11 Dhjetor 2019

Themelelohet Universiteti Evropian në Kosovë

Prishtinë, 9 dhjetor - Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, Ramë Buja, dhe presidenti i Bordit Ekzekutiv të Qendrës Evropiane për Paqe dhe Zhvillim të Universitetit të Paqes (ECPD), Albert Maes, kanë nënshkruar sot marrëveshjen për themelimin e Universitetit Evropian për Studime Zhvillimore në Kosovë, me seli në Graçanicën e Re.

Ministri Buja, aktin formal të marrëveshjes për themelimin e Universitetit Evropian në Kosovë, e ka vlerësuar ngjarje të një rëndësie të veçantë për faktin se ky institucion do të jetë shumëetnik dhe i hapur edhe për të rinjtë jashtë Kosovës.

 “Ministria e Arsimit do të jetë shumë e interesuar që këtij institucioni t’i ndihmojë për t’u avancuar. Ky institucion arsimor nuk do të jetë njëetnik, por shumëetnik dhe gjithsesi i hapur për gjithë studentët e interesuar nga Kosova dhe më gjerë”, ka thënë ministri Buja.

Më tej, ministri ka theksuar se ky universitet më herët ka pasur një seli në Prizren, por që tani e tutje, me hapjen e selisë edhe në Graçanicën e Re, do të jetë më i tërësishëm dhe me mundësi shkollimi të të gjitha niveleve.

Presidenti i Bordit Ekzekutiv të Qendrës Evropiane për Paqe dhe Zhvillim të Universitetit të Paqes, Albert Maes, fillimisht ka folur për rrethanat në të cilat e ka njohur Kosovën, ndërkaq ka shtuar se marrëveshja formale me Qeverinë e Kosovës, për të themeluar një universitet për studime të zhvillimit do të ofrojë një tërësi të studimeve zhvillimore në vendet e Ballkanit Perëndimor.

Maes ka thënë se, ende mbetet shumë për t’u bërë në jetësimin e këtij projekti, porse mjetet ekzistojnë, si në aspektin financiar ashtu edhe në atë intelektual.

Ndër të tjera, ai ka bërë të ditur se,  tanimë edhe marrëveshja rreth lokacionit të këtij universiteti pothuajse është arritur. “Ne kemi pasur kontakte me komunën e Graçanicës së Re dhe jemi duke shikuar se në cilin lokacion ta ndërtojnë ndërtesën e këtij universiteti. Medojmë se jemi përafruar dhe mendojmë që ta vendosim në Çagllavicë”, ka thënë Maes.

Qendra Evropiane për Paqe dhe Zhvillim është themeluar në vitin 1985 nga Universiteti i Paqes së Kombeve të Bashkuara.

 

Kalendari

Ngjarjet e datës 11 dhjetor 2019 - Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë lanson platformën "Forumi i Gruas për Siguri”, aktivitet ky që implementohet në kuadër të projektit “Ndërtimi i Qëndrueshmërisë: Komunitetet kundër Ekstremizmit të Dhunshëm". (Hotel Sirius, ora 9:00)

- Aksion për Nëna dhe Fëmijë organizon konferencën për përmirësimin e cilësisë me temë "Mbështetja në të ushqyerit me gji nëpër QMF". (Hotel Sirius. ora 9:00)

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsionit organizon tryezë diskutimi lidhur reformën e sistemit të drejtësisë në Kosovë, si dhe sfidat e deritanishme me të cilat sistemi gjyqësor dhe prokurorial është ballafaquar vazhdimisht. (Hotel Sirius, ora 10:00)

- Avokati i Popullit organizon 'Ditët e hapura me qytetarë të Pejës" ku do të takojë në mënyrë individuale secilin qytetarë që lajmërohet për takim, duke u respektuar parimi i konfidencialitetit, që të parashtrojnë ankesat e tyre për shkeljet eventuale apo t'i drejtohen për këshilla, në rast të shkeljes së të drejtave të njeriut nga autoritetet publike. (Zyra e Institucionit të Avokatit të Popullit në ndërtesën e Komunës së Pejës,, ora 10:00)

- Oda e Afarizmit Të Kosovës organizon promovimin e librit për biznes "Nga zero në njëqind", të autorit Dritan Shpuza. (Salla e konferencave Orion përballë Kino ABC,  ora 10:00)

- Administrata Tatimore e Kosovës do të mbaj konferencë për media, në të cilën Drejtori i Përgjithshëm i ATK-së Ilir Murtezaj,  do të prezantoj rezultatet e aktiviteteve për mbledhjen e borxheve, me theks të veçantë aktivitetet për konfiskimin e pasurisë së tatimpaguesve borxhlinj. (Zyra Qendrore e ATK-së, ora 11:00)

- Bëhet promovimi i librit "Traumatologjia e sistemit osteomuskular" e autorit, Prof.dr. Cen Bytyqi. (Biblioteka Kombëtare “Pjetër Bogdani”, ora 11:00)

kryetari i degës së PDK-së në Prizren z.Shaqir Totaj, nesër mban konferencën e radhës. (Zyret e degës në Prizren, ora 11:00)

- Aleanca Kosovare e Bizneseve dhe rrjeti i marketeve Viva Fresh Store organizojnë hapjen e Ekspozimit dhe Promovimit të Prodhimeve Vendore në kuadër të “Javëve të Biznesit Kosovar 2019” me moto: Unë Konsumoj Produkte Vendore, Po JU? (Objekti i Viva Fresh Store Adresa, Rruga e Tiranës -Prizren, ora 13:00)  

- Koalicioni i OJQ-ve për Javën Kundër Korrupsionit organizon tryezë diskutimi me temë "Lufta për meditje - politikat kundërthënëse të qeverisë për udhëtimet zyrtare. (Hotel Sirius, ora 14:00)

- Këshilli Drejtues i Sindikatës se Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës e Kosovës mban takim lidhur në të cilin do të diskutojë situatdn aktuale, nëse pagat nuk merren me Ligjin e ri të Pagave, se cilat do të jenë veprimet sindikale duke respektuar fuqishem zërin e andtaresisë të cilën përfaqësojnë. (Zyrat e SBASHK-ut, ora 15:00)

- Fondacioni i Kosovës për Shoqëri të Hapur organizon bisedën hapur te titulluar “Metodologjia e re per zgjërim: pengesë apo inspirim”. (Swiss Diamond, ora 18:00)

- Federata e Futbollit e Kosovës organizon koktejin e fundvitit me gazetarë. (Hotel “Venus” në afërsi të Lipjanit, ora 18:00)