07 Dhjetor 2021

Universitetet publike më pak transparente ndaj publikut

Prishtinë, 19 tetor - 4 prej 7 universiteteve publike në Kosovë kanë pësuar rënie të transparencës formale apo publikimit të dokumenteve dhe informacioneve të nevojshme për publikun. 

Në këtë hulumtim apo matje, ORCA ka grumbulluar të dhëna mbi ekzistencën e njëzet e shtatë (27) dokumenteve dhe informacioneve të cilat janë publikuar ose do të duhej të publikoheshin nga ana e shtatë universiteteve publike, të cilat përbëjnë informacionin më bazik rreth funksionimit të tyre.

Këtë matje ORCA e ka bërë 5 herë brenda 3 viteve të fundit, dhe megjithëse ka pasur përmirësime në matjet e kaluara, këtë vit janë vetëm dy universitete që janë përmirësuar, ndërsa tjerat janë më pak transparente se në matjet e kaluara. 

Kjo është për shkak të neglizhencës dhe mosinteresimit të universiteteve, por gjithashtu edhe për shkak të ndërrimit të vazhdueshëm të uebfaqeve të tyre. 

Universiteti i Prishtinës ka qenë i vetmi universitet matjen e kaluar që ka pasur të gjitha dokumentet e publikuara, ndërsa tash ka vetëm 25 nga 27. 

Universiteti më jo transparent vazhdon të jetë Universiteti i Ferizajit, me vetëm 15 dokumente të publikuara. 

Gjithmonë ka qenë shqetësuese mungesa e dokumenteve të publikuara, por fakti që janë përmirësuar në të kaluarën, dhe tash ka rënie të transparencës, bën të qartë faktin që universitetet janë qëllimisht jo-transparente ndaj publikut. 

Linku i raportit: http://orca-ks.org/wp-content/uploads/2021/10/Mosinformimi-i-Publikut-3.pdf 

Kalendari

Ngjarjet e datës 8 dhjetor 2021

- Komisioni për të Drejtat dhe Interesat e Komuniteteve dhe Kthim shqyrton Projektligjin për tregtinë me produkte të naftës dhe karburante të ripërtërishme, dërgimin e Forcës së Sigurisë së Kosovës jashtë vendit, etj. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N225, ora 10:00)

- Ambasada Franceze, Aleanca Franceze e Prishtinës dhe Espace Campus France, në bashkëpunim me Universitetin e Prishtinës dhe Universitetin AAB organizojnë hapjen e Panairit Universitar Francez në Kosovë i cili do tu mundësoj studentëve kosovarë të zbulojnë programet akademike të ofruara nga 30 universitete dhe 16 webinare nga Franca. (Universitetin AAB, ora 10:00)

- Ministri i  MMPHI Liburn Aliu raporton para Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike lidhur me raportin e auditimit të përformancës "Mbledhja, trajtimi dhe asgjësimi i mbeturinave komerciale”. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N10, ora 10:00)  

- VentureUP në partneritet me Sustainability Leadership Kosova dhe financuar nga UNDP organizon ditën e garës finale e eko-startup-eve të Programit Green Hub. (Amfiteatri i objektit të Administratës Qendrore të Universitetit të Prishtinës, ora 10:00)

- Komisioni për Çështje të Sigurisë dhe Mbrojtjes shqyrtimin raportin me propozim-amendamente për Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për Deminim Humanitar. (Ndërtesa e Kuvendit, salla N302, ora 11:00)

- Mbahet mbledhja e Kryesisë së Kuvendit të Republikës së Kosovës. (Ndërtesa e Kuvendit, salla C 301, ora 12:00)

- Të rinjte e iniciatives “Hajde në shkollë” organizojnë forum teatrin që ka për qëllim vetëdijësimin dhe parandalimin e braktisjes së shkollimit në mesin e të rinjve në komunën e Klinës. (Shtëpia e kulturës “Jehona e Dukagjinit” në Klinë, ora 14:00)

- Kosovo 2.0 dhe Fondacioni 17  organizojnë diskutimin lidhur me mobilizimin e komunitetit për ruajtjen dhe rikthimin e hapësirave të përbashkëta publike, me fokus në historinë e tri kinemave që i shpëtuan privatizimit. (Kino Armata, ora 17:00)

- OJQ “Zëri i Romëve, Ashkalive dhe Egjiptianëve” organizojnë diskutimin "Le të flasim" i cili synon të sjellë vëmendjen dhe ndërgjegjësimin tek audienca në lidhje me diskriminimin racor, martesat e hershme, gjuhën e urrejtjes në institucionet publike dhe rrugën e edukimit mbi dy dekada. (Kino Armata, ora 19:00)