantojë edicionin e 19 - të Festivalit të Filmit Frankofon në Kosovë i cili organizohet në bashkëpunim me përfaqësitë diplomatike të Zvicrës, Belgjikës dhe Luksemburgut, Aleancën Franceze, Ministrinë e Punëve të Jashtme, si dhe Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Kosovës. (Salla e konferencave në Ministrinë e Punëve të Jashtme, ora 12:00)

- Teatri i Qytetit te Mitrovicës "Muharrem Qena" shfaq premierën teatrore “Kur treni vonohet”, me autor Osman Goranci dhe me regji të Artan Tmavës. (Qendra e Kulturës “Rexhep Mitrovica”, ora 19:00)