22 Tetor 2019

Universitetet publike kanë rënë nga provimi i transparencës

Prishtinë, 27 shkurt - Organizata për Rritjen e Cilësisë në Arsim (ORCA) sot ka publikuar një hulumtim për të gjitha universitetet publike të Kosovës.

 Në një tryezë ku morën pjesë akterë të ndryshëm nga fusha e arsimit të lartë, ORCA ka prezantuar të gjeturat e hulumtimit “Transparenca formale e universiteteve publike – Universitetet në provim”.

ORCA në këtë hulumtim ka grumbulluar të dhëna mbi ekzistencën e 27 dokumenteve nga universitetet publike, të cilat përbëjnë informacionin më bazik rreth funksionimit të tyre. Të dhënat janë grumbulluar nga ueb faqet zyrtare të 7 universiteteve publike të vendit.

Në kuadër të hulumtimit ne kemi arritur ta bëjmë indeksimin e transparencës në kontekstin e shpjeguar dhe kemi arritur që këtë indeksim t’ia përshtatim sistemit të notimit në arsimin e lartë në vendin tonë. Asnjë nga universitetet publike nuk ka marrë notën 10 e as 9.

Universiteti i Prishtinës prinë në listën e rezultateve me notën 8. Ky pasohet nga Universiteti i Pejës, i Mitrovicës dhe ai i Prizrenit me notën 7.

Universiteti i Gjilanit është në kufi të kalueshmërisë me notën 6. Ndërkaq Universiteti i Ferizajt dhe ai i Gjakovës kanë rënë nga provimi.

Nga të gjeturat është kuptuar se në shumicën e universiteteve publike mungojnë rregulloret që kanë të bëjnë me zgjedhjen e stafit akademik dhe për të ardhurat financiare të stafit.

Shqetësim serioz sipas ORCA-s mbetet mospërditësimi, ashtu edhe mungesa e dokumenteve të mëhershme sidomos të vendimeve të Senatit, Këshillit Drejtues dhe të Rektorit.

Në tryezën e organizuar sot ka folur edhe drejtori i Organizatës Çohu, Arton Demhasaj, i cili ka prezantuar disa nga hulumtimet e Çohut për politizimin e universiteteve publike.

Pjesëmarrësit tjerë që kanë përfshirë deputetë nga komisioni parlamentar për arsim, dhe kryetari i Këshillit Shtetëror të Cilësisë, po ashtu kanë shfaqur shqetësimet e tyre për transparencën dhe problemet tjera në këto universitete.

Në tryezë ishin të ftuar përfaqësues nga të gjitha universitetet publike, por vetëm Universiteti i Prishtinës ka pranuar ftesën dhe ka marrë pjesë në diskutim. 
 

Kalendari

Ngjarjet e datës 22 tetor 2019 - Me rastin e 30 vjetorit të rënies së komunizmit, Instituti Shkencor Kosovaro-Suedez do të organizojë konferencën shkencore ndërkombëtare me titull '30-vjetori i rënies së sistemit komunist'. (Hoteli Sirius, ora 9:00)

- Nën patronatin e Kryeprokurorit të Shtetit mbahet dita e dytë e “Javës për të Drejtat e Viktimave të Krimit” me ç‘rast do të organizohet konferencë per koordinimin ndërinstitucional në trajtimin e rasteve të trafikimit të qenieve njerëzore si dhe sfidat në trajtimin e rasteve të dhunës seksuale gjatë luftës. (Hotel Emerald, ora 9:30)

- Drejtori i Zyrës për Rritje Ekonomike pranë misionit të USAID-it në Kosovë, Matthew Cullinane, do të flasë në hapjen e Konventës së tretë vjetore të Industrisë së Veshmbathjeve në Kosovë. (Hoteli Emerald, ora 10:00)

- Punëtorët teknik të Fakulteteve të UP-së “Hasan Prishtina” në Prishtinë, do të protestojnë para Rektoratit të UP-së. (Para Rektorati, ora 10:00)

- Nën patronatin e kryetarit të komunës së Mitrovicës, Agim Bahtiri do të mbahet Panairi i Sportit me të gjitha klubet sportive të qytetit të Mitrovicës. (Sheshi “Isa Boletini” në Mitrovicë, ora 10:00)

- Dega e Alternatives në Gjakovë mban konferencë për media. (Zyrët e Alternativës në Çarshinë e Jupave në Gjakovë, ora 11:00)

- Bëhet promovimi i librit “Gjinekologjia me obstetrikë  për infermieri dhe mami” me autore Prof. dr. Myrvete Paçarada dhe bashkautorë  Ass. dr. Vlora Ademi Ibishi dhe Ass. dr. Nyltene Kongjeli. (Biblioteka Kombëtare e Kosovës, ora 11:00)

- Më rastin e Ditës Boterore të Energjisë, Instituti për Politika Zhvillimore mban konferencë për media me temë 'Cilat duhet të jenë prioritete e qeverisë së re në sektorin e energjisë në Kosovë?  - Rekomandime dhe propozime nga shoqëria civile'. (Zyrët e Resource Center (Lagjja Pejton, Rr. Pashko Vasa, nr. 1, përballë Hotel Royal, ora 13:00)

- Këshilli Prokurorial i Kosovës mban takimin e 173-të. (Objekti i Prokurorisë së Shtetit, ora 13:30)

- ETEA organizon premierën e shfaqjes “Muret Flasin” që i dedikohet përkujtimit të organizimit të arsimit paralel gjatë viteve të '90-ta. (Shtëpia - shkollë “Sami Frashëri” e familjes Aliu - Hertica, ora 20:00)